DİLEK ATLI
Şiirleri Varlık, Yasak Meyve, Mühür, Şiirden, Lacivert, Kurşun Kalem, Amanos, Üvercinka başta olmak üzere birçok dergi ve fanzinde yayımlanan şair Onur Şahin’in ilk şiir kitabı “Gamdan Kale”, raflardaki yerini aldı. Genç şair, ilk kitabında yer alan şiirleri ve şairlik yoluyla ilgili sorularımızı yanıtladı.
Mühür Kitaplığı’ndan çıkan Gamdan Kale adlı şiir kitabı ne sürelik bir duygu yoğunluğunu içinde barındırıyor?
Kitapta yer alan şiirler yaklaşık 4 yıllık süre içinde yazıldı. Ancak duygu yoğunluğu kısmı sanırım yaşımla eşit bir zamanı kapsıyor. Gamdan Kale oluşup okura ulaşma vakti geldiğinde, derisini bırakan bir yılan gibi hissettim kendimi. Değdiğim yerlerin bende bıraktığı izler de bu şekilde görülmüş oldu.
Şiir, özel bir edebiyat okurunun dikkat kesildiği türler arasında. Sizce, şiir dünyası günümüzde yeni şairlere kendi içinde yer açıyor mu?
Şiir, Türkiye’de okuru en az olan tür oldu eskiden beri, böyle de olmaya devam edecek. Şiir dünyasından kast ettiğiniz edebiyat dergileri ve yayınevleri ise, şairin adını duyurması pek kolay olmuyor açıkçası. Ama şiirine güvenen genç bir şair bu kabuğu kırmayı, en azından çatlatmayı bir şekilde başarıyor. Aslına bakarsanız, gerçek şair icazet almak için çabalamaz, o sadece kendi şiirinin çırağı olmakla görevli olduğunu bilir ve bu bilgi doğru yolu gösterir.
Gamdan Kale’de hangi şiirleriniz var? Mısralarınıza yansıyan duygular hangileriydi?
Kasvetli, kederli, koyu renkli, yokluk şiirleri bunlar. Hep bir eksiklikle çevrili en umutlu dizeler bile. Bu açıdan bakıldığında hayal kırıklıklarından beslendiğim açıkça görülebilir. Bu kırık dökük hal, hem kişisel tarihime hem de dünyaya dair. Merkezinde aşk olan bu şiirler elbette mutsuzluklardan kalan kirler.
Adalı Gam ve Şehirden Gam Sesleri bölümleriyle karşı karşıyayız. Gam duygusunu nasıl tariflendiriyorsunuz?
Gamlı olmak insanlar tarafından olumsuz bir duygu olarak tanımlanır. Bana göre tasalanmak, endişelenmek, kalpten hissedilen bir kaygı, şairi hayatta tutan en önemli duygu. Pek çok şair bu duyguyu çok açık şekilde şiire dönüştürür. Sanırım ben bunu daha rafine bir şekilde şiirime yedirdiğimi düşünüyorum, en azından bazı şiirlerime. Her an yaşam enerjisi ile dolu, neşeli bir şair düşünemiyorum, elbette hayatta mutlu olduğumuz zamanlar olur, ama şairin ve şiirin mutsuz, aynı zamanda kederli olanını seviyorum.
KEDERLİ OLMAK…
Kitabın adı bu yüzden mi Gamdan Kale oldu?
Kitaba Gamdan Kale ismini verirken de kendimi ve genel olarak insanı düşündüm. Gamlı olmasa da her insan hayatının bazı dönemlerinde çok güçsüz hisseder kendini. Kederli olmak, tasalanmak gerekir kendimizi ve dünyayı anlamlandırabilmek için. Diğer yandan bu zayıf insan çoğu zaman kendini dünyanın merkezinde hisseder, her şeye rağmen güçlü olduğunu hatırlatır durur. İstilalara boyun eğmeyen, yıkılmayan muhkem bir kale gibi görünür insan, kendine değilse bile dış dünyaya. Böylece insan gamdan bir kaledir artık, zayıf ve güçlü yanlarıyla.
Dergiler şiirin okulu
Birçok değerli dergide şiirleriniz yayımlandı. Bu, deneyimlenmesi gereken bir yol mu?
Edebiyat dergileri pek çok şairin gözünde şiirin okulu olarak değerlendirilir. Önemli ölçüde doğrudur. Yazılan şiiri takip etmek, kendi şiirimizi tanımlamak, iyi şairlerle tanışmak için biçilmiş kaftandır dergiler. İlk başta dergilerde yer almak elbette kitaba giden yolda önemli bir adım. İyi tek bir şiirinizi bir dergi sayfasına taşımak, onlarca şiirin olduğu bir kitap yayımlamaktan daha kolaydır.