SADULLAH ORGAN
İnegöl Toplum Sağlığı Merkezi Eğitmeni Ebe Semiha Aksoy, insanın yaşamı için 50’ye yakın türde besin öğesine gereksinim duyduğunu söyledi. Bu besin öğelerinin herhangi birinin alınmadığında veya gereğinden fazla alındığında, ortaya çıkan sağlık sorunlarından birinin de ‘fazla kiloluluk’ ve ‘obezite’ olduğunu dile getirdi. Pişirmede haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmesinin gerektiğini ve kızartmadan kaçınılması gerektiğine dikkat çeken Aksoy, “Et konan yemeğe yağ eklenmemelidir. Etler ızgara edilirken etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır, aksi halde kanser yapıcı maddeler oluşur” dedi.
FİZİKSEL AKTİVİTE
Sebze ve meyve grubunun mineraller ve vitaminler bakımından zengin olduğunu dile getiren Aksoy, günde en az 5 porsiyon taze sebze ya da meyve tüketilmesi gerektiğini söyledi. Fiziksel aktivitenin önemine de dikkat çeken Semiha Aksoy, “Güvenli ve mümkün olan her şartta yürüyüş yapın. Gidilecek yere varmadan birkaç durak önce inip yola hızlı bir şekilde yürüyerek devam edin. Asansöre binmek yerine merdiven kullanın” ifadelerini kullandı.