Tahirov’un beş yıla ilişkin tahminleri, ülkede safran ekim alanlarını inceleyen Fransız bilim adamları tarafından da doğrulandı.
Onlar, Sofya’nın Kremikovtsi semti yakınlarında bulunan 3 dekar bir safran tarlasının birkaç farklı yerinden birkaç adet soğandan ortalama 15 soğan çıkarınca şaşkınlık içinde kaldı. Safranın laboratuvar incelemesinden elde edilen sonuçlara göre bizde üretilen safran çok yüksek kalitede.
Tahirov, “Uzun süre devam eden kuraklık ve aşırı sıcak havalardan dolayı İran’da safran üretimi azaldı, kalitesi de düştü. Bizde iklim değişiklikleri ise dünyada en pahalı baharatın elde edildiği bitkinin üretimine elverişlidir. Sadece bir yılda bir adet soğandan 15 soğan elde ediliyor” dedi.
Hasan Tahirov, Bulgaristan’da ekonomi okudu. 1973 yılında Avusturya’ya, daha sonra ise İsveç’e kaçtı. Orada dünyada politik yatırımlar üzerine eğitim aldı. Vatanına geri dönünce safran yetiştirmeyi denemeye başladı.
Şu anda ülkede yaklaşık 5 bin kişi safran üretiyor. Dekar başına 10 bin ve 30 bin leva arasında kar elde ediliyor. Dünya pazarlarında 1 kilo safranın fiyatı 10 bin Euro.
Bulgaristan’da üretilen safrana Şili, Fransa ve Almanya gibi ülkeler ilgi gösteriyor.