Olay Gazetesi Bursa

Saç dökülmesine karşı 3 yöntem

Mevsim geçişleri, çağımızın önemli problemi olan stres ve dengesiz beslenme ile bazı hatalı alışkanlıklar saçların tel tel dökülmesine yol açan etkenler.

Yıkarken, tararken ya da kendiliğinden, dinlenme fazındaki 50-100 adet saçın bir günde dökülmesi olağan kabul ediliyor.

Ancak günlük dökülen miktar 100 telin üzerindeyse, saçlarınızda belirgin azalma hissediyorsanız, saç telleriniz giderek inceliyorsa, çevrenizden saçınızın azaldığına dair uyarılar alıyorsanız, doktora başvurmayı ihmal etmemeniz gerekiyor.

Dökülen miktar 100 telin altında bile olsa dökülen saçların kökünde beyaz ünlem işareti şeklindeki kılıf yoksa, kök olması gereken yerde saç kırılmış veya kopmuş gibi görünüyorsa, yine bir doktordan yardım almayı ihmal etmeyin. Çünkü saç dökülmesinin ardında demir eksikliğinden romatizmaya, tiroit hastalıklarından çinko ve biyotin eksikliğine kadar birçok sağlık sorunu yatabiliyor. Hekime geç başvurulduğunda hem altta yatan etken hastalık ise sorun daha da büyüyebiliyor, hem de saç dökülmesi kalıcı hale gelebiliyor. 

Dermatoloji Uzmanı Dr. Yeşim Tekin bu sevimsiz tablonun nedeni ciddi bir hastalık değilse saç dökülmesinin durdurulabildiğini, hatta bazen saçların hiç dökülmemiş kadar sağlıklı ve gür olabileceğini belirterek, önemli önerilerde bulundu. 

BU ALIŞKANLIKLARINIZA DİKKAT EDİN

Sıkça yaptığımız hatalar saç dökülmesinde önemli rol oynuyor. Bu nedenle sağlıklı ve gür saçlar için alışkanlıklarımıza dikkat etmemiz şart. 

Her gün değil, gün aşırı yıkayın: Saçlarınızı her gün ve fazla sıcak suyla yıkamaktan kaçının. Günaşırı ılık ve fazla basınçlı olmayan suyla, saç tipinize uygun bir şampuanla yıkayın. Her yıkamada 2 kezden fazla şampuan ya da sabun kullanmayın. Şampuanlama sırasında saç derisine hafifçe masaj uygulayın.

Sık sık şekillendirmeyin: Haftada birden fazla fön çektirmeyin ya da düzleştirici /maşayla şekillendirmeyin. Saç boyası, perma gibi yöntemlerden de olabildiğince kaçının. 

Seyrek dişli tarakları tercih edin: Saçlarınızı günlük tarayın, bunu yaparken seyrek dişli tarak ya da doğal kıllar içeren fırçaları tercih edin. 

BU BESİNLERİ TÜKETİN

Gür saçlar için içten bakım yapmak çok önemli. Bunun da yolu sağlıklı ve yeterli beslenmeden geçiyor. 

Protein ihtiyacınızı bu besinlerle karşılayın: Saç köklerini besleyen ve saçın büyümesini sağlayan protein ihtiyacınızı fasulye, mercimek, yumurta, yağsız yoğurt ve peynirden sağlamaya çalışın.

Çinko için 6 yemek kaşığı baklagil tüketin: Çinko saç diplerini uyarmak ve o bölgede yer alan hücrelerin metabolizmalarını düzenlemek gibi önemli bir işleve sahip. Tekin, günlük 1 porsiyon ( 6 yemek kaşığı susuz) baklagil, 150 gr kırmızı et/ balık veya 1 avuç badem/yer fıstığının saçlarınız için gerekli çinko miktarını karşılamaya yeterli geleceğini belirtiyor.

Tavukla biyotin ihtiyacınızı giderin: Sağlıklı saçlar için gerekli bir başka vitamin ise Biyotin (H vitamini, B7). Biyotin ihtiyacınızı karşılamak için haftada bir kez karaciğer, böbrek, midye, ıstakoz, alabalık, haftada 2-3 kez tavuk göğsü, yumurta sarısı, baklagil, karnabahar veya patates tüketin. 

Her gün 2 kase yoğurt çok önemli: Her gün 2 dilim peynir veya 2 bardak süt ya da 2 kase yoğurt tüketmeyi ihmal etmeyin. Örneğin düzenli olarak tüketeceğiniz orta boy 2 kase yoğurt saçlarınız için önemli bir protein ve kalsiyum kaynağı olacaktır. 

A vitamini için yeşil yapraklı sebzeleri unutmayın: Sağlıklı saçlar için gerekli olan A vitaminini yeşil yapraklı sebze ve taze fasulyeden karşılayabilirsiniz. 

Bir avuç ceviz, fındık veya badem: Saçların doğal döngüsünü korumak için E vitamini ve esansiyel yağ asitlerinden zengin ceviz, fındık veya bademden her gün bir avuç tüketmenizde fayda var.

1 adet havuç ile saç köklerinizi koruyun: Günlük tüketeceğiniz bir adet havuç saç köklerini ve saç derisini koruyor, saçın uzamasını, parlaklığını ve dayanıklılığını sağlıyor. 

1 kahve kaşığı iç kabak çekirdeği: Günlük 1 kahve fincanı kadar iç kabak çekirdeği tüketmeniz sağlıklı saçlar için gerekli fitoöstrojen miktarını karşılıyor. 

BU UYGULAMALARDAN FAYDALANIN 

Dermatoloji Uzmanı Dr. Yeşim Tekin saç dökülmesine karşı uygulanan yöntemleri şöyle anlattı: 

• Vitamin, serum, şampuan: Kişinin öyküsü, muayenesi ve tetkik sonuçları birleştirilerek ihtiyacına göre oral vitaminler, uygun serumlar ve şampuanlar öneriliyor.

• Mezoterapi: Uzmanlar tarafından uygulanan mezoterapi yöntemi, sonuçları açısından altın standart niteliğinde oluyor. Mezoterapide hazır kokteyller ya da doktorunuzun kendi hazırladığı karışımlar steril koşullarda soğutucu spreyler desteği ve çok ince iğneler yardımıyla cildinizin orta tabakasına enjekte ediliyor. Bu yöntem sayesinde saç köklerindeki yavaşlamış kan akımı hızlandırılırken saçın ihtiyacı olan vitamin, mineral ve aminoasitler doğrudan saça en yakın damarlara ulaştırılmış oluyor. İki hafta aralıklarla 6-8 seans uygulanacak olanbu işlem için yaklaşık 15-20 dakikanızı ayırmanız yeterli oluyor. 

• PRP: Yine uzmanlar tarafından uygulanması gereken PRP (PlateletRichPlasma- Trombositten zengin serum )de saç dökülmesinin tedavisinde altın standart olarak görülen bir başka yöntem. Kişinin kendi kanından özel yöntemlerle ayrıştırılan plazmanın içerdiği trombosit ve büyüme faktörlerinin saç derisine uygulanması yöntemine PRP deniliyor. Tıpkı mezoterapide olduğu gibi uzmanlar tarafından steril koşullarda uygulanması gerekiyor. 2 haftada bir 6-8 seans yeterli geliyor. 

• Saç ekimi: Uygulanan tüm tedavilerin yetersiz kaldığı ya da geç kalınmış durumlarda, özellikle erkek hastalarda saç ekimi bir diğer seçeneği oluşturuyor.