Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Bulunduğumuz sohbetlerde… Siyasetin tarz değiştirdiği, seçmen beklentisinin de bundan etkilenip farklılaştığı konuşuluyor.
Kuşkusuz…
Siyaset-toplum ilişkilerinde önemli değişim söz konusu. Nedenleri, sonuçları ve nerelere yönelebileceğini araştırmak siyasetçiler kadar, sosyologların da işi.
Ziyaretimize gelen…
SP İl Başkanvekili İkram Akkaya, SP İl Kadın Kolları Başkanı Hatice Ataş, SP Osmangazi ilçe Başkanı Kerim Bulut ve SP Osmangazi İlçe Başkan Yardımcısı Şenol Göksal’ın da bulundukları sohbette öğrendik ki, Ekinci aynı zamanda sosyolog. Siyasi analizlerini de bu gözle yapıyor.
İki izlenim aktararak dönem siyasetindeki değişime örnek verdi:
Bir…
“Yakın zamana kadar iktidar karşıtı eleştiri yaptığımızda tepki alıyorduk. Artık öyle değil.”
İki…
“AK Parti’nin kalesi olan bazı illerde muhafazakârlarla oturduğumuzda 2 yıl önce konuşturmuyorlardı bile. Hakarete uğradığımız o yerler sessizleşti. Eskisi gibi AK Parti’yi savunmuyorlar.”
Gözlemi şu:
“İktidardan kopuş var, ama kopanların nereye gidecekleri şu an sorun.”
Ardından…
Siyasetin yapısı, uygulamaları ve seçmen beklentileri için düşüncesini paylaştı:
“Türkiye’de en büyük sıkıntı şu: Siyasette ve bürokraside kurumsallaşma yok. Kişiler üzerinden siyaset konuşuluyor. Dünyada kimlik siyaseti konuşulurken, Türkiye kişileri konuşuyor.”
Bu noktada…
“Kurumsal siyaset gelmeli” dedi ve Saadet Partisi hedefini vurguladı:
“Biz ilke siyaseti yapmak istiyoruz. Bireyler üzerinden siyasete devam edersek atomize olur, küçük parçalara ayrılırız.”
Gördüğü de şu:
“Toplum kişiler üzerinden siyaset istiyor. Bu yönde oluşturulan isteği toplum da talep ediyor. Onun için, millete ne vermek istiyorsanız, millet de onunla yetinir hale gelmiş. Üzücü olan bu.”
Ekinci: Az olabiliriz ama hacmimiz geniş
“Biz hep en zoruna talip olduk. Derdimiz millete hizmet etmek.”
Mesajı da şu oldu:
“Az olabiliriz, ama özgül ağırlığımızın ve hacmimizin çok geniş olduğunu biliyoruz. Bu da bizim en büyük motivasyonumuz.”
Adayı beklenen 6’lı Masa 10 yıl sonra büyük bir çalışma odası mı olacak?
Özellikle… Seçim tarihi ve takviminden sonra beklentiler 6’lı Masa partilerinin çıkaracakları ortak aday üzerinde yoğunlaştı.
Bu konuya…
“Herkes 6’lı Masa’nın neden hâlâ aday çıkarmadığını soruyor. Oysa üzerinde durulan konular var.”
Şuna dikkat çekti:
“Devletin hafızası yok edildi. Oysa Orta Asya medeniyetlerinden gelen devlet hafızamız vardı, ama maalesef devlet hafızası yok edildi.”
Ardından…
“Yakın zamana kadar uluslararası firmalar konuşuluyordu. Şimdi uluslarüstü firmalar konuşuluyor” dedi ve şuna dikkat çekti:
“Devlet-millet özelliği ortadan kalkıyor. Kim gelirse gelsin 85 milyonun eşit olduğunu ve devlete sahip çıkması gerektiğini ortaya koyduk.”
Beklentisi şu:
“6’lı Masa 10 yıl sonra büyük bir çalışma odası olur.”
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…