Rusya, Soğuk Savaş sonrasında konvansiyonel askeri ekipmanların önemli bir bölümüne sınırlama getiren Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması’ndan (AKKA) dün itibariyle çekildi.
Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapılan komisyon toplantısında konuşan Rus temsilci Anton Mazur, Rusya’nın bu adımı atmaya batı tarafından mecbur edildiğini belirtti.
Rus diplomat, ‘Şimdiki haliyle AKKA anlaşmasının daha fazla gündemde kalmasının hiçbir anlamı yok. Anlaşmadan çekilen taraf Rusya olmasına rağmen sorumluluk Batı’nın. Rusya zamanında AKKA anlaşmasını tüm hükümlerini yerine getirerek parlamentosunda onaylatmıştı. Batılı ülkeler ise anlaşmayı meclislerinden geçirmediği gibi NATO’nun genişlemesi gibi farklı gerekçeleri kullanarak Rusya sınırı yakınına askeri varlığını arttırma adımları atmaya devam etti. Bundan böyle konvansiyonel silah pazarlığının devam etmesini anlamsız buluyor ve AKKA anlaşmasından çekiliyoruz’dedi.
NATO’DA HAYAL KIRIKLIĞI
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Avrupa’da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması’nın Ortak Çalışma Grubu’ndan çekilmesinin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.
Stoltenberg, Belçika’nın Mons kentinde bulunan NATO Askeri Karargahı’nda basın toplantısı düzenledi.Stoltenberg burada yaptığı konuşmada,’Rusya’nın Ortak Çalışma Grubu’ndan ayrılması bizi hayal kırıklığına uğrattı. Ancak buna rağmen silahların kontrol altına alınması yönündeki tüm çabaların destekçisi olacağız. Bu konudaki anlaşmanın çok önemli olduğuna inanıyoruz’dedi.
AKKA NEDİR?
Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması(AKKA) 1992 yılında yürürlüğe girmiş ve soğuk savaş sonrasındaki askeri dengenin korunması için önemli bir antlaşma olmuştu.
Antlaşmanın getirdiği yükümlülükler arasında tank, savaş uçağı ve saldırı helikopterleri gibi birçok konvansiyonel silah ve teçizatın sınırlandırılması vardı. Bu sayede, ülkelerin sürpriz saldırılar ile işgal girişimlerinin engellenmesi planlanıyor.