Rusya Nükleer Tehlikenin Azaltılması Ulusal Merkezi Başkanı Sergey Rızhkov, Rus askeri uzmanlarının 1-5 Şubat tarihlerinde Türkiye üzerinde gözlem uçuşu yapacaklarını bildirdi.
Uçuşu AN-30B uçağı gerçekleştirecek
Uluslararası Açık Hava Anlaşması çerçevesinde bu yıl ilk kez gerçekleşecek olan uçuş Rus An-30B uçağı ile gerçekleştirilecek.
Eskişehir Havaalanı’ndan kalkacak
Rızhkov, uçuşun Uluslararası Açık Hava Anlaşması çerçevesinde gerçekleşeceğini ve uçağın Eskişehir Havalimanı’ndan kalkacağını belirtti.
Uçuşu Türk uzmanlar denetleyecek
Kabin içinde bulunan Türk uzmanlarında uçağın belirlenen rota üzerinde uçuş yapmasını sağlayacağını belirten Rızhkov, Türk yetkililerin uçuş sırasında hangi tür cihazların kullanıldığını ve anlaşmaya uyulup uyulmadığını denetleyeceklerini söyledi.
Rusya adına 2016’nın ilk uçuşu olacak
Gözlem uçuşu anlaşmaya dahil olan üye ülkeleri askeri faaliyetlerde daha açık ve şeffaf olmaya teşvik etmek amacıyla gerçekleştiriliyor. Bu Rusya’nın 2016’da gerçekleştireceği ilk uçuş olacak.
Anlaşma 27 ülke arasında imzalandı
Açık Hava Sahası Anlaşması, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na üye 27 ülke tarafından 1992 yılında Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de imzalandı. Bu anlaşmanın amacı ülkeler arasındaki karşılıklı anlayışı ve güveni sağlamlaştırmak.
Rusya anlaşmaya 2001’de dahil oldu
Açık Hava Sahası Anlaşması’na katılan devletler birbirlerinin hava sahasında gözlem uçuşları yapılmasına olanak sağlıyor. Anlaşmada 34 ülke yer alırken, Rusya bu anlaşmaya 26 Mayıs 2001’de dahil oldu.
Genelkurmay’dan ‘gözlem uçuşu’ açıklaması
Genelkurmay Başkanlığı’ndan, Rusya Federasyonu’nun 2016 yılı Açık Semalar Antlaşması (ASA) planlaması gereği 1-5 Şubat’ta Türkiye’de gözlem uçuşu icra edeceği bildirildi.
Genelkurmay Başkanlığının internet sitesindeki duyuruda, Türkiye’nin, 1994 yılında taraf devletler arasında yapılacak karşılıklı gözlem uçuşları ile uygulama alanı içinde barış, istikrar ve iş birliğine dayalı güvenliği geliştirmeyi ve güçlendirmeyi, askeri faaliyetlerde açıklık ve şeffaflık sağlanmasını amaçlayan Açık Semalar Antlaşması’na (ASA) taraf olduğu, antlaşmaya taraf 34 devlet bulunduğu belirtildi.
Duyuruya göre, uygulama sürecinin 2006’da başladığı antlaşma kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu üzerinde her yıl ortalama 4, Rusya Federasyonu da Türkiye Cumhuriyeti üzerinde her yıl ortalama 2 gözlem uçuşu yapıyor.
Bu kapsamda, 2016 yılı ASA planlaması gereği Rusya Federasyonu, 1-5 Şubat’ta Türkiye’de gözlem uçuşu icra edecek. Rusya Federasyonu’nun ASA gözlem uçağı (AN-30) kullanılarak gerçekleştirilecek gözlem uçuşu esnasında uçakta Rus uzmanların yanı sıra Türk yetkililer de hazır bulunacak.
Rusya Federasyonu gözlem timi, gözlem uçuşu ve görev sonu çalışmalarının tamamlanmasından sonra 5 Şubat’ta Türkiye’den ayrılacak.
Rusya, Türkiye’de denetim icra edecek
Bu arada, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) Güven ve Güvenlik Artırıcı Önlemlere İlişkin Viyana Belgesi-2011(VB-2011) gereği, Rusya Federasyonu denetim timi tarafından 2-5 Şubat’ta Türkiye’de “VB-2011 Denetimi” yapılacak.
4 kişilik Rus denetim timi, yarın havayoluyla İstanbul’dan Türkiye’ye giriş yapacak ve Ege Ordu Komutanlığı sorumluluk sahasında denetim icra edecek.
Denetim timine Türkiye’de bulundukları sürede Genelkurmay Başkanlığı mensuplarından oluşan 4 kişilik tim refakat edecek.