Olay Gazetesi Bursa

Rus bankacıdan Türkiye vurgusu! “Rusya’nın dolardan çıkışı geri dönülmez bir yol”

Rusya'nın uluslararası bankacılık devi VTB Bank'ın başkanı Andrei Kostin, dış ticarette ABD doları ve euro kullanmaktan uzaklaşma hamlesinin geri dönüşünün olmadığını söyleyerek "Ana dış ticaret ortaklarımız Çin, Türkiye, Hindistan, Orta Doğu, Latin Amerika ve Afrika olacak" dedi.

Rusya’nın en büyük bankalarından VTB Bank’ın Başkanı Andrei Kostin, ülkenin dış ticarette ABD doları ve euro kullanmaktan uzaklaştığını ve bunun “ geri dönüşü olmayan bir süreç” olduğunu kaydetti.

Kostin, “ABD doları ve eurodan çıkmak Rusya için zaten geri dönüşü olmayan bir süreç. Mevcut trend dikkate alındığında orta vadede ana dış ticaret ortaklarımız Çin, EAEU ülkeleri (Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Ermenistan), Türkiye, Hindistan, Orta Doğu, Latin Amerika ve Afrika olacaktır. Bu belirli ülke grubuyla ticarette ulusal para birimlerine geçmek bizim için en büyük önceliktir ” ifadelerini kullandı.

Rus bankacıya göre, ABD ve diğer Batılı ülkeler tarafından bu yılın başlarında Rusya’nın döviz rezervlerini dondurma kararı, hiçbir ülkenin böyle bir muameleden güvende olmadığını gösteriyor.

Kostin, “ Hiçbir devlet, dolar merkezli bir küresel ekonomi koşullarında kendini tam anlamıyla korunaklı hissedemez ” diyerek Rus ekonomisinin “dolarsızlaştırılması” sürecini yineledi.

PUTİN’DEN ÇOK KUTUPLU DÜNYA MESAJI

Rusya Devlet Başkanı Putin, geçen ayın ortalarında yaptığı bir konuşmada aynı vurguyu yapmıştı. Putin, dün de “ABD doalrı silaha dönüştürerek itibarını zedeledi” dedi.

Batı’nın rezerv para sistemi fikrinin tamamını tehlikeye attığını belirten Putin, “Ulusal para birimlerine geçişin çok kutuplu bir dünyanın egemen ekonomik ve mali politikasının mantığı olduğunu” söyledi.

RUSYA’NIN ‘DOLARSIZLAŞMA’ SÜRECİ

Rusya, 2018’de iç ekonominin dolarsızlaştırılmasına yönelik bir planı onaylamıştı. Adımların altı yıl içinde uygulanması amacıyla süreci hızlandırmayı amaçlayan bir önlem paketi sunulmuştu. Ancak Ukrayna’daki askeri harekatın ardından Rusya’ya empoze edilen benzeri görülmemiş ekonomik yaptırımların ardından Moskova, ‘uzlaşılmış ‘ olarak adlandırdığı dolar ve euro’dan uzaklaşma sürecine ivme kazandırdı. Gaz ihracatı için rubleye dayalı bir ödeme planı uygulandı ve Rusya’nın ticaret ortaklarıyla olan dış ticaretinin çözümünde ulusal para birimleri kullanılmaya başlandı.