Olay Gazetesi Bursa

Rekolte üzdü fiyat güldürdü

Sezon başında büyük ürün kayıplarıyla şoke olan Bursalı çiftçiler, fiyatlarla teselli buldu. Henüz hasadına başlanmayan deveci armudu, elma ve zeytinle ilgili belirsizlik ise sürüyor.

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Bursalı üreticiler, bahar aylarında yaşanan don ve zamansız yoğun yağmurlarla her zamankinden az ürün elde edebilirken, fiyatlar beklentileri aştı. Kestel Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına, yaz sezonunun üretici açısından çok da iyi geçmediğini söyledi. 

Bazı ürünlerde iyi bazılarında ise kötü bir sezon geçirdiklerini belirten Fırtına, bahar aylarında yaşanan don ve yoğun yağmurların ürünlere büyük zarar verdiğini kaydetti. Fırtına, “Mal az olunca fiyat yükseldi. Bahardaki yağışlar yüzünden zeytin çok az. Rekolte düşük olacak. Zeytin üreticisinin cebine para girmeyecek. Üzümsülerde (Böğürtlen, çilek vb.) ise sezon iyi geçti. Avrupa’da az oluşu sezonu olumlu etkiledi. Fiyatlar çiftçiyi tatmin etti. Santa maria cinsi armutta orta halli bir dönem yaşadık. Kara leke hastalığı rekolteyi yüzde 30 düşürdü” dedi.

DEVECİDE ‘KARA LEKE’ VAR

Deveci armudunun hasadına 15 Ekim’de başlanacağını dile getiren Fırtına, “Kara leke rekolte beklentisini düşürdü. İlaçlar hastalığı önleyemedi” diye konuştu. Şeftalide de yüzde 30-40 civarında düşüş yaşandığına dikkat çeken Fırtına, yüksek fiyatların sıkıntıyı önlediğini anlattı. Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim de, Bursa’daki tüm ürünlerde ortalama yüzde 40 rekolte kaybı olduğunu vurguladı. Bursa şeftalisinde kaybın yüzde 60’a ulaştığının altını çizen Ekim, “Bazı bahçelerde bu yüzde 100’e ulaştı. Tek bir ağaçtan bile meyve toplanamadı. Kayıp çok büyük oldu. Nektarinde ise yüzde 40 civarında rekolte düşüşü yaşandı. Bursa ovasının tamamında sıkıntı var” dedi.

SANTA MARİA DEPODA BEKLİYOR

Henüz elmada ve deveci armudunda hasada başlamadıklarını belirten Hakan Ekim, vatandaşın alım gücünün de düştüğüne dikkat çekti. Ekim, “Santa maria cinsi armut soğuk hava depolarında bekliyor. O depoları boşaltmadıkça deveci için yer bulamayacağız. Onun bir şekilde depolardan çıkması lazım. Fiyatı düşürerek satış yapılması gerekecek. Bu çiftçinin maliyetini karşılamaz. Haldeki fiyatı 1-1,5 lira ama pazarlarda 5-7 lira arasında görürseniz şaşırmayın. Yine aracılar kazanacak” diye konuştu.

GÜNEYDOĞU’YA ÜRÜN GÖNDEREMİYORUZ

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, yaz boyunca çiftçinin büyük bir mücadele verdiğini ifade etti. Armutta masrafın çok büyük olduğuna vurgu yapan Dönmez, şöyle devam etti: “Tüccarın yüzde 80-90’ı ürün almaktan caydı. Anlaşmalar iptal oldu. Güneydoğu’ya ve Orta Asya’ya araç gitmeyince depolar dolu kaldı. Tüccar satmadığı için üreticiye para ödemiyor. 100 bin liraya pazarlık yapılan ürün 60-70 bin liraya düşürülmeye çalışılıyor. Depolarda yer açılması gerekiyor ama talep yok ki ürün satılsın. Araçları Güneydoğu’ya gönderemiyoruz yakıyorlar. Kimse gitmek istemiyor. Vatandaş da evden çıkamayınca ürün almıyor. Zarar ediyoruz.”

ŞEFTALİDE KAYIP BÜYÜK

Gürsu’da normal şartlarda armut rekoltesinin 50 bin ton olduğunu dile getiren Dönmez, yaşanan olumsuzluklar sonucu 35 bin ton ürün elde edildiğini vurguladı. Deveci cinsi armut hasadının başlamadığını hatırlatan Dönmez, şeftali rekoltesinin ortalama yüzde 35 düştüğünü, bunun bazı türlerde yüzde 5’lerde kalmasına rağmen bazılarında ise yüzde 80-90’ları bulduğunu söyledi. Gürsu’da normal şeftali rekoltesinin 25 bin ton olduğuna işaret eden Dönmez, bunun 17 bin tona düştüğünü kaydetti.

‘MEYVE EVİ’ ÖNERİSİ

Dönmez, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faliyet gösteren Tarım AŞ’ye ‘Meyve Evleri’ kurulması önerisinde bulunduklarını belirtti. Kamil Dönmez, “Üreticiler olarak haldeki ve pazardaki fiyat farkından muzdaribiz. Biz de belediyeye dedik ki, ‘Nasıl ki sosyal tesislerde daha uyguna yemek ve benzeri şeyler satılıyor. Meyve için de tanzim satış yeri oluşturulsun. Biz size yine 2 liradan verelim, siz de meyve evlerinde bunu az bir karla 2,50 liradan satın. Vatandaş 2 kilogram alacağına 4 alsın daha çok tüketsin. Çileği dağ yöresinden, patatesi soğanı Karacabey’den biberi domatesi Yenişehir’den, meyveyi ovadaki bizlerden alın’ ama henüz bir gelişme yok” diye konuştu.

YENİŞEHİRLİ ÜRETİCİ MEMNUN

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, yaz sezonunun kendileri açısından iyi geçtiğini kaydetti. Sadece buğday rekoltesinde düşüş olduğuna işaret eden Aktaş, “Sebzede sıkıntı yaşamadık. Şuan biberlerin tamamı, domatesin bir kısmı, şeker pancarı, lahana, pırasa, lahana, brokoli ve karnabahar tarlada. Sürekli ekilip hasadı yapılıyor. Ocak ayına kadar böyle gider. Tonajları düşse de üretici fiyat olarak memnun” dedi.