Olay Gazetesi Bursa

Rekolte düştü, fiyatı 3’e katlandı

Avrupa ve dünyanın en önemli vişne üreticisi olan Polonya'da rekoltenin yarı yarıya düşmesi, Türkiye'de de üretimin azalması nedeniyle kilogramı 3,5 liraya kadar çıkan vişnenin dondurulmuşu 10 lirayı geçti.

Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçılar Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Bayizit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 1972 yılında dondurulmuş gıda ile tanıştığını söyledi.

 

Bayizit, Türkiye’nin sektör geçmişinin kısa olmasına rağmen dünyanın birçok ülkesine dondurulmuş gıda gönderir hale geldiğini belirterek, “Özellikle üst yapı diyebileceğimiz, dondurulmuş gıda fabrikaları, yetişmiş eleman konularında çok iyi durumdayız, daha da iyi olabiliriz. İhracat miktarında ise ham madde konusunda yeterince organizasyonun olmamasından dolayı düşüklük var. Eğer bu konuyu çözebilirsek mevcut ihracatımızı katlarız.” diye konuştu.

 

“Bu yıl depolarda vişne kalmayacak”

 

Türkiye’nin ciddi bir vişne üreticisi olduğunu aktaran Bayizit, şunları kaydetti:

 

“Özellikle Afyonkarahisar ve Kütahya bölgelerinde iyi üretim var. Dondurulmuş vişnenin de ihracatını uzun yıllar yapıyorduk ama düşük miktardı. Mayıs aylarında yaşanan don nedeniyle Avrupa ve dünyanın en önemli tedarikçisi konumunda olan Polonya’da yaklaşık yüzde 50 rekolte kaybı oldu. Türkiye’de de üretim azlığı olduğu ancak Polonya’daki kayıp bize ciddi avantaj sağladı. Başta Rusya olmak üzere birçok ülkeden çok ciddi dondurulmuş vişne talebi alıyoruz. Bu talebe cevap verebilecek üretimimiz oldu. Belki yıl başına kadar olan dönemde bu talebin tamamını karşılayacak düzeydeyiz ama yıl başından sonraki dönemde ne olur onu bilemiyorum. Ama bu gidişle bu yıl depolarda vişne kalmayacak.”

 

Bayizit, bu yıl dondurulmuş gıda firmalarının yanı sıra üreticiler için de kazançlı bir yıl olduğunun altını çizerek, “Temmuz-ağustos döneminde hasat edilen, 3,5 liraya kadar ulaşan vişnenin fiyatı şimdi 10 lirayı geçti. Rusya daha önce dondurulmuş sebze ve meyveyi çok fazla satamadığımız bir pazardı. Vişne hareketiyle Ruslar Türkiye’ye çok ciddi bir taleple geldiler. Şu an da iyi bir alıcı konumundalar. Ruslara karnabahar, fasulye ve brokoli gibi diğer ürünleri de satmak için görüşmeler yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Vişnede rekor fiyat

 

Bu yıl ülke genelinde depolarda yaklaşık 20 bin ton dondurulmuş vişnenin bulunduğunu anlatan Bayizit, geçen yıl 2 bin ton civarında gerçekleşen ihracatın bu yıl 8 bin tona ulaşmasını beklediklerini söyledi.

 

Geçen yıldan bu yana dondurulmuş vişnenin kilogramının 1,30 Euro’dan 2,30 Euro’ya çıktığını vurgulayan Bayizit, “Ocak ayının sonuna kadar stokların biteceğini düşünüyorum. Fiyatlar 2,50 Euro’ya kadar çıkabilir. Bugüne kadar bu fiyata vişne satmadık, bu bir rekordur.” dedi.

 

Marmara Tarımsal Ürünleri Değerlendirme AŞ (MARTAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Acar ise yıllardır dondurulmuş sebze, meyve ve salça sektöründe faaliyet gösterdiklerini anlattı.

 

Gerçekleştirdikleri üretimin yüzde 70’ini ihraç ettiklerini vurgulayan Acar, “Vişne önemli ürünlerimiz arasında buluyor. Bu yıl orta ve doğu Avrupa’daki don olayından sonra oradaki ürünlerde rekolte kaybı yaşandı. Birçok ülkeye vişne satışı yaptık. Halen talep geliyor ama stoklardaki vişne azaldı.” diye konuştu.