Olay Gazetesi Bursa

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan saç egzaması için doğal tedavi kürü

Saç egzaması bütün yaş gruplarından bireylerde görülebilir. Bu sorunun belirtilerinden, oluşum nedenlerinden ve tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz.

 Egzama, bir cilt hastalığıdır ve bu hastalıkta, cilt kızarır, kurur ve kaşıntılı bölgeler oluşur. Birçok çeşit egzama türü vardır ve en yaygınlarından birisi saç derisi egzamasıdır. Bu rahatsızlık verici cilt sorunu, saç derisinde kızarıklık, kaşıntı, kabuklanmaya neden olur ve tekrar edici bir durumdur. Saç derisinde bulunan yağ bezleri, fazla miktarda yağ üretir ve saç derisi dermatitine neden olur.

Saç Derisinde Egzama Neden Olur Nasıl Geçer Ne İyi Gelir?

 Saç derisi egzamasının belirtileri, insandan insana farklılık gösterebilir. En yaygın ve en belirgin belirti, saç derisinde pul pul olmuş, kaşınan döküntülerdir. Saç derisi kurur ve iltihaplanıp, küçük kabarcıklar çıkar. Etkilenen bölgedeki cilt kalınlaşır ve çıkıntılar oluşabilir. Kırmızı, irin dolu yaralar oluşabilir. Bazı bölgelerde saç dökülmesi görülebilir. Ciddi iltihaplanma durumlarında, saç derisinde yanma hissi meydana gelebilir.

Saç Egzaması Neden Olur?

Stres Genetik

Saçın aşırı yağlanması

Aşırı yağlı veya kuru cilt Aşırı terleme Bazı gıdaların kişiye dokunması ve saçta egzamaya yol açması

İklim değişiklikleri

Kimyasal içerikli şampuanlar

Sedef, AIDS, Parkinson, astım gibi bağışıklık sistemi hastalıkları

Saç Derisi Egzaması İçin Hangi Doktora Gidilir?

Cildiye doktoruna gidilmelidir.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Saç Egzaması İçin Doğal Tedavi Kürü

İbrahim Saraçoğlu öncelikle çeşitli gıdaların saç egzamasını tetiklediğini vurgulamaktadır.

Bu besinler şunlardır;

Domates

Sarımsak

Beyaz ekmek

Acı baharatlar

Taze beyaz üzüm

Portakal suyu

Turşu

Prof. Dr. Saraçoğlu’nun Saç Egzaması İçin Önerdiği Bitkisel Kür; Prof. Dr. İbrahim Saracoğlu saçta egzama rahatsızlığı olanlara ısırgan otu ve karabaş bitkisini öneriyor. Tedavi sürecinde ısırgan otu çay olarak her gün taze olarak hazırlanıp içilmeli. Karabaş otu ise pamuk yardımıyla ciltteki sorunlu bölgelere tatbik edilmelidir.

Isırgan Kürü İçin Gerekenler;

1 tatlı kaşığı ısırgan otu, 1 su bardağı klorsuz su. (Klorsuz su yoksa, marketten satın alacağınız pet şişe su da olur) Hazırlanışı; Kaynamakta olan bir bardak suya ısırgan otunu ekleyin yaklaşık 4 dakika kısık ateşte kaynattıktan sonra süzerek akşam yemeklerinden 2 saat sonra ılık olarak içebilirsiniz.

Karabaş Kürü İçin Gerekenler;

1 su bardağı klorsuz su, (Klorsuz su yoksa, marketten satın alacağınız pet şişe su da olur) 1 tatlı kaşığı karabaş bitkisi. Hazırlanışı; Kaynamakta olan suya karabaş bitkisi eklenir, ağzı kapalı olarak yaklaşık 7 dakika kısık ateşte demlenir. Süre sonunda bekletmeden süzün, pamuk yardımıyla sorun olan yerlere sürülebilir.

Saç Derisi Egzaması Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Saç derisindeki egzamanın tedavisi, durumun ciddiyetine bağlıdır. Kullanılabilcek ilaçların yanı sıra, evde uygulayabileceğiniz birçok yöntem de mevcuttur. Bu tedavi yöntemlerinden bazılarını açıklayacağız. Saç derisini sürekli kaşımanız, kabarcıkları patlatıp, durumu daha da kötüleştirebileceğinden dolayı, kaşımayı bırakın.

Eşit miktarda jojoba ve çay ağacı yağı ile karıştırırsanız, egzamaya karşı etkili bir karışım elde edebilirsiniz. Bu yağı, saç derisinde gece boyunca bırakınız.

Bir diğer etkili yöntem ise elma sirkesidir. Bir miktar sirke içerisine, bir pamuk parçasını batırın ve egzamalı bölgeye bu pamuğu sürdükten sonra yıkayın. Ilık zeytinyağını, saçlarınızı şampuanlamadan 10 dakika önce, saç derinize masaj yaparak sürün ve bekletin. Bu yanma hissini rahatlatacak ve kaşıntıları yok edecektir. Saç egzamasına kısa sürede şifa olacaktır. Bir soğanı, halka halka doğrayın ve bu halkaları saç derinizde 1 saat boyunca bekletin. Daha sonra yıkayın. Bu yöntem her saç yıkamanızdan önce uygulanmalıdır. 1 tatlı kaşığı sandal ağacı yağını, eşit miktarda kafur ile karıştırıp, bir macun haline getirin. Bu macunu, saç derinizdeki egzamalı bölgelere sürün, fakat bu bölgelerin kanamadığından emin olun. Bir süre sonra yıkayın. Sodyum laurel sülfat gibi maddeler içeren şampuanlardan kaçının. Bu sorunu yaşayan kişilere zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, cocoba yağı gibi yağları içeren şampuanlar önerilmektedir. Kortikosteroid gibi doktorunuz tarafından yazılacak bazı ilaçlar da egzama belirtilerini yok edebilir. Bu ilaçlar tablet formunda yada merhem şeklinde bulunabilir. Ayrıca, banyodan sonra uygulayabileceğiniz doktorun reçete edeceği bazı steroid içerikli merhemler de egzamalı bölgelere sürülebilir.