Philae`dan ilk fotoğraf geldi

Avrupa Uzay Ajansı`nın (ESA) kuyruklu yıldıza yolladığı uzay aracı modülü Philae`dan ilk fotoğraflar gelmeye başladı.

Philae`dan ilk fotoğraf geldi
ESA, Philae’nin kuyruklu yıldız 67P Churyumov–Gerasimenko’nun yüzeyinden ilk fotoğrafları başarıyla yolladığını duyurdu.
 
Sosyal paylaşım sitesi Twitter’da Philae adına açılmış resmi hesaptan da fotoğraf geldiği doğrulandı. Twitter’daki hesapta “Şu an sağ salim yüzeydeyim. İşte yeni evim 67P’den ilk kare” mesajı yazılarak çekilen fotoğraf paylaşıldı.
 
Philae’nin ilk panoromik fotoğraflarını ise akşam saatlerinde yollaması bekleniyor.
 
“Hava atma”
 
Philae’nin dün gövdesinden ayrıldığı Rosetta uzay aracının Twitter’daki hesabından da Philae’ya “Hava atma” mesajı gönderildi. Rosetta, “67P’nin üzerinde bile olsa Philae’ya göz kulak olacağını” yazdı.
 
ESA tarafından dün yapılan açıklamada, Philae’nin yıldızın yüzeyinde hareket etmesini sağlayan aksamlarında bir sorun olduğu duyurulmuş ve bu beklenmedik sorun modülün bir daha hareket edemeyeceği yönünde endişelere yol açmıştı. Ancak ESA, dün gece yürütülen çalışmalar sonucu robotun hareketini engelleyen herhangi bir sorunun kalmadığını duyurdu.
 
Philae, 10 yıl önce fırlatılan ve 67P’nin etrafında bir yörüngeye oturan Rosetta uzay aracının gövdesinden dün sabah saatlerinde başarıyla ayrılarak kuyruklu yıldıza doğru ilerlemeye başlamıştı. Bir kuyruklu yıldıza ulaşan ilk araç özelliği taşıyan Philae’nin, 67P’nin yüzeyine inişi yaklaşık yedi saat sürdü. Philae’nin 67P’nin yüzeyine başarılı şekilde inişi, Twitter hesabından 17 dilde “Ben vardım. Yeni adresim 67P” mesajıyla duyurulmuştu.
 
67P kuyruklu yıldızını yakalamak için 10 yıl önce fırlatılan Rosetta, Jüpiter’in yörüngesine yakın uçan ilk uzay aracı oldu. Ana enerji kaynağı olarak sadece güneş panellerini kullanan Rosetta ile enerji tasarrufu için 31 ay boyunca hiç iletişim kurulmadı. Rosetta’nın Twitter hesabından 31 aylık uykunun sona erdiği ise “Merhaba dünya” mesajıyla duyurulmuştu.
 
İnsanlığın uzay serüveni açısından önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilen uzay araştırmasıyla ilk kez bir kuyruklu yıldız çok yakından tanınmış olacak. Rosetta’nın iniş aracı Philae, kuyruklu yıldız yüzeyinde görüntüler alıp ölçüm yaparak elde ettiği verileri Dünya’ya gönderecek. Philae’nin topladığı bilgilerin kuyruklu yıldızların yapısına ilişkin birçok soruya ışık tutması bekleniyor. Uzmanlar sadece dün elde edilen bilgilerle en az 90 akademik makale yazılabileceğini belirtiyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X