DERYA DEMİR PINAR
2019-2020 eğitim öğretim yılının başlamasına artık sayılı günler kaldı. Ancak, Bursa’da bazı okullardaki idarecilerin çocuğu birinci sınıfa başlayacak olan velilerden ‘öğretmen seçimi’ için zorunlu bağış istedikleri öne sürülüyor. Üstelik bu bağış, 300 yada 500 lira gibi bir rakam değil. Velilerden, çocuğuna öğretmen seçmek için okula bin 500 liradan başlayıp 14 bin liraya kadar bağış yapması isteniyor.
Yine, bölge dışı kayıt yaptırmak isteyenlerden de aynı rakamların talep edildiği iddialar arasında yer alıyor. Bölge dışı kayıt yaptırmak isteyen ya da öğretmen seçiminde bulunan veliler için daha önceki yıllarda da benzer sorunlar yaşanınca Milli Eğitim Bakanlığı konuya el atmış, yetkililer devlet okullarında özel sınıf oluşturulması uygulamalarına karşı olduklarını bildirmişti. Bursa’da ortaya atılan bu son iddialarla ilgili olarak eğitim sendikalarından da peşpeşe açıklamalar gelmeye başladı.
“BAKANLIK EL ATMALI”…
Türk Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Fatih Gümüş, bölge dışında kayıt yaptırmak ya da öğretmen seçiminde bulunmak isteyen velilerden Okul Aile Birliği hesabına ‘zorunlu bağış’ adı altında fahiş fiyatlar istendiğine dikkat çekerek, özellikle öğretmen seçimi yapmak isteyen veliler için çok yüksek miktarların talep edildiğini söyledi. Gümüş, “Aldığımız duyumlara göre bu fiyatlar, bin 500 liradan başlayarak 14 bin liraya kadar gidiyor. Bunun önüne geçmek için bakanlığın bu duruma el atıp okullara yeterli ödenek vermesi lazım. Ayrıca toplanan çoğu bağış amacına uygun kullanılmıyor. Ne yazık ki bazı yöneticiler, ‘okulumun görünüşü daha güzel olmalı’ düşüncesiyle sürekli fiziki tadilat yaptırıyor. Yani yöneticiler eğitim harcamalarını bir yana bırakarak adeta müteahhitlik yarışına girmiş durumda” dedi.
ÖĞRETMENE GÖRE FİYAT…
Bağış almanın Anayasa’nın 42. maddesine aykırı olduğu kaydeden Eğitim-İş Şube Başkanı Özkan Rona da, “Bazı okullar bununla da yetinmeyerek, öğretmen seçimininde binlerce liralık tarifesi belirlediğini duyuyoruz. ‘A öğretmenini isterseniz 2 bin lira, B öğretmenini isterseniz 7 bin lira’ gibi sözlerle öğretmenler tarifelendiriliyor. Milli Eğitimin okullara yeterli maddi kaynağı sağlamaması nedeniyle devlet okullarında okul ve öğretmen seçim ücret tarifelerinin ışığında bir piyasa oluşturuldu. Üstelik adres bölgesi içindeki kayıtların e-okul sistemi üzerinden yapıldığını bilmediği için okula giden velilerden bile kayıt ücreti altında para alınıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, gündeme gelen örnekler hakkında soruşturma başlatmış gibi görünse de hala bazı okullarda bağış toplanarak özel sınıflar oluşturuluyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, derhal Okul Aile Birliği hesaplarını incelemeli, yaz tatili döneminde velilerce bağış adı altında yatırılan yüksek miktarların hesabını sormalı” diye konuştu.
ACAR: ZORLA BAĞIŞ YOK
Bakanlık’tan okullara yeteri kadar destek gelmediğini kaydeden Eğitim-Bir-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Ramazan Acar ise, “Devletimiz okullarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için ödenek gönderiyor. Ancak Bursa çok yoğun bir şekilde göç aldığı için bu ödenekler yetersiz kalıyor. Bu nedenle okulların üçük tamirat giderleri, temizlik malzemesi alımı, kırtasiye ve hizmetli giderleri, güvenlik gibi zorunluluk arz eden hizmet alımlarını ne şekilde karşılayacakları sorunu devam ediyor.
Her yaz, okul yöneticilerinin yerel imkanlarla okulunu eğitim öğretime hazır hale getirme görevini de unutmamak gerekiyor. Bu görevi yerine getirmek adına velilerden makul destek talebinde bulunması maalesef kaçınılmaz oluyor. Okulun ihtiyaçlarını karşılamak için istenen bu bağışlar kesinlikle hiçbir veliden zorla alınmıyor” ifadelerini kullandı.