Olay Gazetesi Bursa

Pancar üretimi azalıyor

Uzun bir süre Karacabey bölgesi açısından vazgeçilmez ürünler arasında yer alan şeker pancarı, üreticinin yüzünü güldürmüyor. Çiftçi 'polar' sıkıntısının çözülmesini ve Susurluk Şeker Fabrikası'nın bir an önce faaliyete geçmesini istiyor.

AYHAN FİDAN 

Bir zamanlar ‘çiftçinin sigortası ‘olarak adlandırılan şeker pancar üretimi, gün geçtikçe azalıyor. 

Şeker pancarı tarımının düne kadar bölgede vazgeçilmez ürünler arasında yer aldığını söyleyen Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem,gümüzde şeker pancarı tarımı yapan çiftçilerin sürekli zarar ettiğini belirtti. Pancar üreticisinin tek kurtuluşunun ‘polar’ sıkıntısının çözümü ve Susurluk Şeker Fabrikası’nın bir an önce faaliyete geçmesiyle mümkün olacağına vurgu yapan Erdem, ‘2002 yılından önce devletimiz 14 polara kadar sübvanse ediyordu. Yani sınır 14 polardı ve bu oranın altındaki değerler çiftçimizi etkilemiyordu. Ancak 2002 yılından bu yana 14 polar sınırlaması kaldırıldı. Bu uygulama çiftçimize de büyük darbe indirdi ve bölgemizden örnek verecek olursak; 2014 yılında 11 bin 500 dekar olan pancar ekimi, 2015’te 700 dekara düştü. 2014’te büyük zarar eden çiftçimiz, geçtiğimiz yaz pancar ekmedi’dedi.

TARİH OLACAK

Karacabey genelinde her yıl ortalama 15-16 bin dekar pancar ekimi yapıldığını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, polar uygulamasında eski sisteme geri dönülmediği takdirde, bölgedeki pancar ekiminin tarihe karışacağını öne sürdü. Başkan Erdem, ‘Öncelikle bölgemize ait Susurluk Şeker Fabrikası’nın faaliyetine devam etmesi, şeker pancarı tarımına verilen önemin artması ve bu tarımı yapan çiftçimizi memnun eden ekonomik gelir seviyesine ulaşması gerekmektedir’diye konuştu.