Olay Gazetesi Bursa

Pancar üreticisi hazırlıklara başladı

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Karacabeyli çiftçinin Pancar Bölge Şefliği'ne verdiği kotanın kabul edildiğini ve Susurluk Şeker Fabrikası'nın açılacağını söyledi. Karacabeyli 800 çiftçinin şimdiye kadar 110 bin tonluk üretim başvurusunda bulu

AYHAN FİDAN – GÜRHAN ADANA

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, iki sezondur kapalı olan Susurluk Şeker Fabrikası’nın tekrar açılması için yaptıkları girişimlerden sonuç aldıklarını ifade etti.

Karacabey çiftçisinin Pancar Bölge Şefliği’ne vermiş olduğu 110 bin tonluk kotanın kabul edildiğini belirten Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Karacabey’de 800 çiftçinin 15 bin dekarda yaklaşık 110 bin tonluk başvuruda bulunduğunu ve bu rakamın yapılacak başvurularla 150 bin tona çıkmasının beklendiğini söyledi. 

Bursa ve Balıkesirli üreticinin şimdiye kadar verdiği üretim taahhüdünün 350 bin tonu geçtiğini ifade eden Erdem, “Kotanın kabul edilmesi, Susurluk Şeker Fabrikası’nın önümüzdeki günlerde açılmasının göstergesidir. Susurluk Şeker Fabrikası sadece çiftçimizin değil, hayvancılık yapan kardeşlerimizin, tarlada çalışan işçilerimizin, nakliyatçılarımızın ve fabrikada çalışanların yüzünü güldürecektir” diye konuştu.

GÜNLÜK 7 BİN TON İŞLEME

Günlük 7 bin ton pancar işleme kapasitesine sahip fabrikada 14 polar üzerinden değerlendirildiğinde 54 milyon TL gibi bir paranın Bursa ve Balıkesir il ve ilçelerine gelir sağladığını ifade eden Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, “Pancar çiftçinin sigortasıdır. Bölgemize 10 kat fayda sağlayacağını  ve aynı zamanda alternatif ürün olması sebebiyle bölge çiftçisine çok faydalı olacağını düşünüyorum. Şeker fabrikasının en başta açılma sebebi kar elde etmekten daha çok, bölge insanlarına fayda sağlamaktı. Hedefimiz, eski yıllarda olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da 6 ay boyunca fabrikamızın çalışır halde olmasıdır. Fabrikamızın açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Karacabey’de çiftçinin 15 Şubat’tan itibaren pancar üretimi için tarlaya ineceğini ifade eden Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Karacabey, Mustafakemalpaşa, Yenişehir, İnegöl, Susurluk, Manyas, Balıkesir, Bandırma ve Gönenli çiftçinin ürettiği pancarların, Susurluk Şeker Fabrikası’nda işlendiğini kaydetti.

YENİŞEHİR VE İNEGÖL

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş da, ilçede şimdiye kadar 370 çiftçinin 8 bin dönüm alanda pancar üretimi yapmak için 85 bin tonluk taahhütte bulunduğunu kaydetti. Bu sayının 400-450 çiftçiye ulaşabileceğini belirten Sadi Aktaş, önümüzdeki günlerde sözleşme yapılmaya başlanacağını sözlerine ekledi.

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise ilçede 150’ye yakın çiftçinin 4 bin dönüm alanda pancar ekimi yapmasının beklendiğini ifade etti. Sezai Çelik, İnegöl’de 40-50 bin ton pancar rekoltesi beklendiğini kaydetti.

MUSTAFAKEMALPAŞALI ÜRETİCİ

Mustafakemalpaşa’da da şimdiye kadar 132 pancar üreticisinin Pancar Bölge Şefliği’ne başvuruda bulunduğu öğrenildi. Halen kayıtların sürdüğü belirtilirken, çiftçinin şimdiye kadar 41 bin tonluk pancar üretimi bildirdiği gelen bilgiler arasında.