Olay Gazetesi Bursa

Pancar üreticisi destek bekliyor

Susurluk Şeker Fabrikası'nın açılması ve İnegöl-Yenişehir kotasının 120 bin tona çıkarılması, İnegöllü pancar üreticisini memnun etti. İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, pancardaki polar oranının 14 olarak baz alınmasını ve 14 ile 16 arasındaki fark

ABDULLAH TANIŞ

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Susurluk Şeker Fabrikası’nın açılması ve İnegöl-Yenişehir kotasının 120 bin tona çıkarılmasının, İnegöl pancar üretiminde olumlu etkileri olduğunu söyledi.

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, ilçeye e bağlı Kulaca Mahallesi’nde bulunan pancar alım merkezini ziyaret etti. Pancar teslimine gelen üreticiler ile görüşen Sezai Çelik, “Pancar, bölgemizde geçmiş yıllarda çiftçimizin geçim kaynağıydı. Zamanla koyulan kotalarla, fiyatın da sabit kalmasıyla çiftçimiz pancar üretiminden vazgeçmişti. Son 3-4 yıldır fiyatların iyileştirilmesiyle birlikte çiftçimiz pancar üretimine yöneldi” dedi.

Ancak bu kez de çiftçinin karşısına kota çıktığını ifade eden Çelik İnegöl üreticileri olarak Susurluk Şeker Fabrikası’na bağlı olduklarını belirterek, “Geçtiğimiz yıl İnegöl ve Yenişehir’in ortak pancar kotası 38 bin ton gibi bir rakamdaydı. Bunun yükseltilmesi için yapmış olduğumuz çabalar sonucunda İnegöl ve Yenişehir’in pancar kotasının 120 bin tona çıkarılmasını sağladık. Biz de mutlu oluyoruz. Her taraf traktör dolu, çiftçiler haldır haldır çalışıyorlar. Pancar çok önemli bir geçim kaynağıdır. Pancar önce üreticiye para kazandırırken, sonrasında hayvancılık işinde büyük öneme sahip oluyor. İnegöl kamyonları burada, nakliyeciler kazanıyor. Bölgede işçileri çalışıyor. Yani pancar birçok konuda katkı sağlıyor. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

‘FARKI DEVLET ÖDESİN’…

Pancarın tonunun 210 lira olduğunu kaydeden İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “16 polar olması karşılığında bu fiyat geçerli oluyor. Polar demek, şeker oranı demektir. Her polar ton başına 13 TL’ye tekabül ediyor. Tarım Bakanımız geçtiğimiz Cuma günü Bursa’ya geldiğinde kendisine tarımdaki raporları dosya halinde verirken, ivedilik gerektiren konularımız içerisinde pancar polarının 16 değil de 14 olarak baz alınmasını kendilerine söyledik. Devletimiz eskisi gibi 14 ile 16 arasındaki farkı ödesin, hiç olmazsa çiftçilerimiz bundan mutlu olsun dedik. 2 polar tonda 26 TL’ye tekabül ediyor, çiftçi için büyük bir meblağ oluyor. Pancar, buğday, hububat stratejik ürünlerdir. Bunları çok önemsemeliyiz. Tarım olmazsa olmazımızdır. Tüm dünyada tarıma ne kadar değer verildiğini biliyoruz. Bizim ülkemizde de değer veriliyor ama bizim taleplerimiz de belli” şeklinde konuştu.