Olay Gazetesi Bursa

Pancar üreticisi bu yıl umutlu

Güney Marmara tarım ekonomisinin önemli bir kalemini oluşturan pancar ekimi bu yıl Bursa'nın dört büyük ilçesinde önemli bir artış gösterdi. Bu yıl 45 bin dekarın üzerinde ekim yapan pancar üreticisi umutlu.

AYHAN FİDAN-GÜRHAN ADANA

SEZGİN EREN-ABDULLAH TANIŞ

Bursa’nın dört büyük ilçesinde önemli bir üretim alanına sahip olan pancar ekimleri tamamlandı.

Karacabey, Mustafakemalpaşa, Yenişehir ve İnegöl ilçelerindeki pancar ekim alanları, bu yıl Susurluk Şeker Fabrikası’nın faaliyete geçecek olması nedeniyle önemli ölçüde büyüdü. Bu yıl bu dört ilçede 46 bin 500 dekar alana pancar ekimi yapıldığı ifade edilirken, Susurluk Şeker Fabrikası’nın tekrar faaliyete başlayacak olması da çiftçiyi umutlandırdı.

KARACABEY’DE 11 BİN 500 DEKAR…

Karacabey ovasında Susurluk Şeker Fabrikası’nın kapalı olduğu dönemlerde 2 bin 520 dekar ekim yapılırken, 21 bin ton mahsül hasadı yapılıyordu. Bölgede bu yıl ise pancar ekimi 11 bin 500 dekara çıktı. Bu yıl 120 bin ton rekolte bekleniyor. Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, ‘Karacabey ovasında bu yıl pancar üreticisi çok umutlu’ dedi.

Susurluk Şeker Fabrikası’nın açılmasının bölgeye denge getirdiğini ifade eden Erdem, Karacabey’de ekilen 11 bin 500 dekarlık şeker pancarı alanının önümüzdeki yıl 30 bin dekara çıkarılmasını hedeflediklerini söyledi. Erdem, 1 dönüm pancarın 3 dönüm ormanın ürettiği oksijeni çıkardığını ve pancarın oksijen deposu olduğunu  da sözlerine ekledi.

ETKİLİ SEÇENEK OLDU…

Yenişehir’de mart ayının ilk haftası başlanan pancar ekimleri geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Geçen yıl 4 bin 500 dönüme ekilen üründen 50 bin ton ürün alınmıştı. Bu yıl 8 bin dekar alana ekim yapıldı ve 85 bin ton rekolte bekleniyor. Susurluk Şeker Fabrikası’nın tekrar üretime başlaması kararının, şekerpancarı yetiştiren çiftçilerin umudu olduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ‘Ekilebilir tarım alanlarının bir bölümünün pancara ayrılması, diğer sebzelerde üretim fazlalığının önüne geçecek. Çiftçilerimizin artık pancar gibi sağlam ve etkili bir seçeneği var. Pancar ekimlerinin önümüzdeki yıllarda daha da artmasını bekliyoruz’ diye konuştu.

ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLECEK…

Mustafakemalpaşa’da ise mısır ve domateste istediğini bulamayan bölge çiftçisi, umudunu şeker pancarına bağladı. Bölgede 7-8 bin dekara pancar ekilirken, bu yıl bu rakam 22 bin dekara çıktı. Tarımındaki üretim çeşitliliği çoğaltan şeker pancarının posasından elde edilen melas ve küspenin hayvancılığa da önemli bir katkı sağladığını dile getiren Mustafakemalpaşa Ziraat odası Başkanı Mehmet Aydemir ise, dekar başına 10-12 ton şeker pancarı yetiştirebildiklerini belirterek, bunun kendileri için önemli bir gelir kaynığı olduğunu söyledi. Şeker pancarının ekiminden hasadına akadar dekar başına 10 kişiye istihdam sağladığını anlatan Aydemir, buğday, mısır ve ayçiçeğine göre 5 kat daha fazla istihdam alanı yarattığını söyledi. Aydemir, münaveleli ekim nedeniyle şeker pancarı hasadının ardından aynı araziye ekilen hububatta da yüzde 20’lik verim artışı sağlandığını dile getirdi.

İNEGÖL 55 BİN TON BEKLİYOR…

İnegöl’de de bu yıl pancar ekim alanında büyük bir artış olduğunu dile getiren Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik de, bu yıl bölgede 5 bin dönüm pancar alanı olduğunu anlattı. Ayçekirdeğinden pancara dönüş olduğunu kaydeden Çelik, bu yıl bölgede 55 bin ton dolayında bir üretim beklendiğini kaydetti.