Yıldırım Belediyesi, adını aldığı Osmanlı Devleti’nin 4. Padişahı Yıldırım Bayezid’ ilçede ilk kez uluslararası sempozyumla anıyor. Yıldırım Belediyesi, Türk Tarih Kurumu, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin işbirliği ile Barış Manço Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Uluslararası Yıldırım Bayezid Han Sempozyumu’na Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’nin yanı sıra Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, AK Parti Bursa Milletvekilleri Emine Yavuz Gözgeç ve Osman Mestan, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık, Yıldırım Kaymakamı Mehmet Aydın, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kankal, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Bursa İl Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“GEÇMİŞİNİ BİLMEYEN YOK OLUR”
Üç gün sürecek etkinliğin açılışında konuşan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, göreve gelmeden önce Yıldırım’ı kültür başkenti yapma sözünü verdiklerini hatırlatarak “Bugün düzenlediğimiz uluslararası sempozyum sadece ilmi bir çalışma olmaktan ziyade bir sorumluluk projesidir. Tarihimize pencere açıp şerefli altın sayfalarımıza ışık tutmak, 14 yıllık hükümdarlığında büyük zaferlere imza atan ismi kendine yakışır şekilde anmak istedik” dedi. Yıldırım’ın hafızası güçlü bir şehir olduğunu da belirten Başkan Edebali, “Bu hafıza Yıldırım’ın tarihi ve kültürel her yerinde kazılı. İlçemize adını veren Yıldırım Bayezid Han adına bir sempozyum yapmak aslında şehrimizin ufkuyla alakalı bir projedir. Yarını inşa etmek için geçmişi unutmamamız gerekli. Bir ağaç kökü ne kadar derinse o ağacın dalları ve meyveleri de o kadar verimlidir. Bizler de kökleri çok eskilere dayanan kadim bir medeniyetin evlatlarıyız. Şimdiki nesillerimizin dününü unutmadan yarınları inşa etmelerini sağlamak istiyorsak, geçmişimizi onlara iyi öğretmeliyiz” açıklamasını yaptı.
‘ÜÇ YILDIRIM BULUŞTU’
Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan ise açılışta yaptığı konuşmada, kurum olarak Bursa’da ilk defa bir etkinlik düzenledikleri bilgisini vererek “Bugün bu salonda üç ‘Yıldırım’ var. Yıldırım Belediyesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve bunlara ismini veren Yıldırım Bayezid Han” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Barış Manço Kültür Merkezi’nde YIL-MEK kursiyerlerinin hazırladığı ebru, ahşap yakma, cam üfleme sergisini gezen protokol ve katılımcılar, daha sonra Yıldırım Bayezid Türbesini ziyaret ettiler. Üç gün sürecek sempozyumun sonuç bildirgesi Türk Tarih Kurumu tarafından kitaplaştırılacak.