DİLEK ATLI
Nilüfer Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen “Nilüfer’de Kadın Hayata Yakın” adlı projenin bu ayki konuğu şair Gonca Özmen oldu.
2010 yılından beri kitap ve yazarları kadın okurlarla daha yakınlaştırmayı hedefleyen projede Özmen’in Kırmızı Kedi Yayınları’ndan çıkan “Kuytumda” ve “Belki Sessiz” adlı şiir kitapları katılımcılara armağan edildi.
Şairle buluşan 600’e yakın kadın, Özmen’in şiir dünyasına ve yaşamına yakından bakma şansı buldu. Etkinlikte yaptığı konuşmada Özmen, yazma serüvenini, şiir kitaplarını ve yaşam öyküsünü dinleyicilerle paylaşırken, kitaplarından şiirler okumayı ihmal etmedi.
Kadın okurlarla bir araya gelmekten memnun olduğunu ifade eden Özmen, “Ben, Burdur’un Tefenni ilçesinde doğup büyüdüm. Doğayla içiçe bir çocukluk geçirdim. Çocukluğum şiirimi besledi. Kanımda sözcükler birikti. Bundan sonra şiir yazmaya başladım” diye konuştu.
‘YAZMAK BANA İYİ GELDİ…’
Şiirin gençlikle bir ilgisi olduğunu düşünen Özmen, “Hayata dair genel bakış, şiir için önemlidir. Şiirlerimde doğa başta olmak üzere çocukluğumdan beri beni etkileyen pek çok şey var” dedi. Babasının felsefe öğretmeni olması nedeniyle evlerinde geniş bir kütüphanenin olduğunu sözlerine ekleyen şair, “12 yaşımda sıkı bir kitap okuyucusuydum. Sokağa çıkıp oynamayı da çok severdim. Bu nedenle kitap ve sokak benim için iki önemli unsur oldu hep” diye belirtti.
İlk şiirlerini 15 yaşında yazmaya başladığını vurgulayan Özmen, şunları kaydetti:
“Herkes gibi ben de roman okuyarak başladım. Çok okur, çok notlar alır, çok paylaşırdım. Zamanla yazma ihtiyacı duydum. Şiirde saklanmak gibi bir şansınız var. Dize ve imgelerle şiir sizi biraz saklıyor. Okurun bir bulmaca gibi çözmesi gerekiyor. 2000 yılında ilk şiir kitabım Kuytumda çıktığında ben üniversite sınavlarına hazırlanıyordum. 2008 yılında da Belki Sessiz yayımlandı. Bu nedenle bana genç şair diyorlar. Benim şiirlerim insana dönük, hayatın içinden konuları ele alıyor. Şiirin bana ne kattığını sorarsanız, diyebilirim ki dünyamı genişletti. Şiir festivallerine katılmak, 15 farklı ülke görmemi sağladı. Sayısız insan tanıdım şiir sayesinde. Şiir, kendimi daha iyi anlamamı sağladı. Özetle diyebilirim ki yazmak bana iyi geldi.”