Oylat’ta bir süredir çalışmaları devam eden Yeşil Enerji Projesi devreye girdi. Katı yakıt dönemini sona erdiren projenin açılışı Yeşil Enerji Tesisi önünde yapılan törenle gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Yeşil Enerji Projesi ve Oylat hakkında bilgi verdi.
Oylat’ın hem yurt içinden hem de yurt dışından gelen misafirler için her yönden önemli bir cazibe merkezi olduğunu ifade eden Aktaş, İnegöl Belediyesi’nin Oylat’ta yaptığı yatırımlarla ilgili bilgi paylaştı. Mevcut otellerde yeni düzenlemeler yaparak eski görünümü ortadan kaldırdıklarını, arıtma tesisini kurduklarını, yeni hidroelektrik santralini 450KW elektrik üretim kapasitesi ile hayata geçirip, Oylat’ın kendi elektriğini üretmesine imkân sağladıklarını kaydeden Aktaş, bölgede yapılan çalışmaları anlattı.
Belediye olarak Oylat’a yaptıkları yatırımlarla bölgeyi kaplıca turizminde çekim noktası haline getirmeyi hedeflediklerini kaydeden İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Etüt çalışmaları esnasında yapılan inceleme neticesinde oylatın doğal termal atık sularının olduğu ve elektrik üretme kapasitesinin bulunduğu görüldü. Yeni yapılan uygulama ile yeni bir ısıtma merkezi tasarlanarak yeni bir bina yapıldı. Otellerde ve meydan hamamlarında kullanılarak dereye deşarj edilen atık sular bu bina içerisinde yapılan havuzda toplanmaya başladı. Isı pompası yardımıyla havuzda toplanan atık termal su, kalorifer sisteminde kullanılan ısıtma suyunun ısıtılmasında kullanılmaktadır. Isı pompası elektrikle çalışan bir kompresör vasıtasıyla termal sudan ısı çekmek suretiyle mevcut binaların ısınma ihtiyacını karşılayabilecek. Sistem kabiliyetleri ve teorisi gereği yılın çok soğuk günlerinde ikinci bir enerji kaynağına ihtiyaç duymaktadır. Bu enerji sıvılaştırılmış doğalgaz tankından beslenen ve sisteme entegre edilmiş doğalgaz kazanları vasıtasıyla sağlanmaktadır. Bu çoklu enerji kaynakları nedeniyle sistem aynı zamanda hibrit bir ısıtma sistemi olma özelliğindedir” dedi.
KÖMÜR KULLANIMINA SON
Projenin en önemli özelliğinin ise yılda 650 ton olan kömür kullanımın sona ermesi ile hava kirliliğine yol açmayacak olması olduğunu ifade eden Aktaş, “Yapılan çalışma ile mevcut durumda kömür kullanılarak yapılan ısıtmaya göre daha temiz bir çevre elde edilirken, yıllık yaklaşık 600 bin TL olan ısınma maliyeti yaklaşık 200 bin TL seviyesine çekilmiştir. Isı pompasında kullanılan atık sular da elektrik üretim santraline gönderilmek suretiyle, elektrik üretim sistemine entegre edilecek. Bu projenin devamı olan elektrik üretim ayağı da tamamlandığında, OYLAT A.Ş elektrik üretim sistemini iyileştirerek, kapasite artışı ile ürettiği elektriği satıp Oylat A.Ş nin aydınlatma ve diğer ihtiyaçları ile ısınmada kullandığı elektriği bedelsiz hale getirecektir. Bu, yaklaşık yıllık 600 bin TL ısınma 750 bin TL elektrik faturası maliyetinin bedelsiz hale gelmesi demektir. Yılda toplam 1 milyon 350 bin TL bir fayda sağlayacaktır” diye konuştu.