Olay Gazetesi Bursa

Otomotiv ihracatı pariteye rağmen arttı

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, sektör ihracatının yılın ilk çeyreğinde yüzde 7'lik artışla 5,5 milyar dolara ulaştığını belirterek, "Eğer parite etkisi olmasaydı, avro-dolar paritesi yine 1,30'lar civarında olsaydı, biz şu anda 5,5 milyar dolar

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, otomotiv endüstrisinin 2015’i 3 milyar dolar parite kaybı ve 21,2 milyar dolar ihracatla kapattığını anımsattı.

 

Dolar-avro paritesinin, uzun yıllar 1,30’lar civarında seyrettiğini, 1,28-1,35 aralığında dalgalandığını, bu yüzden parite etkisini pek konuşmadıklarını anlatan Sabuncu, paritenin geçen sene 1,10’lara inmesinin olumsuzluklara yol açtığını vurguladı.

 

Sabuncu, otomotiv ihracatının yüzde 85’ininin avro ile yapıldığını ancak rakamlar dolarla açıklandığı için kaybın olduğunu belirterek, “Geçen sene biz 21,2 milyar dolar ihracat yaptık, eğer parite etkisi, kaybı olmasaydı, 3 milyar dolar daha fazla ihracat yapmış, 24 milyar doları geçmiş olacaktık.” ifadesini kullandı.

 

Şubat ve mart aylarında çift haneli artış

 

Bu yılın ilk çeyrek rakamlarına da değinen Sabuncu, “İlk 3 ay ihracat artışımız yüzde 7 olarak gerçekleşti. Ocak ayında yüzde 12’lik düşme olmasına rağmen şubat ve mart aylarındaki yüzde 17 ve 16’lık artışla, ilk üç ayda yüzde 7’lik artışla 5,5 milyar dolarlık bir otomotiv ihracatı oluştu.” diye konuştu.

 

“İhracat 6,3 milyar dolar olacaktı”

 

Sabuncu, ihracattaki artışa rağmen, paritenin olumsuz etkilerinin ilk çeyrek rakamlarına da yansıdığını, böyle devam ettiği müddetçe, yansımaya devam edeceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

 

“Eğer parite etkisi olmasaydı, avro-dolar paritesi yine 1,30’lar civarında olsaydı, biz şu anda 5,5 milyar dolar değil, 6,3 milyar dolar ihracatı konuşuyor olacaktık. Tabii önemli bir rakam bu kayıplar ama ümit ediyorum ki bütün bu parite kaybına rağmen endüstri yine ihracat artışını devam ettirecektir. 2016’da 23 milyar dolar ihracat hedefi belirledik. Bu, geçen seneye göre yüzde 10’luk artışa denk gelir. Şu an yüzde 7’deyiz ama önümüzdeki aylardaki artışlarla yüzde 10’u rahatlıkla bulup belki 23 milyar dolarlık rakamı geçme imkanımız da olabilir.”

 

Orhan Sabuncu, paritenin şu anda 1,10’lar civarında olduğunu, ilk çeyrekte 1,08-1,13 aralığında dalgalandığını ve bu seviyelerde sabitleneceğini tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.