Olay Gazetesi Bursa

Osmangazi’nin kentsel dönüşümleri örnek alınıyor

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Türkiye'ye örnek olacak 420 dönümlük Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi'nde yerlerin mülkiyetinin belediyeye geçtiğini, bunun için 150 milyon lira ödediklerini belirterek, "Önümüzdeki ay kazmayı vuruyoruz. Bu proje

Göreve geldiği 6. yıldaki projelerini basın toplantısıyla anlatan Başkan Mustafa Dündar, 1699 projeyi hayata geçirdiklerini, 391 yeni projenin de altyapısını 2014 yılında hazırladıklarını kaydederek, “Bakanlığın 75 milyon liralık desteğiyle 150 milyon lira ödedik. Önümüzdeki ay inşaat başlıyor. Burası örnek olacak ve diğer kentsel dönüşümlerin önünü açacak. İnşa edeceğimiz 1500 daire 175 dükkanın bir kısmını diğer kentsel dönşüm projeleri için kullanacağız. Soğanlı’daki kentsel dönüşümle birlikte Çelebi Mehmet Bulvarı değerleniyor. Bulvar 50 metre genişliğine ulaşıyor. Çelebi Mehmet Bulvarı Mehmet Akif Mahallesi’nden 40 metrelik Yunuseli Bulvarı’na ulaşacak. Buradan da Ata Bulvarı’yla buluşacak. İzmir Yolu’na alternatif yeni kaliteli bir bulvar ortaya çıkacak” diye konuştu.

“BOTANİK PARK’TAN MERİNOSA BÖLGE DEĞER KAZANACAK”

Ulaşımı, sokakları, estetik değeri yüksek binaları ile paylaşımcı güvenli ve insan dostu Osmangazi hayalini gerçeğe dönüştüreceklerini ifade eden Dündar, “Kent Meydanı’ndaki dönüşüm sürüyor. Meydanın yanısıra ticaret de canlı olacak. 47 bin metrekare alanda yürütülen yoğun çalışmalarla Bursa’ya ihtiyacı olan gerçek kent meydanını kazandırdık. Santral Garaj Mahallesi’ndeki Osmangazi Binası yanında sistemli bir kamulaştırma yürütülerek önceden bölgede bulunan 7 bina yıkıldı. Yapılan kamulaştırmalar için toplam 7 milyon 200 bin kaynak kullanılarak 2 bin metrekare alan elde edildi. Kent Meydanı Projesi Santral Garaj ve Merinos ile bütünleşecek. Kanalboyu’ndaki yolu da 100 metre genişliğine ulaştırmayı hedefliyoruz. Botanik Park’tan Merinos’a Kültürpark’a ve Kent Meydanı’na farklı bir dönüşüm ve ulaşım imkanı ortaya çıkacak” şeklinde konuştu.

DEMİRKAPI’YA DA KENTSEL DÖNÜŞÜM

Yeni kentsel dönüşüm projesinin Demirkapı’da olacağını vurgulayan Başkan Dündar, “Bu proje de Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı. 70 bin metrekare alanda oluşması hedeflenin Demirkapı Kentsel Dönüşüm Projesi, bölge yapısına uygun projeler belirlenerek hayata geçiriliyor. Bölge sakinlerinin memnuniyetini kazanacak alternatifler üzerinde duruluyor. Riskli alanlar belirlenmiş durumda” diye konuştu.

ADRENALİN PARK HEYECAN VERECEK

7 yaşam merkezini, 10 otoparka hayata geçirdiklerini, tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırırken, 58 kilometre imar yolu açtıklarını, 72 çıkmaz sokağı açtıklarını kaydeden Başkan Dündar, “16 yeni spor tesisi, 485 şampiyon yetiştirdik. 1 milyon fidan dikimi gerçek oldu. Şimdi yeni bir heyecan yaşatacak olan Bağlarbaşı’nda adrenalin park projesinin de adımlarını atıyoruz. 2009 yılından itibaren 600’den fazla kaçak yapı yıkımı gerçekleştirirken, 2 milyon metrekare alan kamulaştırıldı ve bunun için 21 milyon 354 bin lira kaynak kullandık. 2 tane bilgi evini açtık, 10 tane yeni bilgi evini daha açacağız. Aile rehberlik merkezlerini birer birer hayata geçireceğiz. Demirtaş’ta kaliteli yaşam merkezi hem huzurevi olacak hem de otistikli çocuk ve gençlere, Alzheimer’lı vatandaşlarımıza hizmet verecek.Ekolojik yaşam merkezinde ise organik ürünler yetiştiren yeni nesillerin imzası olacak. Osmangazi’de yeni gösteri merkezlerini birer birer hayata geçiriyoruz. Küçükbalıklı’daki Osmangazi Atletizm Salonu Türkiye’nin ikinci büyük kapalı salonu olacak. Uludağ’da ise endemik bitkiler merkezi ile, Uludağ’a has endemik bitkilerin tanıtımını ve korunmasını sağlayacağız. Her köye park ve spor tesisi kazandırıyoruz. Yunuseli’ndeki 40 metrelik bulvar bitmek üzere. Burada 50 bina yıkıp 10 milyon lira kamulaştırma bedeli ödedik. Tüm altyapı çalışmaları bittikten sonra asfaltı yapıyoruz. Bir daha kazılmayacak. Bu yolun bitmesiyle İzmir yoluna yeni bir alternatif yol kazanılmış olacak” diye konuştu.

PAZAR PAZARI KALKIYOR

Başkan Mustafa Dündar, Demiryolu’nda 5 mahalleyi etkileyen pazar pazarını kaldıracaklarını da vurgulayarak, “Buradan çok şikayet alıyoruz. Bu bölgeye iki yeni pazar alanı inşa ediyoruz. Bir tanesi için yer satın aldık. Eski Gemlik yolunda 12 bin metrekarelik alanda pazar yeri ve yaşam alanı hafta içi her gün hizmet verecek. İkinci pazar alanına da Gençosman civarında inşa etmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

HİSAR İÇİ TURİZMİN MERKEZİ OLACAK

Panorama 1326 müzesinin de ihalesinin yapıldığını, önümüzdeki süreçte temelinin atılacağını kaydeden Başkan Dündar, “Hisar bölgesinde bir arkeopark oluşturacağız. 7 dönümlük yeri kamulaştırdık. Pınarbaşı’ndan Hisar içine ortaya çıkan mozaiklerin korunması ve sergilenmesiyle tarihi canlandırıyoruz. Hisar evlerine sahip çıkacağız. Surları ve bölgedeki diğer kamulaştırmaları büyükşehir belediyesi yapıyor. Sonradan inşa edilen binaların kamulaştırılması, hastanelerin de bölgeden gitmesiyle hisar içi tarih ve turizm için çok büyük değer ortaya koyacak. Alaattinbey camisinden, bey sarayına, Üftade Hazretleri’nden Oruçbey’e kadar bölgede bir çok değer var. Tarihsel fonksiyonu olan binaların ortaya çıkmasıyla hisar içi ayrı bir önem kazanmış olacak” diye konuştu.

Başkan Dündar, Hamilter ve Yunuseli’nde planlı altyapısı düzgün bir şehir ortaya çıktığını, 13 hizmet binası inşa ettiklerini, Sakarya Mahallesi’ndeki kimsesizler evinin bittiğini, Somuncu Baba Kültür Evi’nde sona geldiklerini, 18 bin başarılı öğrenciyi Çanakkale’ye götürdüklerini, Murat Hüdavendigar Lisesi ve Osmangazi Belediyesi İlkokulu ile de eğitime verdikleri önemi bir kez daha gözler önüne serdiklerini, 200 okulun tamir ve tadilat işlemi konusunda destek sağladıklarını sözlerine ekledi.

Başkan Dündar, bir soru üzerine Atatürk Stadı’nın yıkılmasına karşı olmadığını, Tower Plaza’nın da bu projeye dahil edilebileceğini kaydederken, şahısların da sorunları çözme konusunda gayretli olması gerektiğini, ortaya çıkacak meydan ve alanın iyi değerlendirilmesinin önem kazandığını vurguladı.