Olay Gazetesi Bursa

OSB’lere sıkı denetim

Gürsu'daki kazan faciasının ardından olayın yaşandığı Uludağ OSB'deki riskli iki tesis için kapatma kararı çıkarken, Bursa'daki diğer OSB'lerde de sıkı önlemler dikkat çekiyor. OSB yönetimleri teyakkuzda...

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Gürsu’da bir fabrikada yaşanan ve 5 kişinin hayatını kaybettiği patlamanın ardından gözler diğer Organize Sanayi Bölgeleri’ne (OSB) çevrildi. Bölge yetkilileri, denetimlerin sıklaştırıldığını ifade etti.

Uludağ Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Yunus Aydın, patlamanın bölgede kendini yenilemeyen 3 tesisten birinde meydana geldiğini ve olayın ardından diğer iki tesis için kapatma kararı alındığını söyledi. Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) Başkanı Ersan Özsoy, bölgelerinde faal olan 432 firmanın yüzde 68’inin tekstil sektöründe olduğuna işaret etti. DOSAB’ta da boyahaneler bulunduğunu ve basınçlı kaplar kullanan işletme sayısının yüksek olduğunu kaydeden Özsoy, ”Bu kazan tesisleriyle ilgili olarak OSB’lerin mevzuatta belirlenmiş bir yetki ve sorumluluğu yok. Ancak biz DOSAB olarak, yasal zorunluluğumuz olmamasına rağmen yılda en az bir kez doğalgazla ilgili sızıntı, kayıp-kaçak gibi konularda bölgemizdeki işletmelerde kontrol yapıyoruz” dedi.

YILDA 3 KEZ TEST YAPILMALI

Söz konusu kontroller dışında kazan dairelerinin kurulumunda Bursagaz’ın Makine Mühendisleri Odası’ndan bir uygunluk belgesi istediğini hatırlatan Özsoy, ”Dolayısıyla ilk kurulumda bir denetim var. Sonraki denetim ise firmanın kendisiyle ilgili… Basınçlı kaplar yönetmeliğine göre, firma yılda üç kez testlerini yaptırmak zorunda. Bizler, Gürsu’daki gibi olayların bir daha yaşanmaması için işverenlerin bu konuda hassas olmasını istiyor ve bekliyoruz. Aynı zamanda çalışanlarımızın da iş güvenliği konusunda azami özeni göstermesini istiyoruz” diye konuştu.

‘YENİ ÖNLEMLER ALACAĞIZ’

Kestel Organize Sanayi Bölgesi (KOSAB) Başkanı Cem Hısımcıl, kendi bölgelerindeki tüm binaların yeni olduğunu vurguladı. Kontrollerin sıklıkla yapıldığının altını çizen Hısımcıl şunları kaydetti: ”Bu tür konulara çok dikkat etmek gerekiyor. Buharla çalışan tesislerimiz var ancak bir sıkıntımız yok. Periyodik olarak bakımlar yapılıyor. İşletmeler de çok titiz davranıyor. Görülen sorunlar kulak arkası edilmiyor. İşletmeleri takip etmemiz lazım. Risklere karşı önlemlerin üzerinde durulmalı. Biz de yönetim olarak son yaşanan olaydan sonra firmalardan aylık olarak kontrollerini yaptırmalarını istedik. Yeni önlemler de alacağız. Eğitimler de veriyoruz.”

BİLİNÇLENMELERİ GEREKİYOR

Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi (HOSAB) Başkanı Ömer Faruk Korun, bölgelerinde kazanla çalışan tesis bulunmadığını, sadece bir tane tüp dolum tesisi olduğunu söyledi. Onun da tüm kontrollerinin yetkililerce yapıldığını ve gerekli önlemlerin alındığını anlatan Korun, ”Bütün ruhsatlar mevcut. Hasanağa OSB zaten yeni bir bölge olduğu için sıkı denetimler yapıyoruz. Temennimiz bu olayların ileride de yaşanmaması. İş yeri sahiplerinin ve çalışanların bilinçlendirilmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.