NEVZAT OKUMUŞ
10 yıl öncesine kadar toplam 5-6 dönümlük kivi bahçesine sahip olan Orhangazi’de, içinde bulunduğumuz yıl kivi üretimi yapılan alan bin 255 dönüme ulaştı. Geçtiğimiz yıl bin 900 ton rekolte alınan ilçede, bu rakamın yeni kurulacak bahçelerle gelecek yıllarda daha da artacağını ifade eden İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Gürkan Kabul, 2017 yılında kivi üretiminden 2 bin 750 ton rekolte beklediklerini kaydetti.
İlçe tarımının yükselen yıldızı haline gelen kivi Orhangazi’nin en büyük şansı olarak değerlendiriliyor. İlçede son 10 yıl içinde kivi üretiminde önemli gelişme sağlandığını ifade eden kivi araştırmacısı Ziraat Yüksek Mühendisi Hulusi Samancı, Orhangazi’nin kivi potansiyelinin en az 5/6 kat artabileceğini ve ilçenin tarım arazilerinin buna uygun olduğunu kaydetti.
İlçenin İznik Gölü havzası’nda yer alması, Marmara Denizi’ne Yalova ve Gemlik yönünden yakınlığı, genelde yumuşak kış aylarına sahip olması, güneşli gün sayısının fazlalığı ve bol suyun kivi üretiminde aranılan en önemli göstergeler olduğunu ifade eden Samancı, “25 yıl önce Türkiye’de kivinin adını bilen yok gibiydi. Şimdi yılda 40 bin tonluk üretim kapasitesi ile dünyada 6. sıraya geldi” dedi.
ALTERNATİF ÜRÜN OLDU…
Ziraat Odası Başkanı Hasan Cevizlidere de oda yönetimi olarak kivi üreticiliğini çok yakından takip ettiklerini belirterek, Orhangazi tarımında ve ekonomik girdisinde artış yaratan bir değer olduğunu söyledi. Cevizlidere, “Özellikle ilçemizin güneye bakan ovalık bölümünde, Örnekköy Mahallesi ile Yeni Gürle ve Gürle Mahalleleri arasındaki geniş ovada giderek yaygınlaşan kivi bahçesi kurma girişimleri izliyoruz. Bu alanlarda bundan birkaç sene öncesine kadar çeltik ekiliyordu. Şimdi çeltik ekiminin yerini alternatif ürün olarak kivi aldı. Çok yakında kivi rekoltesi ve ekonomik girdisinin daha da artacağına inanıyorum” dedi.
ÇİFTÇİ MEMNUN…
İlçede 120 dönümlük kivi bahçesine sahip olan İsmail Fidan da, “Orhangazi, kivi üretimi açısından büyük bir potansiyele sahip. Kivi’nin en büyük maliyeti ise, ilk yatırım ve işçilik. Daha sonra alıcısı her zaman hazır bir piyasa bulabiliyorsunuz” dedi.
Bahçesinde toplama ve budama için genelde kadın işçilere yer verdiğini ifade eden İsmail Fidan, “Halen kivi ürününün bahçeden çıkış fiyatı 2,5 lira ile 3 lira arasında değişirken, en büyük alıcılarımız olan büyük kentlerdeki kilo fiyatı ise 6 lira ile 9 lira arasında. Kivi, birçok yerde semt pazarlarına girmeye başladı” diye konuştu.