SEZGİN EREN
Türkiye’de organik yumurta pazarı her geçen gün gelişiyor.
Bu amaçla Bursa İl Müdürlüğünün ‘Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü’ projesiyle pilot bölge olarak seçilen Mustafakemalpaşa, Orhangazi ve Yenişehir’de 3 üretici organik yumurta üretimine geçti. Üretim materyallerinin tamamı bakanlık tarafından karşılanan çiftliklerde yerli ırk ‘Atak S’ ile 3 bin tavuk uzman hekim kontrolünde organik yumurta üretmeye başladı. Proje ortaklarından birisi olan Mustafakemalpaşalı organik yumurta üretici Ramazan Sevim düşük maliyetli geri dönüşü hızlı olan bir yatırım yaptığını belirtti.
YÜZDE 50 HİBE
Karapınar Mahalle Muhtarlığı görevini de yürüten Ramazan Sevim ‘Bu Proje Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün organik tarımı yaygınlaştırma ve denetleme projesi kapsamında desteklendi. Yüzde 50 hibe proje olarak ilk etapda, 3 ilçede 3 üretici bu projeye katıldık. Karlı bir yatırım yaptığımı düşündüğüm proje ile kurduğum tavuk çiftliğimde, halen bin tavuk bakıyorum fakat önümüzdeki yıllarda hayvan sayısını arttırmayı düşünüyorum’dedi.
FİYAT BİRAZ YÜKSEK
Bakanlık onaylı sertifikalı yem kullandığı için üretim maliyetlerinin yüksek görünmesine karşın organik yumurta fiyatlarının da özel segment olduğu için yüksek olduğunu ifade eden Ramazan Sevim, Avrupa’da hayvan refahı için kafeslerde tavuk ve yumurta üretiminden uzaklaşarak salma organik sertifikalı tavukçuluğa yöneldiğini söyledi. Sevim, ‘İnsanların sağlıklı yumurta yemesi bizimde daha fazla para kazanmamız için kümes sayımızı arttırarak yatırımımı geliştirip 2017 yılında 3 bin tavuk bakmayı planlıyorum’dedi.
ORGANİK YUMURTA MERKEZİ
Türkiye’de ilk defa hayata geçirilen organik yumurta üretimi projesiyle, Bursa’yı organik yumurtanın üretildiği bir merkez haline getirmeyi düşündüklerini söyleyen, proje sorumlusu Soner Topal proje ile küçük bir yatırımın karlı bir hale geldiğini ifade etti Topal, ‘ Paydaşlarımızdan 1 tavuk için minimum 4 metrekare gezinme alanı, 6 tavuk için 1 metrekarede kapalı alan gerekmektedir. Projede dış ortama alışmış ‘Atak S’ cinsi tavukları benimsedik. Çünkü bu tavuklar hem dış ortama dayanıklılığı hem de verimi yüksek olan tavuk ırkı. Tüketicinin ilgi gösterdiği renkte yumurta yaptığı için tercihimiz bu yönde gerçekleşti. En önemlisi bu tavuklar hayvan refahı konusunda çok dikkat edilerek yetiştiriliyor. Bursa’nın her bölgesi organik yumurta üretimi için uygun, 2017 yılında 10 yetiştiricimizi daha bu proje kapsamında desteklemeyi düşünüyoruz’ dedi.