Olay Gazetesi Bursa

Olay ramazan özel: 9 Mayıs 2019

İl Müftülüğü'nden Bursalılara ramazan hediyesi... Kur ’an ayetleri, seçilmiş hadisler, İslam alimlerine ilişkin bilgiler, öneriler ramazan boyunca her gün Olay'da...

RAMAZAN VE ÇOCUK

Çocuklarımız… Gözlerimizin nuru, geleceğimizin ışığı, Rabbimizin emanetleri… İnsan yetiştirmek anne-babaya verilmiş en büyük görev. Dünyanın en zor, en karmaşık işlerinden biri. Molası yok, izni yok, tatili, emekliliği, istifası yok. Çoğu zaman heyecan verici, coşkulu, keyifli ve ödüllendirici…

“İnsan ölünce, üç ameli dışında bütün amellerinin sevabı kesilir: Sadaka-i cariye, kendisinden istifade edilen ilim, arkasından dua eden hayırlı evlat”. Arkamızdan dua edecek-etttirecek, bakide hoş sadalar bırakacak evlatlar nasıl yetiştirmeliyiz sorusuna Yüce Allah, Lokman Sûresi 13-19. ayetlerde yol gösteriyor. Lokman’ın (as) dilinden çocuğun eğitiminde nelerin öncelenmesi gerektiği şöyle sıralanıyor: Kulluk bilinci; ebeveyne hürmet; vicdan muhasebesi; toplumsal duyarlılık; alçakgönüllülük. Kulluk bilinci en temel öge, o varsa diğerleri de zaten arkasından gelir. Ramazan ayı; getirmiş olduğu diğer bereketlerin yanında çocukların kulluk bilincini kazanmaları, ahlâk eğitimi ve duygusal zekâlarını geliştirmek için en güzel manevî zemini teşkil etmektedir. Oruç, (bilinen ya da yanlış öğretimin aksine) Allah’ın mükâfatlandırıcı olarak bilinmesini sağlar.

Oruç, insanlara karşı empati duygusunu geliştirir. Orucun sağladığı en önemli yararlardan biri, kişinin başka insanların duygularını anlamasını sağlamasıdır. Empati insanlar arası ilişkilerde çok önemli iletişim kanallarından biridir. Başka insanların yerine kendini koymak duygusal zekânın gelişmesiyle mümkün olmaktadır. Yine kişilik gelişimini önemli bir aşaması olan “benmerkezcilikten” uzaklaşmayı da gerektirir. Çocuk, Allah’ın oruç emriyle istediğinin insanların belli bir süre aç kalması değil, açların halini anlaması olduğunu hissetmeye başlar ve nimetlere şükür etmeyi de öğrenir. Böylece çocukta hem insanlara merhamet, cömertlik ve yardım etme duygusu gelişir hem de Yaradanına kendisini daha yakın hisseder.

Teravihe giderken ışıl ışıldır çocukların gözleri. Mahyalar gözlerine ve gönüllerine ışık saçar, camiyi gönüllerine yaklaştırır. Dini ve sosyal hayatının gelişimi için 5 vakitte olamasa da ramazanın coşkulu anlarından teravihe de katılmalıdır çocuk. Güle oynaya kılsa da, arada amcaların ters bakışlarına maruz kalsa da çocuk masumiyetini taşımıştır cemaate ama bu arada namaz ve dua ile tanışmıştır. Harçlıklarından ayırdığı az bir miktarı fıtr sadakası olarak kendi yaşındaki arkadaşı ile paylaşması gelecekte vereceği sadakaların ve zekâtların temeli olacaktır.

Ramazan bir okuldur çocuklara; sabrı öğrendikleri, büyüklerinden sabrı gördükleri.. Oruç tutan çocuk, iradesine hâkim olmanın verdiği zafer duygusu ile kendisine güvenini pekiştirir. Büyüklerin oruçları satın aldığı, diş kiralarını biriktirmek, bayram harçlıklarına eklemek sevindirir küçük kalpleri. İftarı, sahuru, teravihi ile çocuklar Ramazanı severler. Onun insanları mutlu edici havasını doya doya solurlar.

“Tekne orucu”yla başlayan ve ömrün sonuna kadar giden oruç yükselişi, ramazan maneviyatı, çocuklar için çok önemli, büyükler için özlenesi günlerdir. Geleceğin büyüklerine bu atmosferi tattırmanın tam zamanı.. Bugünün büyükleri haydi iş başına…

Sedanur SEZEN
İl Müftü Yardımcısı

***

YUNUS MEKTEBİ

Bir Kararda Durmayalım

Bir nazarda kalmayalım
Gel, dosta gidelim gönül
Hasret ile ölmeyelim
Gel dosta gidelim gönül

Bu dünyaya kanmayalım
Fanidir aldanmayalım
Biriken ayrılmayalım
Gel dosta gidelim gönül

Ölüm haberi gelmeden
Ecel yakamız almadan
Azrail hamle kılmadan
Gel dosta gidelim gönül

Gerçek erene varalım
Yarin haberin soralım
Yunus Emre’yi alalım
Gel dosta gidelim gönül

***

KIRK AMBAR

TİMSAHLA FİLİN HİKÂYESİ

Hikâye bu ya timsahla fil birbirlerine âşık olup dillere destan bir şekilde evlenmişler. İki sevgili evlendikten sonra, birbirlerine kendileri için “en değerli” olanı verme yarışına girerler. Timsah gölden en güzel balıkları çıkarıp sevgilisi file ikram eder. Fil de pek sevdiği yeşil yapraklarının en tazelerinden çırpıp sevgilisinin önüne atar. Fakat sonuç hüsrandır. Otçul olan fil için balıklar, etçil timsah için de tazecik yapraklar hiç de değerli değildir. Çift, sonunda anlar ki, herkesin kendisi için “en değerli” olanı vermesi iyi niyetli ancak teknik olarak yanlış bir davranıştır; hem iyi niyetli hem de teknik olarak doğru davranış eşi için “en değerli” olanı vermektir. Sonuç olarak, fil timsaha hortumuyla tuttuğu ve zaten yemeyeceği balıkları, timsah da gölün dibinden kopardığı ve zaten sevmediği tazecik yosunları vermeye başlar. Böylece çok mutlu olurlar; çünkü birbirlerini anlamaya vakit ayırmışlardır.

***

ÇOCUK VE DEĞER

***

NE OKUYALIM?

AİLE OLMAK

Birbirinden değerli yazarların içinde bulunduğu komisyon tarafından yazılan Aile Olmak adlı eser, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları’nca halk kitapları serisinde çıkmış olup 72 sayfadır.

Yeryüzünün en köklü, eski ama eskimeyen kurumudur aile. Kur’an-ı Kerim’in şahitliğiyle biliyoruz ki, insanlık serüveni iki eş ve bir aile ile başlar: Hz. Âdem ve Hz. Havva… Onlar aynı hamurdan yaratılıp aynı emre muhatap oldukları an, “eş” olmayı öğrenmiştir insanlık..

Bu eserde yeni kurulan bir aileyi, bir süre yol almış bir başka aileyle yan yana göreceksiniz. Mutlu bir aileye sahip olmak için ihtiyacınız olan ipuçlarını Sevgili Peygamberimizin dilinden dinleyeceksiniz.

***

Bir Ayet

(Davete), ancak (bütün kalpleriyle) kulak verenler uyar. (Kalben) ölüleri ise (yalnızca) Allah diriltir. Sonra da hepsi ona döndürülürler. (En’âm, 6/36)

***

Bir Hadis

“Her kim Allah’a ve âhiret gününe inanıyorsa, ya hayır söylesin ya da sussun…” (Buhârî, Rikâk, 23; M173 Müslim, Îmân, 74)

***

Bir Dua

“Allah’ım! Her işimin koruyucusu olan dinim ile beni ıslah eyle, kurtuluşa erdir. İçinde yaşadığım, geçimimi sağladığım dünyamı benim için ıslah eyle, hayırlı kıl.” (Müslim, Duâ, 71)

***

Bir Öneri

Beş vakit namazını camide kılabilirsin!…

***

Unutarak yemek içmek orucu bozar mı?

Unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir.” (Buhari, Savm, 26) buyurmuştur. Unutarak yiyip içen kimse, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkamalı ve orucuna devam etmelidir. Oruçlu olduğu hatırlandıktan sonra mideye bir şey inerse, oruç bozulur (Merğinani, el- Hidaye, II, 253-254).

***

9 Mayıs 2019 Perşembe – Hicrî 4 Ramazan 1440

İmsak: 04.07

Güneş: 05.48

Öğle: 13.05

İkindi: 16.57

Akşam: 20.13

Yatsı: 21.46

***

Bu sayfanın içeriği Bursa il Müftlüğü Gençlik koordinatörlüğü tarafından hazırlanmıştır.