Olay Gazetesi Bursa

Okullarda sahte öğretmen alarmı

MEB, diploması sahte çıkan 71 öğretmenin görevine son verdi. Son 17 yılda atanan yüzbinlerce öğretmenin diploması da inceleniyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sahte diplomayla öğretmenlik yaptığı tespit edilen 71 öğretmenin görevine son verdi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın sahte diplomalı öğretmenlerin tespit edildiğini duyurmasının ardından açıklama yapan MEB Rehberlik ve Denetim Başkanı Atıf Ala, yaklaşık 3 ay önce Gaziantep’te bir öğretmenin biyoloji bölümünden mezun olmasına rağmen okulda özel eğitim öğretmenliği yaptığıyla ilgili ihbarı değerlendirdiklerini söyledi. İlk sahte diplomayı böyle ortaya çıkardıklarını anlatan Ala, ardından “daha düşük KPSS puanıyla atanmanın mümkün olduğu” Özel Eğitim Zihinsel Engelliler Öğretmenliği alanında soruşturmayı derinleştirdiklerini vurguladı. 2013-2015 yıllarında MEB ataması gerçekleşen 4 bin 769 öğretmenin lisans diploması ve geçici mezuniyet belgesini üniversitelere teyit amaçlı gönderdiklerini belirten Ala, “2014-2015 dönemlerinde sahte diplomalı 71 öğretmen belirlendi ve atamaları iptal oldu. Hem bu kişiler hakkında, hem de Adana’da sahte diploma, geçici mezuniyet belgesi düzenleyenler hakkında da suç duyurusunda bulunduk” dedi.

MEB’in konuyu Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Bürosuna ilettiğini de belirten Atıf Ala, şunları kaydetti: “Bir çete ve terör örgütü ihtimali üzerine araştırmalarımızı derinleştirdik. Sahte diplomalar için 30-40 bin lira ücret ödendiği tespit edildi. Bazı üniversitelere gönderilen diplomaların teyit işlemlerine ilişkin çalışmalar ise sürüyor.”

TÜM MEB PERSONELİ İNCELEMEYE ALINDI!

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın talimatıyla diploma sahteciliğine ilişkin çalışmalarını derinleştiren bakanlık, okul ve kurumlarda görev yapan bütün personelin mezuniyet bilgilerini teyit etmeye başladı.

KPSS’nin ilk uygulandığı 1999 yılından bu yana yapılan atamalara ait, geriye dönük bütün öğretmenlerin diplomalarının mercek altına alındığı ayrıntılı inceleme süreci başlatıldı. MEB, bu çalışmasıyla bütün öğretmenlerin lisans diplomalarının yanı sıra pedagojik formasyon belgeleri ve tezsiz yüksek lisans diplomalarını da “sahte olma ihtimali”ne karşı inceliyor. 

MEB-YÖK İŞBİRLİĞİ

Bakanlık, bundan sonra ataması yapılacak öğretmenlerin diplomalarının sorgulanması için YÖK’ün “Mezun Sorgulama ve Doğrulama Sistemi”nin kullanılması için de çalışma başlattı. MEB ve YÖK, sistemin kullanımına yönelik protokol imzalanması için çalışmalarını sürdürüyor. Bakanlığın, bundan sonraki bütün öğretmen atamalarında YÖK’ün veri tabanını kullanması hedefleniyor. Böylece, bütün eğitim fakültesi mezunu öğretmen adaylarının atanmadan önce bilgilerinin bu sistem üzerinden kontrol edilmesi planlanıyor.