Eğitim sektörü ile çıktığı yolculukta farklı sektörlerde yaptığı şirket yatırımları ile büyümesini sürdüren SEVA Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Şahinkaya, Bloomberg’te katıldığı canlı yayın programında holding bünyesinde bulunan HİSARLAR ve NATILLUS şirketleri ve faaliyet gösterdiği sektörler hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.
Eğitim sektöründeki başarıları ile adını hep zirvede koruyan Şahinkaya, eğitim turizmine verdiği önemle 10 yıl önce bir ilke imza atarak kurduğu NATILLUS şirketi ile her yıl binlerce öğrenciyi Bursa’da ağırlıyor. 5 kıtada, 85 ülkede ve toplam 600 acentesi ile dünya genelinde hizmet veren NATILLUS, Peru’dan Güney Kore’ye kadar olan büyük bir coğrafyadan 8-18 yaş grubu aralığındaki öğrencileri her yıl ülkemize yaz kamplarına getirerek katma değeri yüksek bir “yerinde ihracat” gerçekleştiriyor.
“Hizmet İhracatçıları Birliği’nin ilk üyelerinden biri olan NATILLUS’un en önemli amaçlarından biri ülkemizin cari açığına pozitif katkı sağlamak ve ülkemizin tanıtımının yapılmasında gönüllü elçi olmaktır” diyerek açıklamalarda bulunan Oğuzhan Şahinkaya, hizmet ihracatı alanında eğitim turizminin SEVA Holding için önemli bir rol üstlendiğini, bu alandaki yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerini ve ilerleyen dönemlerde daha büyük kitlelere erişildiğinde ülkeye çok ciddi bir katkı sağlayacağına inandıklarını dile getirdi.
“HİSARLAR ile 3 kıtada 30 ülkeye ihracat yapıyoruz”
SEVA Holding’in önemli sanayi yatırımları arasında yer alan; Tarım makinaları, raylı sistemler, savunma sanayi ve metal fabrikasyon üreticisi olan HİSARLAR’ın çalışmalarına da değinen Oğuzhan Şahinkaya, “Tarım, şu an olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da gündemdeki en önemli konulardan biri olmayı sürdürmeye devam edecek. Dünyada yaklaşık 8 milyar insan yaşıyor ve bu rakamın 2050 yılında 10 milyara ulaşacağı öngörülüyor. Dolayısıyla 2 milyar insan daha beslenme ihtiyacı duyacak ve bu artışla beraber şehirler de büyümeye devam edecek ama diğer taraftan tarım için ekilir biçilir alanlar ise sürekli azalıyor. Mevcuttaki hali ile zaten yetemeyen tarım arazileri, verimli işlenmemesi ve mekanizasyona önem verilmemesi durumunda büyük tehdit oluşturacak” diye konuştu.
50 yıllık köklü geçmişi ile Eskişehir’de faaliyet gösteren ve şehrin ihracat şampiyonlarından olan HİSARLAR, 2012 yılında gerçekleştirdiği güçlü yatırım hamlesi ile Türkiye’nin ilk tarım makineleri Ar-Ge merkezini kurdu. Her geçen gün daha güçlü yatırımlar ile çalışmalarına devam ettiklerini belirten Şahinkaya, “Yalnızca son 2 yılda yaklaşık 300 milyon dolar tutarında yatırım yaptık. Sadece tarım makinelerine bağlı kalmıyoruz, bunların dışında da bazı sektörlerde çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Ülkemiz, raylı sistemler konusunda büyük bir atılım içerisinde, sürdürülebilir ve büyük ölçek ekonomisinin sağlanması için raylı sistemlere ciddi yatırımlar yapılıyor. Ülkemizin her tarafı demir yollarıyla kaplanıyor ve tabi demir yollarıyla kaplanması tek başına yeterli değil, bu demir yollarının üzerinde gidecek vagonlara da ihtiyaç var. Biz Eskişehir’deki dördüncü fabrikamızda sadece raylı sistemlere yönelik yük vagonları ve onların şasilerini üretiyoruz” dedi.
“Dünyanın en büyük uçak taksilerinin gövde ve şasilerini Eskişehir’de üretiyoruz”
Günümüzün en önemli sektörlerinden biri olan havacılık sektöründe de çok ciddi yatırımlar ile faaliyet gösterdiklerini söyleyen Şahinkaya, “Dünyanın en büyük uçak taksileri üreticisinin gövdelerini ve şasilerini üreterek yaptığımız nitelikli ihracatla ülkemize değer kazandırmaktan gurur duyuyoruz” dedi.
Son yıllarda Türkiye’nin yerli ve milli hamlelerle tüm dünyada adından başarıyla bahsedildiğinin altını çizen Şahinkaya, “Milli makine sanayi hamlesiyle ürettiğimiz yüksek gelişmiş hasat makineleriyle ülkemize katkıda bulunmak istiyoruz. Her yıl bin tane gelişmiş hasat makinesi ithal ediyoruz çünkü ülkemizde üretilmiyor ve bu sebeple 250, 300 milyon dolarlık bir cari açık oluşuyor. Yerli ve milli gelişmiş hasat makinelerimizle Türk çiftçisinin ürünlerini biçmesi bizim en büyük hayalimiz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının ilk senesi ve aynı zamanda HİSARLAR’ın da 50. yılını kutlayacağı 2024 yılında bu müjdeyi verebilmek için 5 bin metrekarelik Ar-Ge merkezimizde 70 çalışanımız ile büyük bir hevesle çalışıyoruz” diye konuştu.
“Şirketler kur hareketliliğinden korkmazlarsa mutlak başarıya ulaşacaktır”
Tüm dünyada pandemiden sonra yaşanan ekonomik sıkıntılardan ve döviz kurundaki dalgalanmalardan da bahseden Oğuzhan Şahinkaya sanayicilere şu tavsiyelerde bulundu:
“Türkiye, son dönemlerde rekabet anlamında dünya devleri ile çok ciddi anlamda yarışıyor. Bazı sektörlerde Avrupa’da ilk üçlerdeyiz ve bu çok önemli. Türk sanayisi gibi nitelikli iş gücü, yüksek kalite standartları, üretim yetenekleri, lojistik avantajları ve zamanında teslim hassasiyetlerine sahip dünyada çok fazla ülke yok ve bu durum da tercih noktasında bizler için çok büyük bir avantaj sağlıyor. Zaman zaman elbette zorluklarla karşılaşabiliriz ancak bu durumları minimumda tutmak için devletimizin çok ciddi teşvikleri oluyor ve bu şekilde finansman kaynaklarımızı koruyabiliyoruz. Kurdaki hareketlilik bazen ürkütücü geliyor ancak bu hareketliliğin kısa süreceğini düşünerek pozisyon alırsak dengeleri her zaman istediğimiz gibi sağlarız ve mutlak başarıyı yakalayarak ticaret hacmimizi büyütürüz” şeklinde düşüncelerini paylaştı.