Olay Gazetesi Bursa

O komutan yargılanmayacak

Bosna Savaşı sırasında BM'ye bağlı olarak görev yapan ve Srebrenitsa katliamında sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle hakkında açılan davada daha önce takipsizlik kararı verilen Hollandalı komutanın yüksek mahkemedeki davasında da benzer bir karar çıktı.

Hollanda’nın Arnhem Yüksek Mahkemesi, Thom Karremans ve o dönemde yardımcısı olan iki asker aleyhine açılan davada soruşturmaya gerek olmadığına hükmetti. Mahkeme, Karremans ve yardımcılarının yaşananlarda sorumluluklarının bulunmadığına karar verdi.

 

Kurban yakınlarının, Arnhem Yüksek Mahkemesi’nin verdiği kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşımaları bekleniyor.

 

Karremans, yüksek mahkemede yargılanmasına yönelik karar çıkması halinde siyasiler dahil o dönem üst düzey görevde bulunan birçok ismi tanık olarak mahkemeye çağıracağını açıklamıştı. Arnhem Savcılığı da 2013 yılında Karremans ve yardımcılarıyla ilgili davada takipsizlik kararı vermişti.

 

Karremans ve iki yardımcısı, avukatları aracılığıyla yaptıkları açıklamada, uzun yıllardır süren yargılamaların bitmesinin kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi.

Hukuk mücadelesi 2011’de başladı

Bosna’daki Hollanda askeri birliğinde tercümanlık yaparken Hollandalı askerler tarafından Sırplara teslim edilen ailesini kaybeden Hasan Nuhanoviç ile elektrikçi olarak çalıştığı sırada öldürülen Rizo Mustafiç’in yakınları, katliamda sorumluluğu olduğunu ileri sürdükleri Karremans’in yargılanması için 2011 yılında hukuki mücadele başlatmıştı.

Kurban yakınları, Arnhem Savcılığı’nın 2013’te Karremans ve Hollandalı personelin Sırp ordusu tarafından işlenen suçlarda kusurlarının bulunmadığına yönelik verdiği karardan sonra yüksek mahkemeye başvurmuştu.

Davacılar, Karremans’in Bosnalıları bilinçli olarak Ratko Mladiç komutasındaki birliğe teslim ettiğini ve bu yüzden cezalandırılmasını istiyordu.

Bosna’da 1995 yılında Hollanda askeri birliğine sığınan çok sayıda Boşnak, Sırp general Ratko Mladiç’in başında olduğu güçlere teslim edilmiş ve büyük bir katliam yapılmıştı.

Soykırım emrini veren eski Sırp General Ratko Mladiç’in Lahey’de eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesindeki yargılaması ise devam ediyor.

Bosnalı mağdurlar benzer gerekçelerle daha önce Hollanda devleti aleyhine Lahey’de açtıkları davayı ise kazanmıştı. Yargıtay’ın da onadığı karara göre Hollanda devletinin, ölümlerinden sorumlu tutulan üç kurban yakınına tazminat ödemesi kararlaştırılmıştı.