Olay Gazetesi Bursa

Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir: ‘Birlikte üretip birlikte yöneteceğiz’

Belediye Başkanlığı görevinde 2  ayını dolduran Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir,  projelerini hayata geçirmek için kolları sıvadı. Kadınlar, çocuklar ve dezavantajlı gruplara yönelik projelere ağırlık vereceklerini söyleyen Şadi Özdemir, en büyük hassasiyetlerinin  ise tarım alanlarının korunması olduğunu açıkladı.  Olay.com.tr’de yayınlanan “Bursa’nın geleceği” programı için Melis Evcimen’in sorularını yanıtlayan Şadi Özdemir “Nilüfer’i ortak akılla yöneteceğiz, birlikte üretip birlikte yöneteceğiz” dedi.

Melis EVCİMEN

∆ Sayın Şadi Özdemir, mazbatanızı aldınız, sizi tebrik etmek istiyoruz. Ama bir yandan da gazeteci olarak sormak istiyoruz, mazbatanızı aldığınız günden sonra ilk işiniz ne oldu? Süreç nasıl geçti sizin için?

◊ Üçünde mazbatamızı aldık. Dördünde devir teslim törenimizi yaptık ve sonrasında işbaşı yaptığımızda maaşların tamamını ödeyememiştik. İlk yaptığımız iş bu maaşların geri kalan kısımlarını ödeme çalışmasıydı. Aynı zamanda yeni bir yapılanma kurmak istiyorduk. Belediyenin süreçlerini yeniden ele aldık, yeniden süreç çalışması yaptık. Bu süreçlerin birbirine uygun olanları ayrıştırdık ve yeni bir organizasyon şeması planladık. Bu bir haftadan fazla sürdü. Belediye içindeki başkan yardımcıları, müdürlerle toplantılar yaptık. Onlar kendilerini anlattılar, sunumlarını yaptılar ve vatandaşların görüşme taleplerini karşıladık… Bir organizasyon seması oluşturduk… Yedi başkan yardımcısı görevlendirdik ve bunların altındaki müdürlükler üzerinde de çalışmalar yaptık. Bazı müdürlükleri birleştirdik, bazı yeni müdürlükler ekledik. Sonra bu müdürlüklerde kimlerin görev alacağını büyük oranda belirledik. Bir miktar daha üzerine çalışmaya ihtiyaç var. Bu ay sonuna kadar atamalar tamamlanmış olacak.

∆ Sahada çok sık görüyoruz sizi. Vatandaşlardan nasıl tepkiler geliyor size? En çok ne talep ediliyor?

◊ Ben vatandaşın bize vermiş olduğu desteğin kıymetini biliyorum. Çeşitli zamanlarda sokaklarda oluyorum. Bu sabah da hatta kahvelere uğradım. Vatandaşla oturdum, sohbet edip simit yedim. Benim gözlemim şu, daha çok bir arada olup iletişim kurmak ve onların yanında olup erişilebilir olmamızı istiyorlar.

∆ Peki Sayın Başkan, öncelikli olarak hangi proje üstünde daha çok duruyorsunuz?

◊ Gençler, kadınlar, dezavantajlı gruplar ve tarım alanları konusu bizim en büyük hassasiyetimiz. Özellikle gençlerin barınma ve yiyecek sorunu var. Dolayısıyla ilk yapmaya çalıştığımız, üniversite lokantamızı açmak olacak. Projelerini hazırlıyoruz. Yurt ve yemek işini öncelikli olarak çözmüş olacağız. Ayrıca çalışan kadınlarımızın anne babaları uzaksa, yakında değilse çocuk bakımı gibi sorunları için mahalle çocuk bakım evleri kuracağız. Bunlar için iki tanesinin yeri hazır. Projesi hazırlanıyor. Hızlıca onları devreye alacağız.

∆ Ben de bir Nilüferli olarak sormak istiyorum. Nilüferlilerin ortak derdi yeşil alan sıkıntısı… Yeşil alanların artması ve genişletilmesi yönünde bir çalışmanız var mı? 

◊ Yeşil alanların çoğaltılması yönünde yeni planlama alanları üzerinde çalışıyoruz. Tabii yeşil alanı azaltan işler de var. Özellikle kentsel dönüşüm adı altında yapılan yüksek katlı binalar ve nüfusun çoğalması çok olumsuz etki yapıyor. Bu sebepler kişi başına düşen yeşil alan miktarını 3’te 1’e kadar azaltmış oluyor ve uygun yaşam koşullarını ortadan kaldırıyor. Biz bunun artık yenisine izin vermek istemiyoruz.

∆ Gün geçtikçe nüfusun arttığını görüyoruz. Bu durum Nilüfer’de birçok problemi beraberinde getiriyor… Bunun önüne geçebilecek misiniz?

◊ Bu da bir üst ölçekli planla alakalı. Mustafa Bozbey başkanımızın söylediği 100 binlik planın bir an önce yapılması lazım. Nedeni şu, aslında planlama ihtiyacı nereden geliyor? Talepten geliyor. Konut talebi fazlalaştığı zaman siz o konut talebini karşılayacak plan yapmak zorundasınız. Plan yapmazsanız kaçağa döner. Konut talebi niye fazlalaşıyor burada? Şimdi bütün okullar, özel okullar, özel hastaneler burada. Neredeyse bütün sanayi bölgeleri burada. Şimdi siz istihdamı, okulu, hastaneyi, her şeyi, kaliteli yaşamı biliyorsunuz, diğer yerlerde bunlarla ilgili çalışmayı yapmazsanız insanlar orada değil, burada yaşamak istiyor. Çünkü iş, eğlence, kültür, sanat,spor, okullar burada. O zaman ben de burada yaşayayım dersin. Demek ki ne yapmak lazım? Bu göç talebine neden olan meseleleri dağıtmak lazım. Bu kentin batısına da doğusuna da belli dengeler kurmak lazım. Güneyine de, kuzeyine de neler yapabiliriz diye bakmak lazım.

∆ Son dönemde çok konuşulan bir konuya değinmek istiyorum. Tasarruf tedbirleri genelgesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu tedbirler sizin yapacağınız projelere bir engel teşkil edecek mi?

◊ Yani ortaya atılmış, tasarruf tedbirleri adı altında, “hiçbir şey yapmayın” tedbirleri var. Onlar birçok şeyi kısıtlıyor ama bizim yine de toplumla yapmış olduğumuz bir sözleşme var. Bir sözleşmenin yazılı olması gerekmiyor. Biz 64 mahallemizi defalarca gezdik ve hem yüzlerimizi güldüren hem de sayısı yüzü bulan projelerimizi açıkladık. Bunları yapacağız dedik. Topluma bunları sunduk. Toplum da dedi ki, “sen bunları yap” ve gitti %60 oy verdi. Yapacaklarımıza karşılık bize oy verdiler. Benim toplumla aramdaki sözleşmeye merkezi hükümet, “onu yapamazsın, bunu yapamazsın” diyerek önüne geçemez. Ben sonuçta o insanların parasını harcıyorum. O insanların desteği üzerinden, onların vermiş olduğu vergilerden elde ettiğim parayı onlara hizmet olarak üretiyorum.

∆ Devlet okulu sıkıntısı var mı şu anda? Basın toplantınızda Nilüfer Kaymakamıyla görüştüğünüzde 10 yeni okul yapılacağını söylemiştiniz. Bu 10 yeni okul hangi mahallelerde olacak?

◊ Her yerde ciddi anlamda devlet okulu sıkıntısı var. Ataevler, İhsaniye, 23 Nisan, 29 Ekim, Altınşehir, 19 Mayıs, 100.Yıl bu mahallelerin hepsinde yeni okul ihtiyacı var. Kaymakamımızın söylediği, Nilüfer’e 10 yeni okul projesi çok kıymetli bizim için. 10 yeni okulla, ikili eğitim yapan okullar tekli eğitime dönecek.

∆ Bursa Valisi Mahmut Demirtaş’ın başkanlığında İl Afet ve Acil Durum Koordinasyonu Kurulu ile birlikte bir toplantı gerçekleştirildi. Siz de oradaydınız.Toplantıda hangi kararlar alındı? Bursa depreme nasıl hazırlanacak?

◊ Bu toplantıda  Bursa’nın öncelikli olarak son durumu ortaya çıkarıldı ve neler yapılması gerektiğine dair sunumlar yapıldı. Nilüfer, depremden şiddetli etkilenecek bir ilçe.Toprak yapısı yumuşak ve herkesin hasarla karşılaşabileceği bir yer. O yüzden bizim depremle ilgili sağlıklı yapılar yapılması konusunda çabalarımız, gayretlerimiz olmalı. Depremin hemen sonrası için de bir hazırlık yapmak gerektiğini düşünüyorum belediye olarak. Bizim şimdi 17, 18 tane mahallede konteynerlerimiz var. Bunlar aslında deprem anında kırılıp içine girilip, içinde birtakım malzemelerin olduğu ve bir miktar yiyeceğin olduğu konteynerlerdir. Fakat bunun farkındalığı yok mahallelerde, çok bilinmiyor. Biraz bunu büyütmek ve deprem parkları oluşturmak istiyoruz. Hem bu konteynerlerin içinde bulunan malzemeler gibi en azından hemen devreye girecek bir tuvaletin olduğu, kuracağımız güneş enerjisi sistemleriyle orada elektriğin devam ettiği, insanların telefonlarını şarj edebildiği, temel ihtiyaçların giderilebildiği konteynerler oluşturmak istiyoruz. Depolanmış suyun devreye girdiği bir mekanizmayı oluşturmak gerekiyor. Bazı parklarımızı deprem parkı şekline çevirip, oraya gidip orada üç gün yaşanmasını sağlayacak ortam yaratmak istiyoruz. O yüzden başlangıçta dışarıdan yardım gelmese de deprem parklarıyla birlikte deprem lojistik merkezleri oluşturalım istiyoruz.

∆ Nilüfer deyince aklımıza gelen hemen kültür sanat etkinlikleri oluyor. Önümüzdeki süreçte Nilüferlileri hangi etkinlikler bekliyor? Neler söyleyeceksiniz?

◊ 19 Mayıs’ı büyük bir coşkuyla Bursa’da kutladık, tekrar o günleri hatırlattık. Coştuk, eğlendik. Üç gün boyunca karnaval havasındaydı Bursa ve ben Türk halkının kendi milli bayramlarındaki coşkuyu özlediğini gördüm. Yüz binlerce insan bayraklarıyla birlikte sokaklardaydı. Her yerdeki etkinliklerde büyük coşku vardı. Biz bu coşkunun alt yapısını hazırlamış olduk. Çocuklar çok mutluydular gençler de öyleydi. Ben onların o mutluluğunu gördükçe çok mutlu oldum. Bunları tekrarlamak, yenilerini yapmak ve devamlı yapmak gibi bir düşüncemiz var.

∆ Sayın Şadi Özdemir, Nilüfer adına önümüzdeki süreçte ne gibi projeler bizi bekliyor, neler söylemek istersiniz?

◊ Nilüfer’in kimliği belli. Kültür, sanat, spor ilçesi… Dolayısıyla daha büyük kültürel etkinlikler, sanatsal etkinlikler, spor faaliyetleri devam edecek. Çoğaltacağız, yeni alanlar açacağız, yeni mekanlar açacağız. Yürüyüş alanları, parkur alanları, spor yapılacak alanlar vs gibi. Bizim mekan taahhütlerimiz vardı mesela kültür merkezi, yeni tiyatro binası vs gibi. Buralarda işte bu ihale yasağı kısmını nasıl aşacağız bilmiyorum onu tekrar görüşeceğiz. Aşabilirsek bunları tabii ki yapacağız. Burada mahallelerin içinde Cumhuriyet Kültür Evi gibi, Barış Kültür Evi gibi birçok kültür projelerimiz var. Açıkladığımız projelerin tamamıyla ilgili çalışmaları yürüteceğiz. Yeni kentsel dönüşüm projelerini farklılaştıracağız kesinlikle. Bölgesel yapacağız. Büyükşehir Belediye Başkanımızla da görüştük. Mevcutlarda çok büyük problemler var yapılmış ve yapılmakta olanlarda. Buralarda haksızlıklar var. Yeni başlayacak işleri, kente zarar verici plan değişiklikleriyle yapmayacağız. Biz köylüsünü canlandırmayla, toprakları, tarım alanlarını korumakla, yeşili artırmakla ve sağlıklı bir spor, sanat, kültür ortamı yaratmakla çalışmalarımıza yine devam edeceğiz. Çalışmalarımızı büyüteceğiz ve geliştireceğiz.