Bursa kent merkezini şöyle gözünüzün önüne getirin… Ulucami’nin batısından aşağı, Şehreküstü’ye inerken, Kapalıçarşı’nın hemen alt tarafında, İvazpaşa Çarşısı’nın girişinde küçük bir cami vardır: İvazpaşa Camii.
Tam bu noktayı merkez kabul edin ve 360 derece çevrenizde dönün.
Gerçi…
Bugünün ortamında karmaşık bir yapılaşma göreceksiniz, ama 1326 yılında bu nokta merkez alındığında bambaşka bir tablo vardı.
İşte…
O tablo Osmangazi Belediyesi tarafından yaptırılan Panorama Fetih 1326 Müzesi’nde canlanıyor.
Hemen karşıda…
Uludağ yamaçlarında Bursa Surları yükseliyor. Surları Osmanlı Ordusu kuşatmış. Şehrin açılan kapısından Bizans halkı dışarı çıkıyor. Aç kalan halka, biraz aşağıda Türk askerleri yiyecek veriyorlar.
Sağa doğru dönünce Atatürk Stadyumu’nun olduğu geniş alanda savaş oyunları yapan Osmanlı askerleri görülüyor. Altıparmak Caddesi’nin bitiminde, bugünkü Arap Parkı’nın olduğu yerde, Cilimboz Deresi üstünde tarihi Nilüfer Hatun Köprüsü’ne benzeyen ve Çekirge ile bağlantıyı sağlayan taş köprü de dikkat çekiyor.
Yan tarafta Bizans Tekfuru şehrin anahtarlarını Orhan Gazi’ye teslim ediyor.
Ova bütün güzelliğiyle gözler önüne serilirken havadaki leyleklere dokunma hissi doğuyor.
Yerlerde Bizans surları, lahitler var. Çarşılar, mesire yerleri tabloyu süslüyor.
Balabancık Kalesi aşağıda alışveriş yapan, güreşen, mesire yerlerinde oynayanlara adeta el sallıyor.
Her şey o kadar gerçek ve her şey o kadar etkileyici ki, dev kürenin içinde canlanan tarihi yaşarken insan kendinden geçiyor. Biz de kendimizi Bursa’nın fethinin tam ortasında kalmış gibi hissettik.
Önemli nokta şu:
1326 yılının nisan ayındaki bitki örtüsü, aynen Panorama Fetih 1326 Müzesi’ndeki görselde sergilenmiş.
Gökdere Bulvarı üzerinde yer alan dev kürenin içi alışılmış müzelerin çok ötesinde, işte böyle bir tarih canlandırması sergiliyor.
O nedenle…
Bunu Bursa’ya armağan eden Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ı içtenlikle kutladık.
Çünkü…
2 bin 500 yıllık geçmişi olduğunu söylediğimiz, Osmanlı’nın ilk başkenti diye tanıttığımız Bursa’nın bugüne kadar tarih anlamında göstereceği bir şey yoktu. Sayesinde artık var.
Çok etkilendik, heyecan duyduk.
Cumhurbaşkanı’ndan açılış tarihi bekleniyor
Gökdere’deki dev kürenin içinde Bursa’nın tarihi canlanıp yaşıyor. 5 yıllık yoğun bir çalışmanın ardından artık sona gelindi.
Salonlar hazır, mobilyalar gelmeye başladı. Bursa’ya böyle bir müze kazandıran Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar çok mutlu.
Açılışın ne zaman olacağını sorduğumuzda şu cevabı verdi:
“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı bilgilendirmiş ve açılış için davet etmiştim. Programına göre açılış tarihi belli olacak.”
Yeşil Bina belgeli kürenin içine giren çıkmayı pek düşünmeyecek
Gökdere Bulvarı üzerinde, eski Kamberler’in hemen alt tarafında Osmangazi Belediyesi tarafından yaptırılan Panorama Fetih 1326 Müzesi görselleri kadar binasıyla da ilgi çekici.
Çünkü…
Cadde kenarındaki dev kürenin içinde hem tarih, hem kültür var.
Projelendirildiği ilk andan itibaren Yeşil Bina sertifikası alan müze, terasındaki güneş panelleriyle kendi enerjisini üretiyor. İçinde tematik iç bahçe ve dışarıda planlanan şelaleyle iklimlendirme yapılabilecek.
İçeride…
42 metre çapındaki dev kubbenin müze katını 6 direk taşıyor. Direklerin ortasında bin kişilik etkinlik alanı var ki konser de konferans da yapılabilecek.
Bu alanın hemen yan tarafında mahfilleri andıran bölümde üst kat okuma alanı olarak ayrılırken, altı da hediyelik eşya satışı için düşünülmüş.
Kafeteryanın yanı sıra 2 sinema-konferans salonu tam donanımlı özelliklerle yapılmış. Aynı katta bir de okuma salonu olan kütüphane yer alıyor.
Girişte…
16 tablodan oluşan ve Osmanlı’dan bugüne gelişimi anlatan sergi alanı var. İlk tabloda ise, Şeyh Edebali’nin Osman Bey’e ünlü “Ey oğul” diye başlayan nasihatlarının canlandırması var.
Kürenin hemen yanındaysa, turist otobüsleri için çok geniş bir park alanı düzenlenmiş.
Halil İnalcık görmeyi çok istemişti
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar 5 yıl önce Panorama Fetih 1326 Müzesi için yola çıkarken uzmanlardan oluşan bir kadroyla çalışmaları başlattı.
Projenin danışmanıysa, 2016’da kaybettiğimiz Tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık’tı. Projeden heyecan duyan Hoca her defasında Başkan Dündar’a şunu söyledi:
“Bir an önce bitirmenizi bekliyorum, çünkü görmeyi çok istiyorum.”
Ömrü yetmedi, ama belki de Türkiye’nin en görkemli panorama müzesi onun yönlendirmeleriyle Bursa’da yapıldı.
Hak yerini buldu, Vali kadrosuyla Emniyet Genel Müdürü oldu
Polislik mesleğinin büyük bölümünü Bursa’da geçirdi. Ailesi ve torunları Bursa’da yaşıyor. Evi de Bursa’da.
Ankara’da Emniyet Genel Müdür Yardımcısı’yken, İzmir’de FETÖ kumpasıyla mahkum ettirildi. Siyasi irade bunu fark edince İzmir Emniyet Müdürü atadı, gidip FETÖ’yü ve PKK’yı temizledi. Sonra da Antalya’da patlayan bombaların önüne geçti.
Mart sonunda yaş haddinden emekli olacaktı, Bakanlık Müşaviri yapılarak emekliliği önlendi. Hizmete devamı için tek seçenek Vali olmasıydı, o da gerçekleşti ve Vali kadrosuyla emniyet Genel Müdürü atandı.
Böylece Celal Uzunkaya için hak yerini buldu.
Telefonda sesi mutluydu:
“Biliyorsun, Bursa’nın benim için ayrı yeri var” dedi, herkese selam gönderdi.