Anavatanı Tibet olan, halk arasında “kurt üzümü” ya da “mutluluk meyvesi” olarak bilinen “Goji berry” Van’da üretilecek.
Tuşba ilçesine bağlı Alaköy Mahallesi’nde yaşayan ve İzmir’den getirttiği goji berry fidanlarını toprakla buluşturan Hakan İnan, Van’ın ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyor.
İnan, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna (TKDK) sunduğu projesi ile 11 dekarlık arazi üzerine kurduğu goji berry bahçesinden yaklaşık 2 ay sonra ürün hasadı yapmayı hedefliyor.
Proje ile ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan İnan, 11 dekarlık arazisini farklı bir projede değerlendirmek amacıyla goji berry üretimi yapmaya karar verdiğini söyledi.
Meyvenin Türkiye’de çok az yerde üretildiğine dikkati çeken İnan, şöyle konuştu:
“Atıl durumdaki arazimizi tarımsal alanda değerlendirmeye karar verdiğimizde Türkiye’nin ithal ettiği ürün listelerini kontrol ettik. Goji berrynin en çok ithal edilen ürünler arasında üst sıralarda yer aldığını gördük ve Van’da bunu üretmeye karar verdik. Uzun ve zorlu bir sürecin ardından projemizi uygulamaya başladık. İnşallah başarılı olur ve kentimize ekonomik değer katarız.”
İnan, Türkiye’de birçok ili gezerek kurulan bahçeler ve bakımı hakkında bilgi aldığını dile getirerek, TKDK’ye bununla ilgili proje sunduğunu belirtti.
“Üretimden sonra paketleme yapmak istiyoruz”
Kente katma değer sağlamak ve farklı alanlarda üretim yapılabileceğini ortaya koymak istediğini vurgulayan İnan, “Meyveyi ürettikten sonra markalaşarak paketleme yapmayı düşünüyoruz. Biz en kalitesini yapmaya çalışacağız.” dedi.
Bitkinin asırlardır tıp alanında kullanıldığını ve bir çok rahatsızlığa iyi geldiğini kaydeden Öztürk, şunları söyledi:
“Goji berry dediğimiz bitkinin Türkiye’deki ismi ‘mutluluk yemişi’dir. Bu antioksidan bir bitkidir, 19 aminoasit içinde barındırır. En belirgin özelliği ise yaşlanmayı geciktirmesidir. Çok uzun ömürlü bir bitkidir. Kökleri 30-40 metreye kadar uzanıyor. Yüksek rakım bitkisidir. Van’ı da bu yüzden seçtik. Benim başka yerlerde de bitki için çalışmalarım var. Burası rakım olarak çok yüksek ve bitkinin üretim merkezi olabilecek bir yer. Bu nedenle buraya çok önem veriyorum.”