Olay Gazetesi Bursa

Mudanya altın çağı yaşıyor

Mudanya altın çağı yaşıyor...

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Mudanya’nın kimliğini ortaya çıkarmak için nöbeti devralırken; borçsuz, dürüst, temiz belediyecilik, görev anlayışının temeliydi. Güçlü bir mali yapılanmayla hayalini kurduğu “Temiz Mudanya”yı yaratan Türkyılmaz, önümüzdeki dönemi Mudanya’nın altın çağı olarak adlandırırken, “Hayallerinizde imzamız olacak” iddiasını sürdürüyor.

Azim ve inancı hayatının merkezine alan insanın umuda tutunmasıyla gelir başarı… Tüm bunları yüreğinde hissederek yola çıkmıştı Hayri Türkyılmaz… Onun akıl hocası ise dürüstlüktü. Mudanya’nın var olan kimliğini ortaya çıkarmak için çıktığı yolda nöbeti devralırken; temiz, dürüst ve ahlaklı belediyecilik görev anlayışının temeliydi. Çıktığı yolu, taşıdığı yükü bilerek, azminden geri dönmedi. “Mudanya’da güzel şeyler olacak, Mudanyalılar gurur duyacak” sözünü veren Hayri Türkyılmaz, şimdilerde ise, kentsel yaşam kalitesi, tarihi, kültürel doku ve etkin belediye yönetimiyle, insana yatırımın haklı gururunu yaşadığını belirtiyor. Adı şaibeli belediye yönetimiyle anılan Mudanya’nın bu kara talihine son vermek için güçlendirdiği “Temiz Mudanya” söylemini yineleyen Türkyılmaz, Mudanya’nın altın çağı olarak nitelendirdiği önümüzdeki dönem için de “Hayallerinizde imzamız olacak” iddiasını sürdürüyor.

ETKİN BELEDİYE YÖNETİMİ…

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, göreve geldiğinde çalışanlarının maaşını dahi ödeyemeyecek bir belediye devralmıştı. Kasasında 62 bin lira bulunan, 30 milyon lirayı aşkın bir borcu olan, çalışanların maaşını ödeyemeyecek denen bir belediyeden, borcunu 11 milyon seviyesine düşürmüş bir belediye yönetimine imza atan Türkyılmaz, “Bugünlere kolay gelmedik” diyor. Yaklaşık 29 milyon alacağı olan ve bugüne kadar çalışanlarının maaşlarını aksatmamış, hizmet alımı yaptığı esnafın ve firmaların alacağını geciktirmemiş bir belediye yönetimiyle anılan Türkyılmaz, ekonomisi güçlü olan belediyenin yatırımlarının da güçlü olacağını belirtiyor.

30 Mart yerel seçimlerinin ardından görevdeki ilk icraatınız makam odasının kapılarını söktürdükten sonra ayda 4 bin 500 liraya kiralanan son model makam aracını halkın hizmetine vermek olmuştu. Makam aracını yeniden kiralamadınız ve bu tür gereksiz harcamalara son vererek bütçeyi gerektiği ölçüde kullanmaya başladınız… Öyle ki sonrası da zaten çorap söküğü gibi geldi değil mi?

Tam 25 yıl aradan sonra 30 Mart 2014 akşamı Mudanya’da sosyal demokrasinin, özgürlüklerin, barışın ve kardeşliğin yanı sıra CHP’nin iktidar güneşi doğdu. Ailemizden ve partimizden aldığımız terbiye gereği göreve geldiğimiz günden beri kimseyi ötekileştirmeden, birilerine ayrıcalık tanımadan çalıştık. Sadece ve sadece hizmet yaptık. Mudanya’da bugüne kadar yapılamayan hizmetler, bu süreçte yapıldı. Bu kentin bugüne kadarki yönetim anlayışlarından dolayı uğradığı zararları telafi ederek, geliştirerek, kalan değerlerimizi insanlarımızla birlikte yaşamaya çalışıyoruz. Enkaz edebiyatı yapmadan, devlette devamlılığın esas olduğunu bilerek geldik. Göreve geldiğimizde belediyenin kasasında 62 bin lira vardı, çok kısa bir sürede 2,5 milyon liralık maaş ödemesi yapılacaktı. Nasıl ödeyeceğimizi düşünürken Mudanyalı bir ablamızın 500 lira bağışıyla başladı bizim inancımız. O para maya tuttu, maaşları ödedik. Sigorta, vergi gibi borçlarımız için planlama yaptık, alacaklarımızı, borçlarımızı yönetir hale geldik. Tasarruf ettik.

Ekonomisi güçlü olan belediyenin yatırımlarının da güçlü olacağını vurguladınız. Bunun gerçekleşebilmesi için nasıl bir yöntem izlendi? 

 Belediye işlerini kendi öz gücümüzle yapmaya başladık. 1 liralık işi 1 liraya yaparak temiz, dürüst, ahlaklı bir belediyeciliğin nasıl olduğunu göstermeye çalıştık. Gereksiz harcamaları kıstık, halkın ortak paylaşımına sunduk. Hizmet gitmeyen köy kalmadı. Geldiğimiz günden bu zamana kadar üç katı bir bütçeyle gidiyoruz. Bu hedefe ulaşmak için gece gündüz çalıştık. Türkiye’de belki de çok nadir rastlanan bir örnekle bütçede yüzde 92’ye yaklaşan bir performans oranını yakaladık. Adı şaibelerle anılan belediyeyi tertemiz hale getirdik. Geçtiğimiz yıl yaklaşık borcu 11 milyon liraya düşmüş, bunu da yapılandırmaya sokmuş bir belediye Mudanya. Belediyemizde incelemelerde bulunan Sayıştay müfettişlerinin incelemeleri doğrultusunda da bankalara aylık faizle para yatırmaya başladık. Bütün personelin maaşını gününden gününe ödemiş, bütün iş yaptığımız, hizmet aldığımız, firmaların en fazla bir ay içinde alacağının tamamını yatırmış, geçmiş dönemlerdeki belediyeden alacaklı olan insanlara “gel kardeşim al paranı” diyerek, tek tek telefonla arayarak 113 esnafımızın alacağını ödemiş durumdayız. 2018 yılı bütçemizi de 95 milyon TL olarak açıkladık. Önümüzde ise yeni hedefler var.

2018 VE SONRASI PROJE DÖNEMİ…

 Yeni dönemde Mudanya’da neler olacak? Nasıl bir Mudanya ile karşılaşacak Bursa?

 Mudanya çok zaman kaybetti. Geçtiğimiz dönem, belediyenin uğradığı zararları toparlama dönemiydi. Bundan sonraki dönemde projelerimizle konuşulacağız. Bu yılı ve önümüzdeki dönemi yatırım yılı olarak ilan ettik. Hafta sonu bir buçuk milyona ulaşan nüfusuyla birlikte Büyükşehir nüfusunun dörtte üçünü karşılayan, hafta sonu Büyükşehir Belediyesi, hafta içi ilçe belediyesi olan Mudanya’nın artık projelerle anılması gerekiyor. Öncelikle Mudanya, doğal, kentsel ve arkeolojik sit alanlarına sahip şanslı bir kent. Mudanya turizm, eğitim, tarımsal değerleri korunan bir kent olmalı dedik, bu doğrultuda projelerimizi yaptık. Turizm Master Planı hazırladık. İlçenin tarihi, kültürel ve tarımsal zenginliklerini koruyarak, “turizm kenti” hedefine bilimle ilerliyoruz. Mudanya’nın var olan değerlerini, kimliğini koruyarak, dünyadaki hak ettiği turizm potansiyeline taşıyacağız. Türkiye’nin en büyük kreş ve anaokulu projesi olan Zübeyde Ana Çocuk Akademisi’nin temelini Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla attık. Bursa’da Mudanya’nın vizyonunu değiştirecek projeler arasında yer alan Yıldıztepe Sosyal Yaşam Merkezi Projesi’ni tamamlayacağız. Taş Mektep restorasyonu 2018 yılına yetişecek. Bademli’de mülkiyeti belediyemize ait arazide sosyal yaşam alanı oluşturacağız. Bu yıl projelerimizi tek tek hizmete açacağız. 2019’da diğer ilçelerde ve Büyükşehir’de kazandığımızda Bursa’nın yüzünün güleceğine olan inancım tam.

Mudanya son dönemde turizme yönelik adımlarıyla anılıyor. Yıllardır İstanbul ve Bursa arasında sıkışıp kalan Mudanya’nın bu değeri nasıl ortaya çıkacak?

Yola çıkarken tarihsel, kültürel ve doğal değerleri koruyacağımın sözünü verdim. Mudanya’nın; turizm, eğitim ve korunmuş tarım alanlarıyla geleceğe taşınacağını söyledim. Mudanya’ya çok zarar vermişler. Yükünü almış. Bu nedenle 1 karış toprağı imara açmadık. Doğru planlama ve yönetimle kimliğini ön plana çıkararak dünyanın turizm kenti haline getirebiliriz. 2 bin 700 yıllık geçmişimiz var, ilk Mudanya’nın kurulduğu Myrleia antik kentimiz var. Bu tarihi değerimizin üzerine alışveriş merkezi yapılmasına izin vermeyecek, Mudanyalılara, insanlığa kazandırmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Uzun yıllar delinmesi mümkün olmayan bir Mudanya İmar Anayasası yaptık. Doğanın korunması, denizin işgal edilmemesi için önemli bir adım atıldı. Tarihi yapıların korunmasının yanı sıra, eğitim, sağlık, ulaşım gibi pek çok alan bu planda düşünüldü. Mudanya’nın önemli sorunu olan trafik, otopark ve ulaşımıyla ilgili UKOME’ye proje sunduk. Değerlendirilmesini umuyoruz.

İtalyan mimar Piçiretu tarafından planlanmış Girit Mahallesi de ziyaretçilerine başlı başına bir değer. Mütareke Evi Müzesi ve çevresinden oluşan bu bölge, mübadeleden önce Rum halkının yaşadığı ve büyük oranda korunmuş, ilçenin tarihsel merkezi konumunda. Mütareke Meydanı’nın da içinde bulunduğu bölgenin turizm açısından daha iyi noktaya gelebilmesi için plan değişikliği yaptık. Girit Mahallesi denilen, Halit Paşa’da istenildiği takdirde bu tarihi ahşap yapılar, özgün kimliği korunarak, turizm, ticaret ve konut işleviyle planlanabilecek. Kentsel sit alanı olan bu bölgede Anıtlar Kurulu’nun onay verme şartıyla yapının özgün kimliği korunarak, butik otel, kafe, restoran ya da konut olarak kullanabilmesi yönünde bir kolaylık sağlandı. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin de onayladığı değişiklik, yaklaşık 6 aydır Anıtlar Kurulu’nda bekliyor.

MUDANYALILAR BANA GÜVENiYOR, BEN DE ONLARA

 Çalışmaların halkta bir karşılığı var mı?

Seçim döneminde söz vermiştik; Mudanya’da yaşlısından gencine, çocuğundan engellisine, kimse yatağa aç girmeyecek ve kimse kimsesiz kalmayacak dedik. Bugün bu projemizi hayata geçirmenin mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Biz projelerimizi halka rağmen değil, halkla birlikte planlıyoruz. Öncelikle onlara soruyoruz. Mudanya’nın geleceğine Mudanyalılarla birlikte karar veriyoruz. Biz, Mudanyalılardan aldığımız güvenle bunu başardık.

Emekli Dayanışma Evi, Zeytin Dalı ve Uğurböceği projelerimizle sosyal belediyeciliğin en güzel örneklerini veriyoruz. Önümüzdeki dönemde de sosyal projelerimizin içeriğini zenginleştirerek geliştireceğiz. Ücretsiz üniversiteye hazırlık dersleri, matematik, fen, yabancı dil dersleri, esnaf ve personele yabancı turistler için yabancı dil eğitimi gibi hedeflerimiz var. Önümüzdeki dönem bu eğitimlere başlayacağız. Göreve geldiğim günden bu yana ne söylediysem yaptım, yapmayı sürdürüyorum. Mudanyalılar bana güvendi, ben de Mudanyalılara… Mudanya’da güzel şeyler olacak, Mudanyalılar gurur duyacak dedik. Cumhuriyet değerlerinin coşkuyla yaşandığı, Barışın ve Kardeşliğin Başkenti misyonumuzla birlikte Mudanya’da huzur, sevgi, saygı, mutluluk rüzgârı esiyor.

TiRiLYE VE GiRiT SAKiN SEHiR OLACAK

Girit Mahallesi demişken… Tarihi Kentler Birliği tarafından bu yıl 16’ncısı düzenlenen “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nda Mudanya Belediyesi iki projeyle katıldığı yarışmadan çifte ödülle döndü.

Taş Mektep’te başlattığımız restorasyon projesi ve Girit Mahallesi Cephe Sağlıklaştırma Projesi ile katıldık yarışmaya. Kazandığımız bu ödülden dolayı çok mutluyuz. Mudanya’da güzel şeyler olacak, Mudanyalılar gurur duyacak demiştik. İlk kez katıldığımız yarışmadan iki ödülle döndük. Önümüzdeki yıllarda da süreklilik başarı ödülünü, uygulama ödülünü de alacağız. Girit’i açıkhava müzesine dönüştürecek bu çalışmalar. Aynı zamanda Tirilye gibi bir değerimizin dominosu Taş Mektep var. Tirilye ve Girit Mahallesi’nde “Sakin Şehir” projesi hedefliyoruz. Tam 28 yıl boyunca kaderine terk edilen Taş Mektep ise, yeniden Bursa’ya kazandırılıyor. Taş Mektep’in eğitim işlevi sürecek, bu kapsamda yapılacak dersliklerde atölyeler oluşturulacak. Bir kısmı müze olacak, Tirilye ve bölgesi, Mudanya’nın geçmişi ve tarihi anlatan bir çalışma yapılacak. Ayrıca, eserlerin olduğu bir kütüphane kurulacak. Bir bölümünde ise bölgeye özgü, Girit mutfağını yansıtan ürünler sunulacak. Mudanya’nın UNESCO Dünya Mirası listesine girebilmesi için her türlü çalışmayı yapıyoruz. Üniversitelerle, uzmanlarla görüşüyoruz. Toplantılar yapıyor, nasıl bir planlama yapacağımızın yol haritasını çiziyoruz. Mudanya’nın en önemli gelir kaynağı Tirilye tipi zeytin, kara incir ve kara üzümdür. Bu üç karamızın tanıtımını sağlıyoruz.