AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK
Ulusal Gıda Starter Kültür Gen Bankası bünyesinde toplanan yüzlerce süt ürünü mayasının üretiminin yapılacağı tesis açıldı.Bu şekilde yerli ve milli mayaların gelecek kuşaklara aktarılması hedefleniyor.
Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkezi Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan Ulusal Gıda Starter Kültür Gen Bankası ‘Süt Ürünleri Pilot Tesisi’nin açılışı dün gerçekleştirildi. Açılışın ardından ‘Gen Kaynaklarımızı Geleceğe Aktarıyoruz’ paneli düzenlendi. Enstitü Müdürü Yıldıray İstanbullu, panelin açılışındaki konuşmasında, Marmara Bölgesi’nden Gen Bankası’nda 1 yıl içerisinde 600’e yakın suş (süt ürünü mayası) toplandığını söyledi. Bunların izole edildikten sonra açılışı gerçekleştirilen merkezde kontrollü şekilde üretiminin yapılacağını ifade eden Yıldıray, ‘’Gelecek nesillere aktarılması için en iyi ürünü ve mayayı yakalamaya çalışacağız. Amacımız Türkiye’de çok üretimi yapılmayan starter kültür üretimini köylerimizde üretilen, pazarlarımızdaki yerli ve milli mayalarımızı çocuklarımıza aktarmak” dedi.
BURSA’DA 279 İŞLETME VAR
Bursa Tarım Orman İl Müdürü Hamit Aygül de, Bursa süt endüstrisinin önemli işletmelere sahip olduğuna dikkati çekti. Çiğ süt ve süt ürünleri alanında faaliyet gösteren onay belgesine sahip 279 işletme bulunduğunu dile getiren Aygül, ”Bu işletmelerde yıllık 815 bin ton süt üretilerek, süt ürünü olarak piyasaya arz edilmektedir. Yine ilimizde 2018’de yaklaşık 20 bin ton süt ihraç edilmiştir. Bu da önemli bir gelişme. Böylece 50 milyon dolara yakın bir para ülke ekonomisine kazandırılmıştır” diye konuştu.
GIDA TERÖRÜNÜ SONLANDIRMAK İSTİYORUZ
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Tarım AŞ ile BESAŞ’ın şehre dokunan ve fayda üreten şirketler olmasını istediklerini kaydetti. Yeniden başkanlık için aday olduğunu hatırlatan Aktaş, ‘’Bu dönem için taahhüt etmeyi düşündüğüm konulardan bir tanesi gıda terörüne son vermek. PKK terörünü konuşuyoruz, farklı terör odaklarını konuşuyoruz ama gıda terörünü çok fazla konuşmuyoruz. Bana göre ciddi bir gıda terörü var. Bu merkez önemli bir işlev yerine getiriyor” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE’DE SADECE BURSA’DA
Tarım Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Genel Müdürü Özcan Kayacan, Bursa’ya 3 ay içinde 2’nci kez geldiğini belirterek, her gelişinde ayrı bir başarı hikayesi görmekten mutlu olduğunu söyledi. Tüm dünyada genetik kaynakların korunmasına yönelik olarak uluslararası bölgesel ve ulusal kültür koleksiyonları kurulduğuna işaret eden Kayacan şöyle konuştu: ‘’Dünyada 68 ülkede 600 kültür koleksiyonunda 1 milyon 750 bin mikroorganizma bulunmaktadır. Yoğurt ve peynir gibi fermantel ürünlerin üretiminde kullanılan özellikleri belirlenmiş mikroorganizmalara da starter kültür adı verilmektedir. Ülkemizde henüz starter kültür üretilmediğinden yurt dışından alınan kültürler kullanılmakta ancak bu kültürler Türk damak tadına uygun olmamaktadır. Ülkemize özgü geleneksel ürünlerimizden bakterilerin izolasyonu ve tanımlanması da bu yüzden büyük önem arz etmektedir. Ülkemizde bir ilk olarak ‘Ulusal Starter Kültür Gen Bankası’ genel müdürlüğümüz tarafından desteklenerek 50 araştırma enstitüsü içerisinde sadece gıda konusunda çalışan şuan içinde bulunduğumuz Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkezi Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan bir proje ile 2017 yılında tamamlanmıştır. Projenin toplam bütçesi 14,3 milyon liradır.”
193 ÇEŞİT PEYNİRİMİZİN SADECE 6’SI TESCİLLİ
Bursa Ticaret Borsası (BTB) Başkanı Özer Matlı, 2016 yılında 95 milyar dolar seviyesini aşan küresel peynir ekonomisi hacminin, 2022 yılında 124 milyar dolar seviyelerine ulaşmasının öngörüldüğünü belirtti. Dünyaca ünlü İtalyan mozerella peynirinin 2 milyarlık tüketici pazarına hitap ettiğini anlatan Matlı şu bilgileri verdi: ‘’Mutfak kültürüne çok önem veren Fransa’da 360 peynir çeşidi var. Bunun 56 tanesi de korumada. Türkiye’de ise yapılan araştırmalarda 193 peynir çeşidi olduğunu görüyoruz. Ancak Türk Patent Enstitüsü verilerine göre, bunlardan sadece 6 tanesi coğrafi işaret tescili alabilmiş. 15 çeşit peynirimiz de coğrafi işaret alabilmek üzere başvuru aşamasında. Dünya Ticaret Örgütü’nün 2015 verilerine göre, 26 milyar doları bulan peynir ihracat pazarında Almanya 3,8 milyar dolar ile pazarın yüzde 14.4’üne hakim durumda. Türkiye’nin peynir ihracatı 2017’de 162 milyon dolar seviyesinde… Yakın gelecekte coğrafi işaret tesciliyle ilgili yasa çıkıyor. Türkiye’de üretilen peynirlerin dünyaca tanınması ve geleneksel üretim yöntemlerinin korunması için bu çok önemli bir gelişme.”
BESAŞ İLE PROTOKOL
BESAŞ Genel Müdürü Mustafa Bektaş, Gıda ve Yem Kontrol Merkezi Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile BESAŞ’ın unlu mamuller alanında bir işbirliği yaptığını ve AB projesi gerçekleştirdiğini belirterek, ‘’Bu işbirliğinin belki bir devamı olarak bir ön protokolle özellikle süt ürünlerinde, kaşar peynirinde bir takım ortak çalışmalar, pilot üretimler yapma çalışması içerisindeyiz. Önümüzdeki zamanda bunun devamının geleceğini de biliyorum” dedi.