Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Suriye-Türkiye sınırındaki Lazkiye vilayetinde 29 Mart akşamı, rejim güçlerinin karargah olarak kullandıkları bir noktayı gözetleyen muhalif güçler, buraya bir konvoyun yeni asker ve milisler getirmesinin ardından durum değerlendirmesi yaptı.
Karargaha giren çıkanlar arasında Ural’ın ve bazı rejim komutanlarının da olduğunun tespit edilmesi üzerine, saldırı kararı aldılar.
Muhalifler, karargaha 120 ve 90 milimetrelik toplarla yoğun bir saldırı gerçekleştirdi.
Bölgeye kısa sürede ambulanslar geldi ve hastanaye çok sayıda ölü ve yaralı sevk edildi.
Hastane kaynaklarından yapılan kontrollerde, getirilenler arasında bulunan Ural’ın öldüğü kesinlik kazandı.
Ural, ertesi gün eşinin memleketi olan Lazkiye’nin Kardaha ilçesinde defnedildi.
Suriye iç savaşındaki muhalif gruplardan Ahrar’uş Şam Askeri Sözcüsü Ebu Yusuf el-Muhacir, AA muhabirine 29 Mart’ta yaptığı açıklamada, saldırıyı kendi gruplarının planlayarak yönettiklerini anlatmış ve Ural’ın da ölenler arasında olduğunu söylemişti.
Esad’ın “Şebbiha”sı
Esed rejimine hizmet eden milislerin (Şebbiha) komutanı Ural, Suriye’nin Türkiye’ye sınır Lazkiye vilayetinde, Hatay’ın Yayladağı ilçesinin karşısında kalan ve Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Bayırbucak bölgesindeki faaliyetleriyle biliniyordu.
Baas rejiminin, tarihi Türkmen coğrafyasını Lazkiye’nin Rabia, Kastal ve Ayn el-Beyda ilçeleri arasında böldüğü Bayırbucak bölgesi, “bayır” olarak nitelenen kırsaldaki Türkmendağı ve “bucak” olarak bilinen ovalık alandan oluşuyor.
Gerek Ural’a bağlı milislerin gerek diğer rejim güçlerinin Türkmendağı’ndaki muhaliflere saldırıları Rusya’nın 30 Eylül 2015’te iç savaşa katılmasından sonra hava desteği avantajıyla tırmanmıştı.
Türkmendağı mıntıkasına büyük ölçüde Türkmen gruplardan oluşan silahlı muhalif gruplar hakimken, denge rejim güçleri lehine dönmüştü.
Bölgenin ovalık kesimini kontrol eden Esed rejimine bağlı milis güçler Türkmendağı’nı da büyük ölçüde ele geçirmişti.
Hatay’ın Yayladağı sınır kapısının karşısında Keseb ve deniz kıyısındaki Basit köylerinin bulunduğu ovalık alan, Ural’ın elebaşı olduğu Suriye Direniş Örgütü’nün (Mukaveme Suriye) hakimiyetinde.
Hatay’da mezhepsel bölücülük yaptı
1956 Antakya doğumlu olan Ural, yasa dışı örgüt faaliyetleri nedeniyle tutuklu olduğu Türkiye’den 1982’de Suriye’ye firar etti.
Ural, Esed ailesiyle akrabalığı olan eşi Malak Fadel üzerinden dönemin Devlet Başbakanı Hafız Esed’in kardeşi Cemil Esed ile yakın ilişkiler kurdu. Edindiği imtiyazlar sayesinde Suriye’de varlıklı biri haline geldi. Hatay’ın Samandağı ilçesi başta olmak üzere civar bölgelerdeki halkın Suriye rejimine sempatisini sağlamak için çalıştı.
Ural, Arap Baharı ve Suriye’deki halk hareketlerinin başlamasının ardından 2012 yılı başlarında mezhepsel taban üzerinde faaliyet gösteren “İskenderun Sancağının Kurtuluşu İçin Halk Cephesi – Suriye Direnişi” örgütünü harekete geçirdi.
Aynı yıl, oğlu Bedrettin İbrahim Ural da Suriye ordusunda teğmen rütbesiyle göreve başladı.
Kendisine bağlı milislerle Lazkiye’nin Keseb ve Basit bölgelerinde hakimiyet kuran Ural’ın adı, 3 Mayıs 2013’te, sahil şeridinde Sünnilerin yaşadığı Banyas ve Beyda köylerinde çoğunluğu kadın ve çocuk en az 150 kişiyi öldürüldüğü katliamda geçti.
Ural, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013’te 52 vatandaşın hayatını kaybettiği bombalı saldırılarda da rol oynamıştı. Olayı soruşturan Adana Cumhuriyet Savcılığı iddianamesinde, terörist Mihraç Ural’ın eylemi Suriye istihbaratıyla planladığı tespitine yer verilirken, saldırılarda bizzat yer aldığı, olayın 5 firari sanığıyla Suriye’de bulunduğu kaydedilmişti.
Suriye Direnişi Örgütü elebaşısı Ural, 1970’de kurulan yasadışı Türkiye Halk Partisi Cephesi’nden (THKP-C) kopanların oluşturduğu THKPC/Acilciler Örgütü’nün de kurucuları arasında yer alıyor. Ural, uzun yıllar Acilciler grubunun önde gelen yöneticilerinden olmuştu.