Olay Gazetesi Bursa

Meyve yetiştiricisine teknoloji desteği

Yenişehir'de meyve yetiştiricileri, Tarımsal Meteoroloji Gözlem ve Erken Uyarı Sistemi'nin cep telefonlarına gönderdiği verilere göre ilaçlama yapıyorlar. Yetkililer, sisteme kayıt olan çiftçi sayısını artırmayı hedefliyor.

GÜRHAN ADANA

Hayatın her alanında etkili olan teknolojik gelişmeler, tarım kesiminde de etkisini hissettiriyor. Yenişehir Çeltikçi Mahallesi’nde kurulan Tarımsal Meteoroloji Gözlem ve Erken Uyarı Sistemi’nin gönderdiği veriler sayesinde meyve ağaçlarında ilaçlama çalışmaları düzene konulmuş oldu. 

2 yıl önce kurulan sistemin bünyesindeki istasyondan alınan verilerin meyve yetiştiricilerine cep telefonu mesajıyla gönderildiğini belirten Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, böylece meyve yetiştiricilerinin zamanında ve doğru ilaçlama yapılmaya yapabildiğine dikkat çekti. Aranmaz, ‘Meyvelerin iki kaynaktan gelen bilgiler ışığında saptanan en uygun ilaçlama zamanları, yetiştiricilerin cep telefonlarına gönderilen mesajlarla bildiriliyor’ dedi.

İstasyondaki sistemin zararlı ve hastalıklarla ilaçlı mücadelenin doğru biçimde yapılmasını düzenlediğini anlatan Aranmaz, ‘O günkü yağmur, rüzgar ve neme ilişkin tahminleri ölçen sistemin, hangi meyveye hangi ilacın atılması gerektiğini belirten uyarı mesajlarını Tarım Müdürlüğümüzdeki bilgisayarlardan takip ediyoruz. Görevlilerimiz, erken uyarı sisteminin gönderdiği uyarıları değerlendiriyor. Gelen bilgiler ışığında ilaçlama yapılıp yapılmamasına karar veriliyor. Eğer ilaçlama yapılmasına karar verilirse, Müdürlüğümüzde kayıtlı olan meyve yetiştiricilerinin cep telefonlarına bu kararı bildiriyoruz’ diye konuştu.

SİSTEME KAYIT OLMALARINI BEKLİYORUZ

Uygulamanın Yenişehir’de 2 yıldan bu yana sürdürüldüğünün altını çizen Aranmaz, meyve bahçelerinde zamanında, doğru ilaçlama yapılmasının amaçlandığını kaydetti. Meyve yetiştiricilerinin eskiden kalma ve gereksiz ilaçlama alışkanlıklarının bu uygulamayla hızla değiştiğini gözlemlediklerini ifade eden Aranmaz,  ‘Çiftçilerimiz daha önce ilaçlama zamanını tam olarak kestiremiyordu. Artık, hem bilinçli ilaçlama yapılıyor hem de ilaçlama maliyetleri yarı yarıya azalıyor. Bunun yanında tüketiciye daha sağlıklı meyveler sunulmuş oluyor’ dedi.

Cep telefonu mesajıyla uyarılan meyve yetiştiricilerinin dışındakilere de ulaşmak istediklerini vurgulayan Aranmaz, Tarım Müdürlüğü’ndeki mesaj sistemine kayıtlı olmayan meyve yetiştiricilerin de müdürlüğe başvuruda bulunarak bu sisteme kayıt yaptırmalarını beklediklerini söyledi. Aranmaz 250 meyve yetiştiricinin şimdiye kadar sisteme kayıt olduğunu ve bu sayının artmasını amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz Çeltikçi Köyü yakınlarındaki sistemle görülüyor.