AKÜ Elektrik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Onur Hocaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güneş enerjisinden ısı, ışık ve elektrik anlamında daha fazla yararlanabilmek için “Güneş Enerjisinden Verimli Faydalanan Pasif Enerjili Yapı Tasarımı” çalışmasını hayata geçirdiklerini ve 2012 yılının Nisan ayında söz konusu projeyi tamamladıklarını anlattı.
Tasarının daha çok taşınabilir yapılara dönük olduğunu belirten Hocaoğlu, amaçladıkları en önemli şeyin ise taşınabilir yapılara dönük elektrik üretimini artırmak olduğunu bildirdi.
“Elektrik enerjisi üretmek için temin edilen güneş panellerini, daha verimli hale çevirebilme” düşüncesinden hareket ettiklerini anlatan Hocaoğlu, çalışmaya ilişkin şunları söyledi:
“Yapının üzerine yerleştirilen hareketli panellerimiz var. Bu güneş panellerimizin altında ise şeffaf bir zemin bulunuyor. Bu zemin, güneşin ihtiyaç olduğunda yapının içine girmesini sağlıyor. Bunun için kontrol sistemi tasarlanıyor. Bu sistem güneşin konumuna göre, kış aylarında farklı yaz aylarında farklı çalışıyor. Kış aylarında güneş eğik gelir. Bu nedenle de yapının içinde bizim daha çok ısıya ve ışığa ihtiyacımız olur. Paneller de hareketlerini bu doğrultuda gerçekleştiriyorlar. Sistem, kış aylarında yapının içine daha çok ısı ve ışık girmesini, aynı zamanda elektrik enerjisi üretimini maksimize etmeyi hedefliyor. Aynı zamanda bu elektrik üretimini maksimize ederken ısı ve ışığın da istediğimizde daha fazla istediğimizde daha az olacak şekilde evin içine girmesini nasıl sağlarız, daha fazla nasıl fayda elde ederiz bunu amaçladık.”
Çalışmayla ilgili Türk Patent Enstitüsü’nden patent alındığını ifade eden Hocaoğlu, patent çalışmasında Elektrik Mühendisliği Bölümü’nde görev yapan öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Said Mahmut Çınar ve yüksek lisans öğrencisi Murat Orhun’un yer aldığını sözlerine ekledi.