Olay Gazetesi Bursa

‘Meslek liseleri sermayeye teslim ediliyor’

Meslek liselerinin sanayiye ara eleman yetiştirmek amacıyla özel sektörle yapacağı işbirliği kapsamında; okulların müfredatından, idareci ve öğretmenlerine kadar bir çok şeye şirketler karar verecek.

DERYA DEMİR

Uygulamaya tepki gösteren Eğitim-Sen Şube Başkanı Derya Şimşek Aksakal, “Meslek liseleri sermayeye teslim ediliyor” dedi. 

Milli Eğitim Bakanlığı ve BTSO arasında imzalanan meslek liseleri ile ilgili protokolle; Türkiye’de 188, Bursa’da ise 13 meslek lisesinde özel sektör ile iş birliği yapılacak.

Sanayinin ihtiyacı olan nitelikli ara elaman yetiştirmek, eğitimli elemanların uzmanlaşması, ülkenin güncel ihtiyaçlarına yönelik insan kaynağı yetiştirebilmesi, eğitim müfredatlarının sektör talepleri doğrultusunda güncellenmesi, eğitim sisteminin Endüstri 4.0 dönüşümüne uygun hale getirilmesi amaçlanan protokolle, meslek liselerinin müfredatına, hangi eğitim materyallerinin kullanılacağına, çalışacak okul idareci ve öğretmenlere de, şirketler karar verecek. 

“UCUZ İŞ GÜCÜ ALANI”…

Bursa’dan da 13 okulun belirlendiği uygulamaya tepki gösteren Eğitim-Sen Şube Başkanı Derya Şimşek Aksakal, protokolle meslek liselerinin sermayenin eline teslim edildiğini iddia etti. Aksakal, “Protokolde; ‘Meslek liselerini tercih eden öğrencilerin ilk yıllarında atölye eğitimi beklentisinde oldukları ancak bunun yerine akademik dersler alarak beklentilerinin karşılanmaması sebebiyle devamsızlık yaptıkları, uygulamalı derslerin ilk yıl itibariyle öğrencilere sunulmasının uygun olacağı düşünülmektedir’ deniliyor. Oysa meslek liseleri bu protokolle, sermayenin eline teslim edilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı, bu okulları şirketlerin ucuz işgücü talebinin karşılanacağı bir alan olarak kullanılmasına olanak sağlıyor” diye konuştu. 

HAFTANIN 5 GÜNÜ STAJ…

Aksakal, “Meslek liselerindeki öğrencilerimizden ‘eleman’ diye bahsediliyor. Bugün uygulanan sisteme göre; öğrencilerin haftada 3 gün gittikleri staj, önümüzdeki yıldan itibaren 5 güne çıkarılacak. Bu, öğrencilerin ucuz işgücü olarak kullanılacağının açıkça göstergesidir.

Oysa okullar ticarethane değildir ve eğitim alanları kamuya aittir. Milli Eğitim Bakanlığı kamusal eğitim için kaynak ayırmayıp eğitimi özelleştirmenin adımlarını hızlandırmaktadır. Bu protokol anayasaya aykırıdır ve Milli Eğitim Bakanlığı suç işlemektedir. Biz eğitimin sermayeye devredilmesini sağlayan bu uygulamaya karşı mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

BURSA’DAKİ PROJE OKULLARI…

Gürsu Ticaret ve Sanayi Odası Gürsu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Hüseyin Özdilek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, BTSO Celal Sönmez Spor Lisesi,  BTSO Hayri Terzioğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Demirtaşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Hürriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Şehit Erol Olçok Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Şehit Ömer Halisdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Yeniceabat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Ali Osman Sönmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi.