Olay Gazetesi Bursa

Merdiven altı ekmeğe dikkat!

Fırınlarda hijyen tedbirleri aldıklarını ve denetimleri sıklaştırdıklarını ifade eden Fırıncılar Odası Başkan vekili Gürcüoğlu, vatandaşları sokakta satılan ekmeklere rağbet etmemeleri konusunda uyardı.

HATİCE DAL

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, ülke genelinde de önlemleri ardı ardına getirdi. Hijyen kurallarının en üst safhaya taşındığı bu dönemde merdiven altı üretilen ekmek satışları ise halkın sağlığını tehlikeye atıyor.

Fırıncılar Odası Başkan vekili Şenol Gürcüoğlu, Bursa’nın birçok noktasında hiçbir sağlık kuralına uyulmadan açıkta ekmek satışı yapıldığını söyledi. Üretim izni ve belgesi bulunmayan söz konusu ekmeklerin genellikle pazar yerleri, cami, istasyon çıkışları ve kalabalık meydanlarda alıcı beklediğini kaydeden Gürcüoğlu, bu ürünlerin satışı konusunda bir an önce gerekli önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizdi. Gürcüoğlu, ‘’Bizler bunlarla ilgili gerekli yerlere şikayetlerimizi iletiyoruz. Fırıncılar Odası’nın teftiş ekibi bu satışları denetliyor. Ancak ceza yaptırımları çok az. Verilen küçük cezalar bu satıcılara zarar ettirmediği için işi bırakmak yerine yer değiştiriyorlar. Caydırıcı cezalar uygulanmalı” dedi.

DENETİMLER SIKLAŞTI

Koronavirüs salgını etkisini göstermeye başladığından beri Oda’ya bağlı her fırında hijyen noktasında sıkı tedbirler alındığını dile getiren Gürcüoğlu, denetimlerin de sıkılaştırıldığını vurguladı. Tüketicileri açıkta satılan ekmekler konusunda uyaran Şenol Gürcüoğlu, ‘’Vatandaşlarımız yedikleri ekmekleri güvendikleri fırınlardan alsınlar. Birinci elden halkımıza ekmek teslim etmek istiyoruz. Sokakta satılan ürünlere rağbet etmesinler. Çünkü herhangi bir sorunla karşılaştıklarında sorumluluk alacak kimse bulamazlar” diye konuştu.

KAĞIT AMBALAJDA SATILMALI

Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar, ekmekte hijyenin yeniden gündeme geldiğini belirtti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hayata geçirilen ücretli naylon poşet uygulamasından fırınların ve eczanelerin muaf tutulduğunu hatırlatan Kolivar, ancak fırınlar dışında alınan ekmeklerde vatandaşların ürünü elleriyle tek tek bakarak seçebildiğini kaydetti. Kolivar, ‘’İlk günden beri uygulanmasını istediğimiz kağıt ambalaja dönmenin tam zamanı. Salgınına karşı ekmekler kağıt ambalajla satılmalı. Bu uygulamayı halihazırda sürdürdüğümüz yerler mevcut. Kağıt ambalaj sayesinde hem ekmeğe çıplak elle dokunmanın önüne geçiliyor hem de ekmeğin ömrü iki kat uzuyor. İlk andan sofraya kadar ekmeğe çıplak elle dokunmanın önüne geçiliyor” dedi.

BELEDİYELER DESTEK VERMELİ

Vatandaşların marketlerde sıcaklığını veya tazeliğini kontrol etmek için ekmeğe çıplak elle dokunabildiğine vurgu yapan Kolivar, ‘’Şu anda sokaklarda, pazar yerlerinde, arabalarda ekmekler satılıyor. Buralardaki ekmeklerden uzak durulmalı. Bunların yanı sıra ruhsatsız fırınların da denetimi zor olduğu için hijyen kurallarına uyup uymadığı bilinmiyor. Bu yüzden vatandaşların kendi mahallesindeki fırından ekmeği kağıt ambalajla alması en hijyenik yöntem” diye konuştu. Kağıt ambalajın da naylon poşet kadar maliyeti olduğunu anlatan Cihan Kolivar, belediyelerin fırıncılara bu noktada destek vermesi gerektiğini ifade etti.