Hatice DAL
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İYİ Parti İl Başkanlığı’nın düzenlediği, ‘Bursa iş Dünyası Büyük Buluşması’na katıldı. Türkiye ve Bursa ekonomisindeki durumun masaya yatırıldığı toplantıda konuşan Meral Akşener, gittikleri şehirlerde esnafı ziyaret ettiklerini ve iş insanlarıyla bir araya geldiklerini söyledi.
Akşener, sivil toplum kuruluşlarını da ziyaret ettiklerini, daha sonra bir format değişikliğine gittiklerini ve sivil toplum kuruluşları, iş insanları ile bulundukları şehrin kanaat önderleriyle toplantılar yaptıklarını ifade etti. Yaptıkları toplantılarda iş insanlarını dinlediklerini anlatan Akşener, ‘Siz iş insanları, kanaat önderleri, eleştirilerinizi, tavsiyelerinizi bize yol göstermeniz ve yaptığınız işe dair problemlerinizi ya da o problemlere dair çözümlerinizi anlattınız. Ekonomik soruları arkadaşlarımız cevaplandırdı, siyasi soruların tamamını da ben cevaplandırdım’ dedi.
BURSA EKONOMİNİN AMİRAL GEMİSİ
Bursa ekonomisiyle ilgili sunum yapan İYİ Parti TBMM Grup Başkanı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, “İstanbul’u bir kenara bırakırsak, Bursa Türk ekonomisinin şüphesiz amiral gemisidir. Bu gemi su almaya başlarsa Türk ekonomisi de su almaya başlar. Sanayi şehri olan Bursa, Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesini kurmuş. Sanayi anlamında da yine bir amiral gemi konumunda” dedi. Bursa’nın gelirinin Türkiye’nin gelirinin altında kaldığını da kaydeden İsmail Tatlıoğlu, “Bursa’nın ve Türkiye’nin gelirlerini karşılaştırdık. 2004 yılında Bursa’mız 17 milyar dolarlık bir şehirmiş, 2020 yılında 29 milyar dolara ulaşmışız. Türkiye’nin geliri 2004 yılında 402 milyar dolarken sonrasında ise 717 milyar dolara ulaşmış. Fark 2008’den açılıyor, 2013’den sonra daha da büyüyor. Türkiye’nin de Bursa’nın da geliri artıyor. Ama Bursa’nın geliri Türkiye’nin geliri kadar artmıyor” şeklinde konuştu.
KAZANDIĞINI EN ÇOK KAYBEDEN İL
Bursa’nın yine ülke milli gelirinden daha az pay aldığına dikkat çeken Tatlıoğlu, “Türkiye’de fert başına milli gelir yüzde 42 artarken, Bursa’da bu artış yüzde 28’lerde kalmış. 2004’ten 2013’e kadar kazandığımızın yüzde 70’ni 2013’ten sonra yitirmişiz. Türkiye’deki düşüş yüzde 30, Bursa’da yüzde 70. Bursa kazandığını en çok kaybeden illerin başında geliyor” ifadelerini kullandı. Bursa’nın 15.7 milyar dolarlık ihracatıyla ağustos 2022 itibarıyla tarihinin en yüksek ihracatını yaptığını vurgulayan Tatlıoğlu, şehrin Türkiye’nin ihracatından tarihinin en düşük payını aldığını söyledi. Teknolojik dönüşümün Bursa’dan başlaması gerekliliğinin de altını çizen İsmail Tatlıoğlu, “Sanayide özellikle ihracata yönelik üretimde yapısal sorunlarımız var. Bunları çözmeliyiz. Teknolojik dönüşümde sektörel yenilemeyi sağlamak zorundayız” dedi.
‘KAMUSAL HİZMETLER YETERSİZ’
Yapılan kamusal hizmetlerin yeterli olmadığını ileri süren Tatlıoğlu, “Türkiye’nin dördüncü büyük ekonomisini ve ikinci büyük ihracatçısını konuşuyoruz. Ama ders başına düşen öğrenci sayısında Türkiye’de 71’nci iliz. Hastane yatak sayısı bakımından 70’nci sırada olan Bursa, 100 bin kişi başına düşen doktor sayısı listesinde de 71’nci sırada. Bursa’da fiziki ve beşeri altyapı şehrin üretimini desteklemede yetersiz kalıyor. Bursa’nın ulaşım sorunu, Türkiye’nin ulaşım sorunudur” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin ağır bir ekonomik krizden geçtiğini dile getiren İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu ise “İşvereni, çalışanı, işçisi, köylüsü, çiftçisi, esnafı ve memuruyla milletimiz topyekün zor günlerden geçiyor. Ancak adil bir iktidar, halkın hakkını koruyabilir. Korunan ve kollanan halk üretim yapabilir” dedi.