Olay Gazetesi Bursa

Melis için seferberlik! Umutlu haber var

Beyin kanaması sonucu yatağa bağımlı hale gelen 14 yaşındaki Melis'in sağlığına kavuşması için Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı devreye girdi. 

4 ay önce rahatsızlanınca geçirdiği ameliyatların ardından özel bir hastanede tedavisine devam edilen Melis Ayhan’ın yeniden tepki vermeye başlaması ailesine umut oldu. Melis’in babası Nesim Ayhan, 22 Ağustos’ta kızının önce başının ağrıdığını sonrasında da bilincini yitirdiğini dile getirdi.

Bunun üzerine Melis’i hemen hastaneye götürdüklerini belirten Ayhan, başlangıçtaki zorlu tedavi sürecini şöyle anlattı: 
‘Hastaneye gittiğimizde solunumunun durduğunu söylediler. Hemen başka hastaneye sevkimiz yapıldı. Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesine gittiğimizde doktorlar bizi bekliyordu. Ameliyata aldılar. Durumu çok kritikti, 5 gün komada kaldı. 5 gün sonra bizi aradılar ve Melis’in tepki vermeye başladığı  söylediler. Kafatasının sağ tarafı tamamen alınan kızım, ameliyattan 47 gün sonra normala servise alındı’.

Melis’in serviste iki ay yattıktan sonra taburcu edildiğini anlatan Nesim Ayhan, şimdi fizik tedavi ve rehabilitasyona başlandığını belirterek, ‘Bütçemiz olmadığı için komşum bir yardım kampanyası başlattı. Bu, sosyal medyada yayıldıkça bizi arayanlar oldu.

Türkiye Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Derneği (EVSAD) Bursa Şubesi Başkanı Figen Akan ile tanıştık ve bu sürece kadar geldik. Bakanlık da sürece dahil oldu. Hastane bizi aradı ve ücret alınmayacağını, yerimizin hazır olduğunu söylediler.  Herkes bizimle çok ilgileniyor. Kızımız inşallah daha iyi olacak umutluyuz’ şeklinde konuştu.  

TEDAVİSİ UZUN BİR SÜREÇ

Melis’in tedavisini yürüten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Esin Selimoğlu, genç kızı ilk gördüğünde başını tutamadığını ve algısının olmadığını söyledi.

Dr. Selimoğlu, ‘Göz takibi yoktu. Bacakları  ve kolları hiç hareket etmiyordu. Ama şimdi kol ve bacakta aktif hareket gelişmiş. Göz mimik ve hareketleriyle kendisini güzel bir şekilde ifade etmeye başladı. Bu da bize umutlarımızın ne kadar yerinde olduğunu ve ne kadar başarılı olabileceğimizi gösteriyor’dedi.

Tedavinin çok uzun bir süreç olduğuna işaret eden Selimoğlu, ‘3-5 gün ya da 3-5 ay değil, belki çok uzun zaman ve yıllarca uğraşacağımız bir süreç ama başarılı olmamak için bir sebep yok. Sonuçta bir şekilde ölen hücrelerin yerini yenileri alacak ve rehabilitasyon süreciyle çok daha iyi hale gelecek. Umarım onu buradan oturarak, yürüyerek ya da destekle yürüyerek maksimum en iyi seviyede göndermeye çalışacağız.’ değerlendirmesinde bulundu.