Olay Gazetesi Bursa

MEKLAS AR-GE Merkezi ile sınırları aşmak istiyor

Otomotiv sektöründe saygın bir yere sahip olan MEKLAS Group,kurduğu AR-GE Merkezi’nde geliştireceği yeni ürünlerle yurtdışında da üretim yapan global bir firma olmayı hedefliyor.

Temelleri 1986 yılında Mecit Çelik tarafından küçük bir atölyede atılan MeklasGroup, bugün ikinci kuşak Selçuk Çelik’in yönetiminde,hava süspansiyon körükleri üretimindekizengin ürün çeşidi ile otomotiv yan sanayi sektörünün önemli aktörlerinden biri konumuna geldi. Otobüsler, TIR, çekici ve kamyonlar için süspansiyon körüklerinin yanı sıra, ağır vasıtalar için dingil kaldırma, SUV, pickup, binek araçlar, römork ve karavanlarda çok amaçlı, ayrıca endüstriyel uygulamalar ile raylı sistemlerde kullanılmak üzere katlı körükler ve ağır vasıtalar için kabin körükleri ile koltuk körükleri üreten Meklas, 5 kıtada 80 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

AR-GE MERKEZİ İLE YENİ SAYFA

Teknoloji ve insana yatırım yaparak büyüyen MeklasGroup, bu yöndeki çalışmalarını Türkiye’nin 277. AR-GE Merkezi olarak taçlandırdı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2016 yılının Ekim ayında Meklas’ı AR-GE Merkezi olarak tescil etti. MeklasGroup’un Bursa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 18 bin metrekare kapalı alana sahip üretim tesisi içerisindeki AR-GE Merkezi, 34 çalışanı ve yüksek laboratuvar teknolojisi ile ürettiği ürün çeşidinde Türkiye’deki ilk ve tek AR-GE Merkezi konumunda.

Şirketin ikinci kuşak yöneticisi Selçuk Çelik, Meklas’ın AR-GE Merkezi olduktan sonra büyüttüğü hedeflerini anlattı. Çelik, ticari araçlar için hava süspansiyon körükleri üretmenin yanı sırafarklı alanlarda da projelere ve tasarımlara yöneldiklerini ifade ederek, “Ürün yelpazemizi bu doğrultuda genişletiyoruz. Ayrıca kompozit malzemelerle yüksek kaliteli ve uzun süre dayanıklı ürün elde etme çalışmaları gerçekleştiriyoruz. AR-GE Merkezi yapılanması ile hava süspansiyon körüklerini her anlamda geliştirerek Türkiye ve Bursa ekonomisine, şirketimizin üretim verimliliğine katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

2015 yılında hazırlıklarına başladıkları AR-GE Merkezi’nde mühendis sayısını artırarak başarılı projelere imza attıklarını vurgulayan Selçuk Çelik, şöyle devam etti:

“Firmamız bünyesinde gerçekleştirdiğimiz AR-GE çalışmalarının yanı sıra TÜBİTAK, KOSGEB, BEBKA gibi kurumlarla da projeler gerçekleştiriyoruz. Tamamlanan çok sayıda projemiz var, 8 projemiz de devam ediyor. 2017-2018 yılları içerisinde de 16 projeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Sadece otomotiv sektöründe kalmayacağız. Farklı alanlarda farklı ürün çeşitleri üreteceğiz. Bu da yeni pazarları beraberinde getirecek. Sektöre sunduğumuz yenilikleri Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları birimimiz ile de marka, patent ve endüstriyel tasarım tescilleriyle koruma altına alıyoruz. Bu sayede, 2023 hedeflerine ulaşmada kritik öneme sahip olan sınai mülkiyet haklarına da büyük katkı sağlıyoruz.”

Selçuk Çelik, önümüzdeki 5 yıllık dönemde proses, yöntem ve otomasyon iyileştirmeleri, yeni ürün geliştirme faaliyetleri, farklı tasarım ve analiz programlarının temini, hammadde ve reçete geliştirme, personel eğitimi ve ürün testleri için 7 milyon dolar bütçe ayırdıklarını bildirerek, “AR-GE Merkezi olmanın getirdiği mali ve teknolojik olanaklardan faydalanarak, bu durumu daha teknoloji odaklı olmak, katma değeri yüksek ürünler üretmek ve ihracatımızı artırmak için kullanacağız.

HEDEF YURTDIŞINDA ÜRETİM HATTI KURMAK

Önceleri ürünleri tanıtmak için fuarlara katıldıklarını, satış odaklı işler yaptıklarını kaydeden Selçuk Çelik, şunları kaydetti:

“Birkaç senedir özellikle yurtdışındaki endüstri ve teknik fuarları ziyaret ediyoruz. Böylece yeni ürün bulup çıkarmaya çalışıyoruz. Gelecek yatırım stratejilerimiz içerisinde en büyük hedefimiz yurtdışında belli ülkelerde de üretim yaparakglobal bir firma haline gelmek. Bu konuda birkaç görüşmemiz oldu. Yurtdışında şirket satın alma durumumuz var.  Satın alma noktasında planlarımız tutmazsa, önemli teşvik veren ülke ve bölgeler var, orada kendi organizasyonumuzu hayata geçirebiliriz.”