DERYA DEMİR
Obezite ile ilgili farkındalık ve bilinç oluşturmak için düzenlenen akademinin ilkinde katılımcılara obezitenin psikososyal nedenleri, sonuçları, obez olmamak için beslenme tüyoları, ameliyatsız zayıflama yöntemleri anlatılırken, merak edilen tüm sorular uzmanlar tarafından cevaplandırıldı.
AMELİYATSIZ ZAYIFLAMA
Akademinin konuşmacılarından Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ersoy Taşpınar, ameliyatsız zayıflama yöntemlerine değindi. Taşpınar, ameliyat istemeyen hastalar için iki tür yöntem uygulandığını belirterek, “Bunlardan bir tanesi mide balonu. Endoskopik olarak yaklaşık 20 dakika içerisinde hastanın midesine bir balon yerleştiriliyor.
Bu sayede kişinin iştahında azalma ve tokluk hissinin oluşması sağlanıyor. İşlemden 2 saat sonra hasta taburcu ediliyor. Yaklaşık 6 ay süre balon midede kalıyor ve kişiden kişiye değişimle 15 ila 30 arasında bir kilo kaybı sağlanıyor. Mide botoksu ise kişiye bağımlı olarak botoksun yapılma şekliyle ilişkili olarak kilo vermesi sağlanıyor” ifadelerini kullandı.
DENGELİ BESLENME ÖNEMLİ
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Tuğba Küçük de, “Obez olmamak için sağlıklı beslenme kurallarına dikkat etmemiz, çok abartıya kaçmadan ara ve ana öğünlere dikkat etmemiz gerekiyor. Yeterli ve dengeli beslenme hayatımıza yeteri kadar empoze edilmeli. Sağlıklı beslenme kurallarını hayatımıza empoze edersek doğal olarak obezitenin önüne geçmiş oluruz” diye konuştu.
PSİKOLOJİK DESTEK ŞART
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Öztepe Yavaşçı ise, “Obeziteye bağlı olarak eşlik eden hastalıklardan biri de depresyon. Burada değersizlik ve yetersizlik temelinde gelişen bir durum oluşuyor. Stresle baş etme yöntemi olarak yeme alışkanlığı geliştirenlerde de obeziteyi görüyoruz. Obezitenin tedavisinde muhakkak psikolojik destek alınmalı” dedi.
Sportif Danışman Nurgün Abik de, günlük 20 dakikalık yürüyüş ve kasları aktive edecek egzersizlerin obezitenin önüne geçmesinde faydalı olduğunu söyledi.