Olay Gazetesi Bursa

Marmarabirlik 51 bin ton ürün alacak

Toplam 51 bin ton ürün alımı planladıklarına işaret eden Marmarabirlik Başkanı Asa, 400 milyon liralık alım bütçesi yaptıklarının altını çizdi.

Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, 2020-2021 iş yılı ürün alım fiyatlarını açıkladı. Rekolte beyanlarının 7 Eylül-16 Ekim tarihleri arasında yapıldığını hatırlatan Asa, 24 bin ortaktan yaklaşık 74 bin ton rekolte beyanı geldiğini ifade etti. Bölge rekoltesinin 135-140 bin ton seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiğini belirten Asa, sofralık ve yağlık dahil olmak üzere 51 bin ton ürün alım planı ile 400 milyon lira alım bütçesi yaptıklarını vurguladı. Ürün alımlarına 14 Ekim’de başladıklarını anlatan Asa, ‘’TZOB’un açıklamış olduğu 1 kilogram zeytin üretim maliyeti 4.85 liradır. Sekiz kooperatif başkanı ve yöneticilerimizle yaptığımız istişare toplantısı sonucunda ürün alım fiyatları mutabakatla belirlendi. Alım kampanyasında tavan fiyat 180 tane için 15,50 lira, taban fiyat 350 tane için 6 lira, yağlık zeytinin kilogram fiyatı ise 5,10 lira olarak belirlendi” dedi.

KISITLAMA KAÇINILMAZ

Ortakların, verdikleri rekolte beyanlarını geçmemek üzere geçmiş yıllardaki teslimat ortalamaları nispetinde hesaplanacak miktar kadar Marmarabirlik’e ürün teslim edebileceklerini dile getiren Asa, iri dane ürününü tüccara verip sadece ince daneyi kooperatifine getirmek isteyen üreticilerden ürün alımı yapılmayacağının altını çizdi. Hidamet Asa, ‘’Rekolte beyanının yüksek olması, orta ile ince dane ürünün stok durumu ve Marmarabirlik’in yağlık dahil toplamda 51 bin ton alım planı olması sebebiyle ürün alımlarında kısıtlama kaçınılmaz olmuştur. Yağlık zeytin kota dışında olacak. Ortaklarımız istedikleri kadar yağlık zeytin verebilecek. Böylece 5 yıllık ortalamalarını da yükseltebilecekler. Yağlık fiyatını 5,10 lira olarak açıklanmasının en büyük sebebi de arz fazlalığı oluşacak ince dane üründe üreticilerimize destek olmak” diye konuştu.

% 50’Sİ PEŞİN ÖDENECEK

Ürün ödeme planı ile ilgili de bilgi veren Asa, ‘’Alımların yüzde 50’si peşin olarak ödenecek. Geri kalan kısmı için alım kampanyası sonuçlandıktan sonra ödeme takvimi açıklanacak” dedi. Bir önceki yıl piyasa koşullarının 2 lira üzerinde fiyatla ürün alımı yaptıklarını belirten Asa, bu yıl da aynısının olacağını söyledi. Asa, ‘’Son iki yılda üretici desteklenmiş ve piyasa koşullarının 2 lira üzerinde bir fiyatla ürün alındı. Bu sebeple Marmarabirlik’ten önemli ölçüde öz kaynak çıkışı oldu. Bu sene de gereken yapıldı. Son iki yılda Birliğin kıymetinin daha iyi anlaşıldığını düşünüyorum. Tüccar 240 kalibre ürünü 7-8 liraya almakta. 240 kalibreden daha ince ürünü hiç almamakta. Üreticimiz de bunu çok iyi değerlendirsin ve iri kalibreli ürünü Marmarabirlik’e getirsin” şeklinde konuştu.

ZARAR GÖREN ÜRETİCİYE DESTEK

Bir yıl önce iri kalibreli ürünü kendi havuzuna koyan üreticilerin bugün ürününü 15 liraya sattığına işaret eden Asa, bu ürünün diğer masraflarını ve finans maliyetlerini hesap etmeden sadece yüzde 20 firesi düşüldükten sonraki fiyatının 12 liraya geleceğine dikkati çekti. Doğal afet nedeniyle zarar gören üreticilerle ilgili de konuşan Asa, şunları kaydetti: ‘’Belli bölgelerde şiddetli yağış ve dolu afeti sebebiyle üreticimiz mağdur olmuştur. Dolu vuruğu nedeniyle yüksek hasarlı zeytin için Ortak Yardımlaşma Fonu’ndan zarar gören üreticimize yağlık fiyatının üzerine 0,75 kuruş destek verilmesi kararlaştırılmıştır. Böylece dolu vuruğu olan siyah zeytinin alım fiyatı ise 5,85 lira olarak belirlenmiştir.”