Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TÜRKPATENT) toplam 134 bin 353 marka başvurusu gerçekleştirildiğini açıkladı.
Varank, 2019 yılında TÜRKPATENT’e yapılan başvuruları değerlendirdi. Sınai mülkiyet alanındaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Varank, 2019 gerçekleşmelerinin oldukça güçlü bir seyir izlediğini söyledi. Sınai mülkiyetin her alanında artış olduğuna vurgu yapan Varank, ‘’2019 yılında başvuru sayılarında bir önceki seneye göre yerli patentte yüzde 11, faydalı modelde yüzde 8, markada yüzde 13 ve tasarımda yüzde 11’lik artış oldu. TÜRKPATENT’e 8 bin 126 yerli patent ve 2 bin 906 yerli faydalı model başvurusu yapılırken, 119 bin 412’si yerli olmak üzere toplam 134 bin 353 marka başvurusu gerçekleştirildi. Bu veriler ülkemizin sınai mülkiyet alanında büyük bir ilerleme kaydettiğine işaret ediyor” dedi.
REKABETİN YOLU AR-GE’DEN GEÇİYOR
Sektörlere göre patent başvurularındaki artışa ilişkin bilgi veren Varank, ‘’Bilgi ve iletişim teknolojileri, beyaz eşya, otomotiv ve elektronik alanında faaliyet gösteren firmalarımız yerli patent başvurularında ilk sıralarda yer alıyor” diye konuştu. Bu durumun firmaların teknoloji yoğun üretime verdikleri değerin bir sonucu olduğunu dile getiren Varank, ‘’Küresel pazarlarda rekabet üstünlüğü kazanmak istiyorsak, bunun yolu Ar-Ge’den ve teknolojiden geçiyor” şeklinde konuştu. Geçen yıl en fazla patent başvurusu yapan ilk 50 kuruluş arasında 22 üniversitenin yer aldığını anlatan Bakan Varank, bu sayının bir önceki yıl 17 olduğunu hatırlattı.
PATENT VE TASARIMDA BURSA FARKI
Mustafa Varank, 2019’da 39 bin 178’i yerli, 7 bin 10’u yabancı olmak üzere 46 bin 188 tasarım başvurusu yapıldığını ifade etti. İllerden yapılan başvurulara dikkati çeken Bakan Varank, ‘’Marka, patent ve tasarım alanında en çok başvuru İstanbul’dan yapıldı” dedi. Varank, İstanbul’u patent başvurularında Ankara ve Bursa’nın, marka başvurularında Ankara ve İzmir’in, tasarım başvurularında da Bursa ve Kayseri’nin takip ettiğinin altını çizdi.