Olay Gazetesi Bursa

Mantar yetiştiriciliği ek gelir kapısı oldu

Çiftçilerin ek gelir sağlamak amacıyla arayışlar sürerken, Yenişehir'de bu amaçla mantar yetiştiriciliğine ilginin arttığı belirtildi.

GÜRHAN ADANA

Yenişehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, başta yumurta olmak üzere organik gıda üretiminin hızla arttığı ilçede, son aylarda kültür mantarı yetiştirme konusunda girişimler görüldüğünü kaydetti. 

Mantar yetiştiriciliğini bilinçli bir şekilde yaparak öğrenmek isteyenlerin talebi üzerine Köprühisar Köyü’nde bir kurs açtıklarını anlatan Aranmaz, ’18 kişinin katıldığı kursta kültür mantarı yetiştiriciliği tüm ayrıntılarıyla anlatılıyor. Bunun yanı sıra ilçe merkezinden de gelen talepler doğrultusunda nisan ayında çok daha fazla katılımlı bir kurs düzenleme kararı aldık’ diye konuştu.

YETİŞTİRİCİ SAYISI ARTIYOR…

Mantar yetiştirenlerin sayısının özellikle son 1 yılda artış kaydettiğini ifade eden Aranmaz, bu sayının önümüzdeki yıllarda artışını sürdüreceğini öngördüklerini vurguladı. Mantar tüketimindeki artışın bu alandaki faaliyetlere ivme kazandırdığını kaydeden Hakan Aranmaz, ‘Daha çok gençler, kullanılmayan eski evlerinin boş bir odasında, depoda ya da bodrum katında mantar yetiştirmeye başladılar. Kalıcı tesisler kuranlar da var. Sayıları şimdiden 10’a ulaştı’ dedi.

Üretilen mantarların ilçe merkezindeki pazarda tüketiciye, Bursa ve İstanbul’daki marketlere satıldığını söyleyen Aranmaz, en çok bilinen beyaz şapkalı mantarın yanı sıra istiridye mantarının da yeni yeni tanınmaya başlandığını kaydetti. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, makine, ekipman ve hammadde alımında devlet desteğinden yararlanmak isteyenlerin Müdürlüğe başvurmalarını istedi.