Olay Gazetesi Bursa

Maltepe mesajları: Bu son değil ilk adımımız

Adalet Yürüyüşü'nü İstanbul'da noktalayan Kılıçdaroğlu, Maltepe'de yüzbinlere seslendi: 'Kimse bu yürüyüşün bir son olduğunu düşünmesin. Bu bizim ilk adımımızdır.'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin İstanbul milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından Ankara’dan başlattığı ve 25 gün süren Adalet Yürüyüşü’nü İstanbul’da tamamladı.

Kılıçdaroğlu yüz binlerce kişinin katıldığı Maltepe mitinginde yaklaşık 1 saat konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasının başında, ‘Kimse bu yürüyüşün bir son olduğunu düşünmesin. Bu yürüyüş bizim ilk adımımızdır’ dedi.

CHP lideri ayrıca 10 maddelik bir liste açıkladı.

►MİTİNG ALANINDAN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN…

Kılıçdaroğlu’nun sözlerinden satır başları şöyle:

‘Aziz vatandaşlarım, benimle birlikte 450 kilometreyi kat eden sevgili arkadaşlarım. Sevgili adalet arayışcıları. Maltepe meydanından bütün Türkiye’ye gönül dolusu muhabbetler gönderiyoruz. 15 Haziran 2017’de sabah saatlerinde Ankara Güvenpark’ta başladığımız yürüyüşü Maltepe’de noktaladık ama kimse bu yürüyüşün bir son olduğunu düşünmesin. Bu yürüyüş bizim ilk adımımızdır.

“HERKES İÇİN YÜRÜDÜK…”

Herkes şunu çok iyi bilsin, 9 Temmuz yeni bir adımdır. 9 Temmuz yeni bir iklimdir. 9 Temmuz yeni bir tarihtir. 9 Temmuz yeni bir doğuştur. Bu ülkeye birinci sınıf demokrasini getireceğiz. Herkes düşüncesini ifade edebilecek. Neden yürüdük? Olmayan adalet için yürüdük. Mazlumların hakkı için, hapisteki milletvekilleri, tutuklu gazeteciler için yürüdük. Üniversiteden atılan hocalar için yürüdük. Kamu görevlerinden atılanlar için, çocuk işçiler için, orman köylüleri için, hapisteki askerler, linç edilen askerler için yürüdük. Tek adam rejimine karşı olduğumuz için yürüdük, FETÖ’ye karşı olduğumuz için yürüdük. Terör örgütlerine karşı olduğumuz için, yargı siyasetin emrine verildiği için yürüdük. Şiddet mağduru kadınlarımız için yürüdük, Mavi Marmara şehit ve gazileri için yürüdük. Açlık grevindeki kardeşlerimiz Nuriye ve Semih için yürüdük. Can ve mal güvenliği olmadığı için korku iklimindeki iş dünyası için yürüdük. FETÖ’nün siyasi ayağı ortaya çıksın, gerçek darbeciler yargılansın diye yürüdük, 249 şehidimiz için yürüdük.

“ADALET TESLİM ALINMIŞSA…”

Özetle bu ülkede adalet için yürüdük. Adaleti getirmek için yürüdük. 9 Temmuz yeniden doğuşun tarihidir. 9 Temmuz bir yürüyüşün sonu değil bir barışın, bir birlikte yaşam iradesinin ortaya konmasının tarihidir. Adalet mülkün temelidir. Yunus’un dediği gibi zulüm ile abad olunmaz. Zulüm ediyorlar. Herkese zulüm ediyorlar. Zulme karşı durmak bizim boynumuzun borcudur. Siyaset ülkenin çıkarları için yapılır. Siyaset ülkeyi birleştirmektir, bölmek değil, kutuplaştırmak değil. Hiç kimsenin etnik kimliğine göre, inancına göre siyaset yapmayacağız. Yapanlar vatan hainidir. Adalet teslim alınmışsa adalet arayışımızın tek yeri sokaktır. Adalet, adalet, adalet. Sonuna kadar hak. Hukuk, adalet diyeceğiz. Bize diyorlar ki adalete niye sokakta arıyorsunuz. Ama 15 Temmuz darbe girişimini savuşturan, parlamentonun onurlu duruşu ve halkımızın sokağa inmesidir. Darbeyi önlerken sokak iyi, adalet isterken sokak kötü. Darbeyi de önleyeceğiz, adaleti de getireceğiz.

HAKİMLERE: DİK DURUN…

20 Temmuz sivil darbesinden sonra dosyada delil varmış yokmuş hiç önemli değil. Hakim gözünü dikmiş saraya. Saraydan gelen talimata göre karar veriyor. 20 Temmuz sivil darbesinden sonra delilsiz ceza verme dönemi başlamıştır. Ben buradan bütün hakimlere ve savcılara sesleniyorum. Adaletin hakkını korumak benim kadar sizin de görevinizdir. Dik durun, onurlu durun, vicdanınızın sesini dinleyin ve ona göre davranın. Saraydan talimat geliyorsa elinizin tersiyle itin.’

Son 1 kilometreyi yalnız yürüyen Kılıçdaroğlu, ‘Ülkem için yürüdüm, 80 milyon için yürüdüm. Hiçbir ayrım yapmadım, herkesi kucakladım’ dedi.

10 madde açıkladı, destek istedi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Maltepe mitinginde 10 maddelik talepler listesini açıkladı ve toplumun tüm kesimlerinden destek istedi:

1- 15 Temmuz darbe girişimini açık bir şekilde lanetliyoruz. 249 şehidimizin aziz hatırası ve 2 bin 301 gazimiz için FETÖ terör örgütünün siyasi ayağı ortaya çıkarılmalı ve gerçek darbecilerden hesap sorulmalıdır.

2- İktidar tarafından 20 Temmuz’da getirilen OHAL ile biz buna sivil darbe diyoruz yasama yürütme ve yargı tek elde toplanmıştır. OHAL bir an önce kaldırılmalıdır.

3- Yargıyı siyasetin emrine vermek demokrasiye ihanettir. Kollektif suç gibi insan haklarına aykırı uygulamalardan vazgeçilmelidir.

4- OHAL mağdurlarının yargıya erişim ve sosyal güvenlik haklarını kısıtlayan tüm uygulamalara son verilmelidir.

5- FETÖ ile hiçbir ilişkisi ile bulunmayan ama sırf hükümete muhalif olduğu için görevlerinden alınan akademisyenler görevlerine dönmeli ve tutuklu milletvekilleri serbest bırakılmalıdır.

6- Mesleklerini yaptıkları için tutuklu bulunan gazeteciler serbest bırakılmalıdır.

7- OHAL ortamında ve devlerin tüm imkanları seferber edilerek yapılan anayasa değişikliği gayrimeşrudur. Bu bir mühürsüz seçimdir. Türkiye gayrimeşru bir anayasa ile yönetilemez, yönetilmemelidir.

8- Demokratik parlamenter sistem üzerindeki her türlü vesayet kaldırılmalıdır. Eğitimde laiklik ilkesinin aşındırılmasına son verilmelidir.

9- Sadece hukuk alanında değil toplumsal alanın tüm alanlarında adaletsizlik devam etmektedir. Yoksulluk, yaygın şiddet, terör gibi sorunlara karşı ortak irade geliştirilmelidir. Toplumsal adaletsizliğin en vahimlerinden olan kadın hakları konusunda ayrımcılığın önüne geçilmelidir.

10- Son zamanlarda uygulanan saldırgan dış politika ülkemiz içindeki sorunları da kökleştirmiştir. Türkiye coğrafyasındaki tüm halklara  kardeşçe yaklaşan adilane bir dış politikaya dönüş yapmalıdır. 

Mitingden notlar

* Miting için çeşitli şehirlerden ve İstanbul’un ilçelerinden Maltepe Etkinlik Alanı’na gelen vatandaşlar, iki ayrı güvenlik noktasından alana alındı.

* Vatandaşlar, giriş kapılarına yakın yerlerde kurulan stantlardan, üzerinde ‘adalet’ yazısı bulunan tişört, bayrak, şapka ve Türk bayrağı aldı. Meydanda vatandaşlar ellerinde Türk bayrağı, üzerinde ‘adalet’ yazılı döviz ve bayraklar taşırken, ‘Hak, hukuk, adalet’ şeklinde sloganlar attı.

* Mitinge çok sayıda edebiyatçı, şair, ressam, yazar, akademisyen, tiyatro ve sinema sanatçsı ile aydınlar katıldı.

Bedri Baykam, Eşber Yağmurdereli, Sumru Yavrucuk, İbrahim Kaboğlu, Rutkay Aziz, Nasuh Mahruki, Meltem Cumbul, Özgür Mumcu, Melike Demirağ, Kardeş Türküler, Erdal Erzincan, Levent Bozok, Orhan Alkaya, Atilla Atasoy, Ege, Kenan Kocatürk, Mustafa Alabora, Dilek Türkan, Gülriz Sururi ve Genco Erkal’ın da aralarında olduğu sanatçılar kürsüye davet edildi.

Alandaki topluluğu selamlayan sanatçılar, hep bir ağızdan ‘Arkadaş’ şarkısını ve ‘Gençlik Marşı’nı seslendirdi. Ardından Zülfü Livaneli’nin şarkı söylemesiyle devam etti.

* Etkinlik alanındaki meydana 80 metre genişliğinde 20 metre derinliğinde, üzerinde 2 dev led ekran ile ‘adalet’ yazılı bir sahne kuruldu. Etkinlik alanının etrafında ise dev Türk bayrakları, Atatürk posterleri, üzerinde ‘adalet’ yazılı dev posterler ile Kemal Kılıçdaroğlu’nun posterleri asılırken, alanın içerisinde de üzerinde ‘adalet’, ‘hak, hukuk, adalet’ yazılı ve Türk bayraklı uçan balonlar bulundu.

* Alanın en hızlı ulaşılabilir noktalarında ambulanslar bekletildi. Ayrıca 3 ayrı noktada seyyar tuvaletler yer aldı. Alanda 2 bebek bakım çadırı ve yaşlı ya da hastaların dinlenebilmesi için de çadırlar kuruldu. Su taşıyan soğuk hava depolu 10 TIR alanın çevresinde hazır bulunduruldu.