Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, devam eden OHAL uygulaması kapsamında önümüzdeki günlerde yayımlanacak yeni KHK’larda, FETÖ operasyonu mağdurları için “göreve iade” maddesinin de yer alacağını açıkladı.
Katıldığı bir televizyon programında gündemi değerlendiren Canikli, “yeni kanun hükmünde kararnameler ne zaman gelecek” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Çok taze bir KHK daha hazırlıyoruz. İstihbarat ile düzenlemeler masada, belli bir noktaya geldik. Bu KHK’ya yetişip yetişmeyeceğini bilmiyoruz. Yeni KHK ile göreve iade edilenler olacak. Bir mağduriyet yok. Açığa alınanların, personelin ve kamu görevinin ve kapatılan kurumların çok büyük bölümünün FETÖ mensubiyeti kesin, tartışmasız. Şimdi ciddi sayıda itiraz var, hepsini tek tek inceliyoruz. Bu incelemelerde bir kez daha gördük ki yaptığımız çalışma çok isabetli bir çalışma olmuş. Çünkü sonuç itibariyle FETÖ mensubu olmadığı tespit edilenlerin, değerlendirme neticesinde sayısı ve oranı çok çok düşük. Bu, şu anlama gelmesin; çok hassasiyetle hareket ediyoruz. Mesela ihraç kararını, o kararı veren komisyonları, onları itirazlarda aynı komisyonları görevlendirmedik. Yeni bir göz baksın, değerlendirsin diye. Sonuçta bakan yardımcısı ve bakanı komisyonun başına getirdik. Onun dışında başbakanlık bünyesinde bir yapı oluşturduk tekrar.”
Şehirlerin bu noktada değerlendirme yetkileri olmayacağını, dosyaların Ankara’ya intikal ettirileceğini anlatan Canikli, “Çünkü her ile dağıttığınız zaman, matematiksel şekilde kriterler belirlenmiş durumda. KHK’nın verdiği yetki çerçevesinde, nasıl uygulanacağı duyurulmuştur. Ama bu kurulların sayısını artırdığınız zaman, farklı uygulamalar gündeme gelebilir, sıkıntı olabilir. O yüzden çok hassas davranıyoruz” dedi.
YENİ ANAYASA TASLAK METNİ MHP GÖZETİMİNDEN GEÇECEK
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, başkanlık sistemini de içeren düzenlemelerin ise 2017 Ocak ayında TBMM’ye geleceğini söyledi. Kış şartlarının geçmesinin referandum için daha uygun olacağını, Nisan ve Mayıs aylarının bu bakımdan uygun olduğunu belirten Canikli, “Anayasaya aykırı şekilde başkanlık sistemi uygulamasının söz konusu olmadığını, metnin en azından MHP’nin gözetiminden geçeceğini kaydetti.
MHP İLE GÖRÜŞME GÜNDEMDE
Meclis’teki görüşmeleri daha hızlı yapabilmek için yarı başkanlık veya başkanlık sistemi için 15-20 maddede anayasa değişiklik yapılması gerektiğine dikkati çeken Canikli, şöyle devam etti:
“Partili cumhurbaşkanı için 3-4 maddelik tadilat yeterliydi. MHP’den destek olabilecek sinyaller gelmişti. Tıkanma potansiyeli taşıyan bu modelden, riskleri kaldırabilmek için bazı düzenlemeler yapmıştır. Bu metin MHP ile birlikte, MHP’nin gözetiminden geçecek. MHP Meclis’e gelmeden o metni görecek ve ‘Tamam referandum için destek vereceğim’ diyecek. Bunun içinde bir görüşme olacak. Bu görüşmelerden sonra metin, içerik ortaya çıkar ve uzlaşılan metni Meclis’e getirebiliriz.”
ERKEN SEÇİM OLMAYACAK
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, gündemlerinde erken seçimin ise olmadığını dile getirdi. Eğer başkanlığı millet onaylarsa bu sisteme ne zaman geçileceğinin de belirlenmesini isteyen Canikli, “2 öntem olabilir. Geçişin intibakı da nasıl yapılacağı kararlaştırılacak. Referandumdan sonra yeni sistemi uygulamak için seçimlerin yapılması mümkün, ya da cumhurbaşkanımızın seçim süresine kadar geçici maddelerle görevine devam edebilir” dedi.