Macaristan Sırbistan üzerinden gelen sığınmacıların kullandığı sınırdaki ana giriş koridorunu dün kapattı.
Sınırdaki güvenliği de artıran Macar hükumeti bundan sonra gelenlerin kayıt yaptırmadan içeri alınmayacağını açıkladı. Sırbistan sınırındaki bölgede de olağanüstü hal ilan edildi. Yeni güvenlik yasası çerçevesinde Macar polisi, çoğunluğu Suriyeli ve Afgan olan mültecilerin dün sabah erken saatlerde Sırbistan sınırındaki telleri aşarak Macaristan’a geçtiğini belirtti. Sınırı geçer geçmez yakalanan 200 sığınmacı, gözaltına alındı.
POLİSE ÖZEL YETKİ
Yeni mülteci akınını önlemek için yürürlüğe önceki gece yarısı giren yasalara göre, Sırbistan sınırına çekilen dikenli telleri aşmaya çalışan herkesi gözaltına alınabilecek. 175 kilometrelik sınıra çekilen 4 metre yüksekliğindeki tele zarar verenler de ya hapse atılacak ya da sınırdışı
edilecek.
Macaristan Hükümet Sözcüsü Zoltan Kovacs yeni yasalar ile polise özel yetkiler verildiğini ve askerlerin de gerektiğinde polislere yardımcı olacağını söyledi.
TÜRKİYE İLE BİRLİKTE
Avusturya, sığınmacı akınını durdurmak için sınıra 2 bin 200 askeri göndermeye başladı. Avusturya Şansölyesi Werner Faymann ile Berlin’de bir araya gelen Almanya Başbakanı Merkel ise AB’ye Türkiye ile daha yakından çalışın çağrısında bulundu. Sığınmacı krizini sadece Almanya, Avusturya ve İsveç‘in tek başlarına çözemeyeceğini vurgulayan Merkel, sınırlarda ne tür kontrollerin uygulanabileceği konusunda çalışma grubu kurulacağını belirtti
AB BÖLÜNDÜ
AB’ye üye ülkelerin içişleri bakanlarının, Brüksel’de pazartesi günü düzenlenen ve 7 saat süren olağanüstü toplantısında 160 bin sığınmacının Avrupa ülkeleri arasında dağılımına ilişkin kesin bir karara varılamadı. Bakanlar, nihai kararı vermek üzere 8 Ekim’de yeniden bir araya gelecekler.
Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, buluşmada sadece dağıtılacak sığınmacı sayısına ilişkin görüş birliği sağladıklarını söyledi. Maiziere kota sisteminin nasıl olacağı ve sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin görüş ayrılıkları olduğuna dikkat çekti.
TÜRKİYE LİSTEDE YOK
AB ayrıca güvenli ülkeler listesi üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor. Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, listede altı Balkan ülkesinin olması gerektiğini belirterek Türkiye’nin ise yer almaması gerektiğini söyledi. Asselborn, Türkiye’yle ilgili olarak Kürt sorununa işaret etti.