Olay Gazetesi Bursa

Lisanssız elektrik üretiminde mevzuat değişti

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) rekabetin korunması ve üretimin artırılması için lisanssız elektrik üretiminde değişikliğe gitti.

EPDK’dan yapılan yazılı açıklamada, lisanssız elektrik üretimi mevzuatında, piyasanın tabana yayılması, saha uygulamalarına ilişkin kaynakların gerçek piyasa oyuncularının eline geçmesi, şeffaflığın güçlendirilmesi ve hane halkı ihtiyaçlarına cevap verecek çatı uygulamalarının birçok gelişmiş ülke uygulamasında olduğu gibi geliştirilerek rekabet ve şeffaflığın artırılmasının hedeflendiği belirtildi.

 

“Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği’ndeki” değişikliğin detaylarına yer verilen açıklamada, bağlantı kapasitelerinin gerçek yatırımcılara tahsis edilmesi amacıyla, rüzgar ve güneşe dayalı tesisler için başvuru tarihinden, işletmeye geçiş tarihine kadar pay devri yapılamayacağı, dağıtım şirketlerinin patronlarının ve yöneticilerinin yakın akrabaları, eşi, çocuğu ve çalışanları kendi dağıtım bölgelerinde lisanssız üretim faaliyetinde yer alamayacağı, projelerin üretim aşamasından önce el değiştirme ya da hisse devri işlemlerinin yapılamayacağı ifade edildi.

 

Yapılan düzenlemeyle “çantacılığın” önüne geçileceğinin vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

 

“Vatandaşlar güneşten ürettiği elektriğin ihtiyaç fazlasını görevli tedarik şirketleri üzerinden sisteme kilovatsaatini 13,3 dolar centden satabilecek. Satış bedeli, görevli tedarik şirketleri tarafından vatandaşın bildirdiği banka hesabına aylık olarak ödenecek. Yatırımın tabana yayılması amacıyla, her bir trafo merkezinde rüzgar ve güneş enerjisine dayalı üretim tesisleri için her kişiye azami 1 megavat tahsis yapılmasına karar verildi. Düzenleme ile enerji kooperatifçiliğin yaygınlaştırılması amacıyla kooperatif, kooperatif birlikleri vasıtasıyla kurulan tesisler için yapılacak tüketim birleştirmelerinde üretim tesisleri için ortak sayısına bağlı olarak her tüketim tesisi için 1 megavatı geçmeyecek şekilde her bir trafo merkezinde maksimum 5 megavata kadar tahsisat yapılabilecek.

 

Rekabetin korunması için, dağıtım ve görevli tedarik şirketlerinin ortakları ve çalışanlarının kendi dağıtım bölgelerinde lisanssız üretim faaliyetinde bulunamayacak.Özellikle güneş enerjisine dayalı mesken uygulamalarına ilişkin üretim tesislerinin yaygınlaştırılması amacıyla gücü 10 kilovatsaate kadar olan üretim tesisleri, tarım ve kırsal kalkınma amaçlı kurulu gücü 300 kilovat olan üretim tesisleri, Köy İdareleri, Belediyeler, İl Özel İdareleri, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri, tarafından geliştirilen projelerinde kullandırılmak üzere, AB fonlarından sağlanan hibelerin etkin kullandırılması amacıyla, TEİAŞ tarafından her bir trafo merkezi bazında 5 megavat bağlantı kapasitesi tahsis edilmesini kararlaştırdı.”